Lagbanner
Eleda Stadion, 2023-05-21 15:00

Malmö FF - Häcken
2 - 2

Inför Malmö FF - BK Häcken

Inför Malmö FF - BK Häcken

Häcken gästar Malmö i säsongens hittills hetaste match. Läs mer om matchen nedan.

Vila kontra matchtempo
Vid tätt matchande brukar alltid debatten blossa upp om det är bättre att spela många matcher och hålla tempot uppe eller om det är bättre att få komma utvilad till matchen. Malmö spelade match mot Halmstad i söndags och får sex dagars vila. Häcken spelade cupfinal mot Mjällby i torsdags och får två dagars vila. Jag är av den bestämda åsikten att det är bättre med längre vila. Fördel Malmö med andra ord. Med det sagt tycker jag att topplag ska klara av två matcher i veckan och klagar inte på det täta schemat.

Häcken
Häcken kommer till Malmö som nyblivna cupvinnare efter en oväntat enkel seger mot Mjällby. Trots sju vinster på de senaste nio matcherna har spelet i perioder hackat för Häcken. Skador har gjort att Häcken inte ställt ut bästa manskapet sedan allsvenska starten. Häcken har dock en hög högstanivå och en förmåga att göra mål och vinna även när spelet inte stämmer helt.

Ibrahim Sadiq är skadad och missar matchen. Simon Gustafson är åter med i matchtruppen men har inte matchtempo i kroppen för tillfället. Simon Gustafson är en av Allsvenskans absolut bästa spelare, kanske till och med den bästa. Han har inte förlorat i Häckentröjan sedan återkomsten förra sommaren. Jag blir förvånad om Simon inte får speltid mot Malmö. Johan Hammar fick spela 20 minuter mot Mjällby och kan vara aktuell för spel från start. I Sadiqs frånvaro startar antingen 18-årige Momodou Sonko eller 20-årige Oscar Uddenäs. Sonko har visat stora kvaliteter både i Svenska cupen och i Allsvenskan. Sonkos försvarsspel är tyvärr ännu inte bra nog för seniorfotboll och det är ett orosmoment mot ett så pass spelskickligt lag som Malmö. Uddenäs å andra sidan har inte imponerat i de matcher han spelat och känns allmänt kall.

Malmö
Malmös start på Allsvenskan har varit imponerande poängmässigt då de vunnit de åtta första matcherna. Riktigt så bra har de dock inte varit. De har ny tränare och försöker implementera ett nytt spelsätt vilket kan ta tid. Malmös spel i de två första omgångarna mot Kalmar och BP var svaga men efter det har Malmö sett bättre och bättre ut. De lyckades vinna över Halmstad senast med ett avgörande i matchens sista övertidsminut. 

Malmös succébrasse Gabriel Busanello är avstängd efter att ha fått säsongens tredje gula kort mot Halmstad. Malmös succékanadensare Derek Cornelius nickade i samma match ihop med lagkamraten Lasse Nielsen och bägge tvingades byta. Cornelius kan eventuellt missa matchen mot Häcken. Anton Tinnerholm har ljumskproblem och kan missa matchen även han. Jag hoppas att Malmö sätter in Martin Olsson på vänsterbackspositionen i Busanellos frånvaro. Martin Olsson var en bidragande faktor till Häckens seger mot Malmö i Malmö förra säsongen. Han var riktigt usel då och jag är varken fräck eller modig när jag påstår att han är en sämre fotbollsspelare nu jämfört med då.

Taktiken
Två bra lag möts med olika taktiker. Henrik Rydströms Malmö spelar med stor rörlighet, är starka i genombrottsspelet och fyller på med mycket folk i anfallen. De har tyngd i boxen med Isaac Kiese Thelin. Malmö känns taktiskt flexibla och kan förmodligen anpassa sig efter matchbilden även om det inte riktigt behövts hittills denna säsongen.

Med Häcken vet alla motståndare vad Häcken kommer att göra. Häcken kommer att försöka spela sig ur förstapressen, slå ut bollen på ytterforwards som får numerärt överläge när överlappande ytterbackar kommer i full fart. Olika lag har försökt stoppa Häcken på olika sätt. Vissa har punktmarkerat Samuel Gustafson med blandad framgång. Vissa har pressat högt, andra stängt till centralt. De flesta har misslyckats. Malmös tyngd kommer att möta Häckens fart.

Det ska bli spännande att se om något av lagen gör taktiska förändringar på grund av respekt för motståndet. Jag hoppas verkligen inte det, hoppas lagen respektlöst gasar på och ger hela fotbollssverige en riktigt svängig tillställning till match.
 

Sven Nöjd2023-05-20 22:30:00
Author

Fler artiklar om Häcken