Lagbanner
Vid Djupumyrar, 2023-07-26 20:45

KI Klaksvik - Häcken

Inför: KÍ Klaksvik - BK Häcken

Inför: KÍ Klaksvik - BK Häcken

Häcken har rest till Färöarna för att ta sig an ett KÍ Klaksvik i den andra kvalomgången till Champions League. Nedan finner ni lite tankar inför onsdagens match

Anfallsbekymmer

Jag tycker det är rättvist att säga att Häcken har återvänt från sommaruppehållet svajiga. Trots att resultatraden alltjämt fortfarande är rätt grön, har prestationerna på planen blivit sämre efter Benié Traores flytt till Sheffield United och Häcken är i tydligt behov av en anfallare. TNS kunde besegras utan större problem i den första kvalomgången och sett till förutsättningarna borde Klaksvik också kunna avfärdas, men det känns som att det krävs en större spets ifall Häcken ska kunna gå långt i Europaspelet. 

Tröttkörda spelare

Under förra veckan miste Häcken Simon Gustafson för ett par veckor framöver efter en ljumskbristning i returmötet mot TNS. Även hans brorsa ser rätt sliten ut, och det finns ytterligare ett gäng spelare som inte får så mycket vila. Att kvalificera sig till Europa är något som jag tror att alla i supporterkretsen vill, och det är tydligt att Häcken satsar stenhårt på att göra just det, men man måste spela sina kort smart. Skadan på Simon kändes som om den gick att undvika, och det är nog dags att börja lufta mer ben innan andra nyckelspelare börjar gå samma öde till mötes. Givetvis är det en truppbreddsfråga, men sett till att det finns många skickliga spelare i truppen borde det snart vara dags att vila figurer som Kristoffer Lund, Samuel Gustafson och Mikkel Rygaard. Det är mer värdefullt att ha dessa spelare friska i höst än att förlora en enstaka match i Allsvenskan under sommaren.

Spelarna växer

I all negativitet som har byggts upp som en konsekvens av helgens match mot Värnamo måste vi ändå påminnas om spelarnas imponerande psyke och hur de växer i de stora matcherna. När SM-guldet skulle bärgas i fjol vann man fem raka matcher mot mycket vasst motstånd, när cupbucklan hämtades hem i våras gjorde man det i och med en 4-1-vinst på bortaplan. Den här truppen älskar matcher som denna och det vore förvånande ifall det vore annorlunda i morgon.

Underskattning borde inte finnas på kartan

Jag ansåg att den största risken som fanns för att Häcken skulle åka ut mot The New Saints skulle vara att man missbedömde motståndet och underskattade dem. Mot Klaksvik borde underskattning inte vara ett alternativ och det kommer verkligen inte fungera som ursäkt i efterhand ifall Häcken skulle falla här. Deras vinst i Champions Leagues första kvalrunda mot ungerska Ferencvaros var inget annat än sensationell, en av de största skrällarna i fotbollsvärlden under 2023 i mina ögon. Häcken kommer fortfarande komma i dubbelmötet som favoriter, och om jag får gissa hur det slutar tror jag att Häcken kommer att reda ut det här, men det är nog inte någon som förväntar sig att det kommer bli en enkel match på Djúpumýra Stadium i morgon.

Ett dåligt passande motstånd?

Klaksvik spelar en kontringsbaserad fotboll med spelsystemet 5-4-1. Rent spontant låter det som att det i nuläget passar BK Häcken rätt dåligt. Hade man haft en anfallare i boxen som Alexander Jeremejeff eller Benié Traore som hade kunnat avsluta anfallen så hade det vara en annan femma, men nu är vi fast med Ola Kamara och Filip Trpcevski som båda väntar på sitt första mål för den här säsongen. Det viktigaste är att Häcken är noggrannare med de små detaljerna än vad de har varit i de senaste matcherna och att man metodiskt väntar på en öppning, även om det kan kännas hopplöst när motståndarna har nio man bakom boll. 

Läget i truppen:
Blair Turgott följer tidigare kommunicerad plan. Ali Youssef tränar för fullt med laget men är inte redo för match. Romeo Amane har en överansträngd ljumske och inte är aktuell för spel. Simon Gustafson har bristning i baksida lår och är inte tillgänglig för match.

Truppen:
Abrahamsson, Brattberg, Banozic, Totland, Fridriksson, Sandberg, Carlsson, Hammar, Hovland, Tebo, Hodzic, Lund, Sa.Gustafson, Brusberg, Dahbo, Rygaard, Jansson, Sana, Uddenäs, Sonko, Layouni, Sadiq, Kamara, Trpcevski

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Lunddal, Hovland, Sandberg, Lund; Sa.Gustafson, Rygaard, Dahbo; Sadiq, Trpcevski, Sonko

Melvin Malmberg2023-07-25 22:55:00
Author

Fler artiklar om Häcken