Lagbanner
Intervju med Daleho Irandust: ”Klubben betyder mycket för mig”

Intervju med Daleho Irandust: ”Klubben betyder mycket för mig”

Trots sin unga ålder så är han redan inne på sin fjärde säsong i BK Häckens A-trupp och har denna säsong tagit stora kliv på planen. Jag tog mig ner till GPA och träffade Daleho Irandust som bland annat berättar om hur han minns sin första A-match för Bollklubben, hans känslor för klubben och vad det är som gör att vi ligger så pass högt upp i tabellen just nu!


Trots att du fortfarande är ung och har framtiden för dig börjar du bli en gulsvart veteran, med över hundra matcher för BK Häcken. Minns du fortfarande din första match? Vad betyder klubben för dig?

- Klubben betyder mycket för mig, det var här som jag slog igenom. Visserligen så var jag i GAIS också men det är här som jag verkligen har slagit igenom och jag fick chansen på riktigt här, så den här klubben har betytt otroligt mycket för mig. Min första match i A-laget var när vi mötte Växjö borta i svenska cupen, då vann vi med 11-1 tror jag och jag fick även göra mitt första mål. Det får jag tacka Gerhardsson för och så får jag tacka Stahre för den allsvenska debuten och Alm för förtroendet. Klubben betyder mycket för mig. 

Du har också stått för ett och annat viktigt mål i Häcken-tröjan. Finns det något mål som sticker ut, antingen för att det varit särskilt snyggt eller särskilt viktigt?

- Då får jag ta målet mot Sirius, det var något extra så det var nog mitt snyggaste mål även fast jag gillar det målet som jag gjorde mot Örebro förra året när jag dribblade igenom. Det är nog de målen som är mina favoritmål. 

Du är också en veteran i U21-landslaget vid det här laget, och har också gjort två vinterturnéer med A-landslaget. Vad har varit skillnaden mellan att spela med U21 och med det “riktiga” landslaget?

- Alltså, i A-landslaget (januariturnén) så är det väl spelare från ligorna i Sverige, Norge och Danmark medan i U21 så är det allt möjligt. Jag har varit med några samlingar med U21 så jag har träffat och spelat med många duktiga spelare där. Det är ungefär samma förutom att det har varit tävling i U21-sammanhang men inte i A-landslagssammanhang. Det är inte så stor skillnad på spelarna, på januariturnén så är det ju inte de “riktiga” landslagsspelarna och U21-spelarna är väldigt duktiga.

Du har gjort en ännu bättre säsong i år både spelmässigt och poängmässigt. Har det varit något intresse från utlandet i somras eller är det något just nu, som du känner till?

- Det får du fråga Sonny! Nej, men jag tänker inte så mycket på det, när det kommer så kommer det. Det har väl funnits något intresse här och där men inget som har varit tillräckligt bra och jag tror inte att det har varit något konkret så. Just nu så är jag här och gör mitt bästa för Bollklubben och det kommer jag alltid att göra till dagen som jag inte är kvar här. Det får vi se när det blir, det är inget som jag tänker på just nu. Som sagt så är jag här just nu, sker det så sker det. 

Det känns som att du springer väldigt mycket i matcherna, du är ofta en av två där framme när ni spelar ett 4-4-2-försvar. Detta ihop med att du spelar många minuter, hur mår kroppen nu när ni har spelat mestadels av säsongen? Har du drabbats av småskador under säsongen?

- Det är bra, man känner lite skavanker men det är inget som jag inte står ut med. Det har varit många tajta matcher, det är ju en speciell säsong för alla, för hela världen. Vi har haft en lång försäsong för att kunna vara förberedda på det här så jag tror att jag är förberedd, jag har sprungit ganska mycket så jag har varit okej. Men visst, eftersom att det har varit så tajt matchande så kanske man är lite tröttare, men vi löser det. 

Du känner inte att ditt defensiva slit och spring har tagit ut din offensiv negativt, som ju är din främsta egenskap som fotbollsspelare?

- Alltså nej, man får ju kompensera lite. Man springer ju för att försvara målet men man måste ju också ha lite tanke på hur mycket man springer. Jag kan ju inte springa 90% i försvar och sedan inte orka springa offensivt, jag måste ju tänka på båda två. Det är samma för hela laget men beroende på position så springer man olika, det är ju så det är i fotbollen. I matchen mot Elfsborg så kände jag mig piggast av alla matcher som jag har spelat så det kändes skönt. 

Du har haft återkommande problem med höften, men i år fick du ordning på det tidigare än i fjol. Kände du att det hämmade dig mer förra säsongen, jämfört med i år?

- Ja, vi har haft lite bättre koll på det i år. Även om det har varit ett tajt matchande så har vi haft en lång försäsong, vilket var viktigt för mig. Det fick jag inte förra året, då fick jag min rehabtid för att komma tillbaka till Allsvenskan direkt och jag gjorde min första match för säsongen mot Malmö, då var det bara rätt in i spel direkt. Nu har vi fixat det, jag har kunnat rehaba, hålla koll på det och stärka upp kroppen. 

Du är inne på ditt fjärde år i Häckens A-trupp, och nu är det väl första året av dessa fyra som vi ligger riktigt högt upp i tabellen. Vad ser du för skillnader mellan dessa fyra åren? Spelmässigt, truppmässigt, spelfilosofi osv? Vad är det som gör att vi ligger så pass högt upp i tabellen just nu?

- Vi har en riktigt bra trupp, tycker jag. Visst, det faller av spelare, fina bra spelare, men vi stärker upp det med unga eller andra rutinerade spelare så truppen i sin helhet tycker jag fortfarande är bra. Nu i år så har vi ju vunnit de här toppmatcherna mot storlagen, tidigare år så vet du ju själv hur det har varit. I år så kanske vi har varit lite sämre mot bottenlagen poängmässigt, så hade vi fått till det under de här slutomgångarna så hade det varit jäkligt bra. 

Lucas WerdelinL.a.benson@outlook.com@LucasWerdelin2020-10-14 18:00:00
Author

Fler artiklar om Häcken