Lagbanner
Inför: Hammarby IF - BK Häcken

Inför: Hammarby IF - BK Häcken

Det är äntligen dags för allsvensk fotboll igen! Efter en månads uppehåll så reser getingarna till Stockholm för att ta sig an Hammarby i en match som på förhand beskrivs som en sexpoängare. Nedan finner ni förutsättningarna inför söndagens batalj!


Hammarby IF

Det har varit ett händelserikt uppehåll för “bajen”. Både Williot Swedberg och Mayckel Lahdo har lämnat stockholmsklubben för att testa lyckan utomlands, samtidigt som spelare som Mohanad Jeahze och Darijan Bojanic också varit ryktade att lämna Hammarby för utlandet. För att ersätta de abdikerande kuggarna så har Hammarby varit i kontakt med flera spelare, som bland annat Abdelrahman Saidi från Degerfors och Alfred Finnbogason, senast i tyska Augsburg. 

Det sista bajen gjorde innan de gick på uppehåll var att förlora Svenska cupen finalen mot Malmö på straffar, i en annars händelsefattig final. Under uppehållet har Hammarby hållit igång genom att spela två träningsmatcher: en 2-1 vinst mot Östers IF och ett mållöst kryss mot Jönköping Södra.

Det finns bara en Häcken-bekant i Hammarby-truppen, nämligen högerbacken Simon Sandberg. Sandberg är ihågkommen i häckenkretser som den spelare som slog den avgörande straffen i Svenska cupen finalen mot Malmö FF 2016, och därmed bärgade den första titeln i gulsvart historia. Ett moment som det fortfarande sjungs om på Bravida Arenas läktare.

Den gänglige anfallaren Gustav Ludwigson är en spelare som Häcken med all säkerhet behöver hålla ett öga på. Ludwigson, som kom från Örgryte inför säsongen 2020, är en löpvillig och stark anfallare som har varit en succé i grönvit tröja. Han får om något ett ännu större uppdrag nu när Swedberg stack till Spanien. Den andra spelaren vi verkligen bör se upp för är kreatören Nahir Besara. När vårsäsongen summerades var den stora frågan: vem har egentligen varit vårens bästa spelare, Alexander Jeremejeff eller Nahir Besara? Fyra mål och tre assist har det blivit för Besara hittills, och han har verkligen varit den tydligaste nyckelspelaren i Cifuentes mannskap. 

Truppen:
Ej offentliggjord ännu

Potentiell startelva (4-3-3):
Blazevic
Sandberg, Kurtulus, Fenger, Jeahze
Besara, Sadiku, Bojanic
Trawally, Selmani, Ludwigson

BK Häcken
Känslan är att Häcken går in i återstartsmatchen mot Hammarby med enbart glada miner och ett stort självförtroende. Häckens uppehåll har varit händelsefattigare än Hammarbys. Trots spekulationer kring en flytt rörande Jeremejeff, har inget verkställts och Häckens trupp är den samma som den var innan uppehållet. Det som de gulsvarta däremot gjort är att förlänga lånet av den norska yttern Lars Olden Larsen, som får stanna som en konsekvens av reglerna för spelarna i den ryska ligan efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Häcken går in i söndagens match med fem raka vinster i Allsvenskan. Den sista matchen innan uppehållet var en minnesvärd tillställning hemma mot Sirius. I en händelserik historia på Bravida Arena, så vann tillslut Häcken med 4-3 efter många svängningar fram och tillbaka, samt ett rött kort för Häckens målvakt Peter Abrahamsson. Sen dess har Häcken spelat träningsmatcher mot Sarpsborg, Halmstad och Örgryte. Dessa matcher resulterade i två vinster och ett kryss.

Häcken har haft ett knappt övertag över Hammarby under de senaste åren. Sedan 2015 har de allsvenska mötena lagen emellan resulterat i sex vinster för Häcken, tre för Hammarby och fem kryss. Om vi ser till matcherna som har spelats på Hammarbys hemmaplan är det fördel Hammarby; två vinster för Häcken, två kryss och tre Hammarby triumfer.

Benie Traoré och Filip Trpcevski är långtidsskadade. Erik Friberg har en underkroppsskada. Ali Youssef är sjuk. Peter Abrahamsson är avstängd.
 
Truppen:
Jonathan Rasheed, Sebastian Banozic, Tomas Totland, Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Franklin Tebo Uchenna, Even Hovland, Kristoffer Lund, Mikkel Rygaard, Gustav Berggren, Romeo Amane, Samuel Gustafson, Lars Olden Larsen, Gustav Berggren, Oscar Uddenäs, Blair Turgott, Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson, Ibrahim Sadiq.

Potentiell startelva (4-3-3):
Rasheed
Fridriksson, Hovland, Hammar, Lund
Berggren, Rygaard, Gustafson
Uddenäs, Jeremejeff, Turgott

Melvin Malmberg2022-06-25 19:52:42
Author

Fler artiklar om Häcken