Lagbanner
Eleda Stadion, 2022-05-22 17:30

Malmö FF - Häcken

Inför: Malmö FF - BK Häcken

Inför: Malmö FF - BK Häcken

Ett Häcken, som har gjort en väldigt stark start i Allsvenskan, tar sig an ett skadedrabbat och formsvagt Malmö FF under söndagen. Förutsättningarna inför matchen finner ni nedan.



Malmö FF

Det går att prata om hur Malmö är i kris. En 0-2 förlust mot AIK följdes upp med en 0-4 förlust mot Djurgården, och det förtecknar deras största förlust på tio år. Trots att förlustraden bara ligger på två matcher, mot två av Allsvenskans bästa lag, så krävs det inte så många motgångar för att sätta en krisstämpel på MFF sett till den status de besitter i svensk fotboll. Att de fortfarande ligger femma säger en hel del om den statusen.

Skadelistan har ända sen säsongsstarten varit gedigen, och den går att jämföra med Häckens smått osannolika skadelista under delar av fjolårssäsongen. Nu börjar dock skadesituationen förbättras i Malmös favör i god tid inför matchen mot Häcken. Anders Christiansen kommer med hög sannolikhet inte delta under söndagen, men spelare som Oscar Lewicki, Isaac Kiese Thelin, Sören Rieks och Lasse Nielsen har alla potential att återvända till spel i helgen. 

Malmö FF, eller Häcken Södra som vi gillar att kalla dem, har en historik av att köpa spelare med gulsvarta meriter. Några sådana inslag finns även i denna Malmö-upplagan. Martin Olsson, som lämnade Häcken för så sen som i somras, spelar numera i himmelsblå dress. Oscar Lewicki är nuförtiden tätt förknippad med Malmö FF, men det som folk nästan har glömt är att han fick sitt stora genombrott på Hisingen. Det ska även nämnas att Häcken har gott om spelare med förflutet i Malmö. Oscar Uddenäs och Johan Hammar är båda skånska pågar, och spenderade majoriteten av deras ungdom hos söndagens motståndare. Dessutom har Alexander Jeremejeff och Erik Friberg haft varsin sejour hos de himmelsblå.

Det är svårt att välja ut enstaka spelare som Häcken borde se upp för när det gäller Malmö med tanken på den kvalitén som det finns i deras trupp. Isaac Kiese Thelin är en spelare som historiskt sett har trivts mot Häcken, och mittbackarna måste finna ett sätt eller annat att hantera honom. Jag är dessutom svag för Malmös peruanska kreatör på mitten, Sergio Peña, som kan ställa till med oreda på sin dag.

Truppen
Ej offentliggjord ännu

Potentiell startelva (4-3-3):
Diawara
Larsson, Chalus, Nielsen, Olsson
Lewicki, Rakip, Peña
Berget, Kiese Thelin, Rieks

BK Häcken

BK Häcken går in i helgens batalj i storslag, efter att ha vunnit sina tre senaste matcher. Om resultaten går i gulsvart väg imorgon, kan söndagen kulminera i en serieledning för bollklubben. Under de föregående veckorna har en good-feel faktor etablerats runt klubben, och spelarna har verkligen svarat upp med högklassiga insatser på planen. Häcken tar sig an ett Malmö som inte har något av det ovanstående för tillfället. För att Häckens chanser ska vara så goda som möjligt under söndagen måste vi fortsätta på samma spår som tidigare, och inte förändra alldeles för mycket taktiskt bara för att motståndet håller högre nivå.

Något som ska bli väldigt intressant att se är hur Högmo resonerar med sin laguppställning. Ska han envisas med att starta Leo Bengtsson, som inte har gjort de mål och assister man kan förvänta sig av honom under säsongsinledningen? Eller ska han ge Blair Turgott sin premiärstart efter sitt pigga inhopp mot Kalmar förra veckan? Jag lutar emot en premiärstart för Turgott. Detta tror jag är nyttigt för Bengtsson, och jag tror att konkurrensen med Turgott endast kommer få honom att växa, snarare än att hänga med huvudet. 

Alexander Jeremejeff, som har accelererat iväg från alla andra konkurrenter i skytteligatoppen, har under den föregående veckan öppnat dörren för en potentiell utlandsflytt under sommaren. Detta skulle givetvis vara ett stort avbräck sett till den spelaren har växt ut till under de senaste veckorna, men det finns intressanta ersättare att titta på. Både Waris Majeed och Carlos Strandberg ska vara aktuella i sommar, och har båda varit ryktade till Hisingen under den senaste tiden. Dessutom är Ali Youssef snart spelklar igen, och han gjorde det riktigt bra som nia innan han gick sönder i somras.

Under den första halvan av 10-talet hade Häcken ett smått sagolikt facit mot Malmö, men nu var det ett tag sen Häcken fick med sig tre poäng när Malmö stod på andra sidan. Vi får backa rullorna så långt tillbaka som 2017 för att hitta den senaste gulsvarta vinsten i Allsvenskan mot himmelsblått; en match där Juhani Ojala och Alexander Faltsetas tog plats i målprotokollet. 

Ali Youssef är fullt återställd och närmar sig spel. Benie Traoré är långtidsskadad. Ibrahim Sadiq och Lars Olden Larsen kör rehab.
 
Truppen:
Peter Abrahamsson, Jonathan Rasheed, Even Hovland, Johan Hammar, Valgeir Fridriksson, Franklin Tebo Uchenna, Kristoffer Lund, Leo Bengtsson, Erik Friberg, Tomas Totland, Gustav Berggren, Mikkel Rygaard, Oscar Uddenäs, Kadir Hodzic, Samuel Gustafson, Romeo Amane, Blair Turgott och Alexander Jeremejeff.
 
Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson
Fridriksson, Hovland, Hammar, Lund
Berggren, Gustafson, Rygaard
Uddenäs, Jeremejeff, Turgott

Melvin Malmberg2022-05-21 17:35:04
Author

Fler artiklar om Häcken