Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-10-09 17:30

Djurgården - Häcken

Inför: Djurgårdens IF - BK Häcken "En av klubbens viktigaste matcher någonsin"

Inför: Djurgårdens IF - BK Häcken "En av klubbens viktigaste matcher någonsin"

Nu kan säsongen avgöras! Under söndagen spelas den stekheta seriefinalen mellan ettan Djurgårdens IF och tvåan BK Häcken. Nedan finner ni förutsättningarna inför den nervkittlande bataljen i toppstriden!



Djurgårdens IF

Inför matchen har jag bett Adam Lannebo, som är redaktör på Forum 1891, svara på ett par frågor.
(Svaren är skrivna innan Djurgårdens vinst mot Gent i UEFA Conference League)

Hur ser formkurvan ut?
– Det känns konstigt att säga efter en 3–0-förlust mot Degerfors, men bortsett från det nederlaget är formen god. Innan lördagens match gick laget 13 raka matcher utan förlust samtidigt som Kim och “Tolles” mannar stod för imponerande insatser i Europaspelet. 

Vad gör Djurgården bra/mindre bra?
– Tränarparet har byggt upp en otrolig stabilitet och ett stabilt grundspel som man alltid kan falla tillbaka på. Systematiskt maler man ned sin motståndare med ett högt presspel och snabba spelvändningar. Säsongen har varit riktigt bra, så det är svårt att hitta saker att klaga på. Men laget har inte varit lika framgångsrika på fasta situationer i jämförelse med tidigare år. Sex mål efter frispark, hörna eller straff skrämmer inte. 

Vad behöver ditt lag göra för att slå Häcken?
– Jag skulle säga att allt handlar om att vinna mittfältskampen. Häckens mittfält i form av bröderna Gustafson och Mikkel Rygaard har varit hela Allsvenskans bästa. Stoppar man dem har Djurgården goda chanser att vinna.. 

Vilka tre spelare bör Häcken se upp för?
Victor Edvardsen, Magnus Eriksson och Hjalmar Ekdal. Edvardsen har visat sig vara ett succényförvärv med sina nio mål och nio assister. Lagkapten Magnus Eriksson gör återigen en lyckad säsong – och sedan vill jag även bolla upp Ekdal som är farlig i offensivt straffområde. 

Kommer Djurgården lyckas hålla undan och vinna Allsvenskan?
– Oj, det vågar jag knappt tippa. Hammarby har det bästa spelschemat av toppkonkurrenterna, så jag tror de blir den främsta utmanaren. Men jag tror vi håller undan – man måste ju vara optimistisk!

Annan fakta om Djurgården:
Efter den tunga 0-3-förlusten mot Degerfors den föregående helgen, studsade Djurgården i torsdags tillbaka med en imponerande 1-0-vinst mot Gent i Europaspelet. I matchen mot Gent återvände nyckelspelaren Hjalmar Ekdal till startelvan efter en tids skadefrånvaro, och gjorde 90 minuter för blåränderna. Djurgårdens spelschema framöver är tufft. Inte nog med att flera av de återstående matcherna i Allsvenskan är mot toppkonkurrenter, utan det ska även spelas flera svåra matcher i UEFA Conference League, där “Järnkaminerna” har en realistisk chans att vinna gruppen.

Potentiell startelva (4-3-3):
Widell Zetterström; Johansson, Ekdal, Danielson, Bengtsson; Eriksson, Schüller, Findell; Wikheim, Edvardsen, Radetinac

BK Häcken

Jag vill inte dra alldeles för extrema slutsatser när jag säger att detta på förhand är en av de viktigaste matcherna i Häckens historia. Det är ett ypperligt läge att koppla något slags grepp om Allsvenskan med endast fem matcher kvar. För en förening som aldrig har vunnit Allsvenskan tidigare är det onekligen väldigt stort. 

Hela Häckens titeljakt fick en helt ny dimension i veckan. Det var nämligen så att kaptenen och klubblegendaren Erik Friberg offentliggjorde att de sista matcherna i Allsvenskan i år även blir hans sista som professionell fotbollsspelare. Erik Friberg och Häcken har gjort en otrolig resa tillsammans. Från 2008, då han var med och guidade Häcken upp i Allsvenskan, till nutid där han är kapten för en guldjagande bollklubb. Det känns som om hans beslut att lägga av har fört med sig ny motivation, och en “nu gör vi det för Friberg” känsla kring truppen. 

Alexander Jeremejeff, Samuel Gustafson, Valgeir Fridriksson och Mikkel Rygaard är alla tillbaka från avstängning, även om den sistnämnde kommer att missa matchen på grund av en vadskada. Mittfältskampen kommer att bli avgörande. Häckens pigga och utvilade mittfält ska gå mot Djurgårdens hårt matchbelastade mittfält, som precis har spelat en tuff kamp i Belgien. I mina ögon har Häcken goda chanser att vinna mittfältsfajten, och därmed matchen.
Bénie Traoré, Ali Youssef, Tobias Sana och Filip Trpcevski är långtidsskadade. Mikkel Rygaard har känning i vaden.
 
Truppen:
Peter Abrahamsson, Johan Brattberg, Johan Hammar, Tomas Totland, Even Hovland, Sebastian Lagerlund, Lars Olden L arsen, Romeo Amane, Erik Friberg, Oscar Uddenäs, Franklin Tebo, Kristoffer Lund, Simon Gustafson, Momodou Sonko, Samuel Gustafson, Blair Turgott, Valgeir Lunddal, Alexander Jeremejeff och Ibrahim Sadiq.
 
Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Totland, Hammar, Hovland, Lund; Si.Gustafson, Sa.Gustafson, Amane; Olden Larsen, Jeremejeff, Sadiq

Melvin Malmberg2022-10-08 18:41:00
Author

Fler artiklar om Häcken