Lagbanner
Krönika: Ångesten och matematiken: livet som Häckensupporter oktober 2022.

Krönika: Ångesten och matematiken: livet som Häckensupporter oktober 2022.

Jag ser mig själv som en ganska sansad och balanserad människa. Jag kan släppa en förlust och tycker inte att fotboll är på liv och död. Det finns viktigare saker i livet än fotboll, fotboll är snarare ett berikande inslag i livet. Så har det känts fram tills nyligen. Nu är det mycket viktigare helt plötsligt. Ju bättre det går för Häcken i Allsvenskans slutspurt desto sämre mår jag.

Det var riksdagsval i Sverige för en dryg månad sen. Vad hände efter valet? Vanligtvis efter ett val har jag koll. Nu har jag ingen aning. Jag kan inte nämna namnen på fem ministrar i den nya regeringen. Det är krig i Ukraina, hur går det där egentligen? Dålig koll. Vad händer i Allsvenskan? Där har jag koll på allt. Jag uppdaterar Svenska Fans och Fotbollskanalen många gånger per dag, nästan varje timme. Jag lyssnar enbart på allsvenska fotbollspoddar och när poddtorkan infinner sig blir jag så desperat att jag till och med lyssnar på veckogamla avsnitt av podden 08 Fotboll. Jag som vanligtvis mestadels lyssnar på ljudböcker och endast klämmer in några fotbollspoddar i veckan. Jag kollar alla toppkonkurrenters matcher, räknar gula kort. Hoppas på skador (olikt mig). Jag kollar alla Europamatcher med Malmö och Djurgården, hoppas på tunga gräsplaner på kontinenten och krångliga resevägar (olikt mig). Jag kollar sida 343 på text-tv varje dag för att försäkra mig om att tabelläget fortfarande stämmer (och njuter en aning). Funderar på målskillnaden och hur mycket bättre det hade varit om Jeremejeff inte bränt straffen mot Sundsvall och Friberg inte bjudit på en straff mot AIK. Jag har svårt att somna på kvällarna, får inte bort alla tänk om-scenarion ur huvudet. Jag drömmer om Gustav Berggren, trots att han lämnat laget. Jag vaknade 4.30 imorse av mig själv, alldeles spänd med morgondagens hemmamatch mot Malmö i huvudet. Jag pratar fotboll med folk på jobbet som jag vet inte bryr sig det minsta om fotboll, något jag lovat mig själv att aldrig göra. Det borde kännas roligt att leda Allsvenskan men känns inte roligt. Vi har mer att förlora ju fler matcher vi vinner.

Jag har följt oddsen för att Häcken ska vinna Allsvenskan på sistone. Efter matchen mot Djurgården: 1.40. Efter Sundsvall: 1.15, Efter AIK: 1.05. Experter och supportrar till andra lag säger att det är klart och har redan gratulerat till guldet. 1.05 är ett jäkligt lågt odds och det borde lugna mig, men det gör det inte. Jag greppar efter halmstrån fast tvärtom: Malmö är ju ändå Malmö. Derbyn mot IFK lever sitt eget liv och ett skakigt Blåvitt kan ändå vinna mot oss. Norrköping har säsongen till trots en hög högstanivå. Djurgården kommer att ta nio poäng mot Sundsvall, Norrköping och Mjällby. I huvudet kalkyleras det och argumenteras. Hit och dit, fram och tillbaka. Olika scenarion och meningslösa cirkelresonemang. Ångesten finns ständigt där. Om vi inte vinner SM-guld nu, när kommer vi då att göra det?

Jag finner förtröstan i höstens mest uppskattade och omtalade Häckensupporter Sam Kallin. Sam har med stort självförtroende länge sagt att det inte är Häcken som har svåra matcher framför sig mot Djurgården, AIK och Malmö. Det är Djurgården, AIK och Malmö som har svåra matcher mot Häcken, för Häcken är det bästa laget i Sverige 2022. Och Sam har haft rätt hittills. Trots ångesten, matematiken och den ovana sitsen som Häckensupporter så har Sam rätt: Häcken är Sveriges bästa lag 2022.

Sven Nöjd2022-10-22 08:55:00
Author

Fler artiklar om Häcken