Nedräkning inför Allsvenskan 2021: Östersunds FK

Med mindre än fyra veckor kvar till den allsvenska premiären så fortsätter nedräkningen här på SvenskaFans och idag har turen kommit till krisklubben Östersunds FK. Jag ger min syn på deras försäljningar, hur matcherna mot Häcken gick under förra året men även vilken slutplacering jag tror att man landar på 2021!

Publikrekord: 8 369
Byggår: 2007

Övergångsfönstret:
Nyförvärv: (Belagda med transferförbud), Patrick Kpozo (b, IFK Luleå, åter efter lån), Sebastian Karlsson Grach (mf, FC Djursholm, åter efter lån)
Förluster: Andrew Mills (mv, klubb ej klar), Adnan Catic (b, klubb ej klar), Thomas Isherwood (b, Darmstadt), Bakr Abdellaoui (mf, Ljungskile), Pontus Kindberg (mf, IFK Värnamo)
Kommentar: Är belagda med värvningsförbud under två fönster efter Saman Ghoddos-härvan och har därför bara fått tillbaka spelare från lån som “nyförvärv”. Sålde Thomas Isherwood till SV Darmstadt för ungefär tio miljoner svenska kronor vilket har gett en något mer stabiliserad ekonomi, åtminstone sett ur det korta perspektivet. Det har funnits intresse för Blair Turgott från bland annat AIK men där har man valt att inte släppa iväg honom.

Före detta gulsvarta spelare: Ronald Mukiibi
Spelare i Häcken med historik i Östersund: -
Spelare vi gillar: Aly Keita börjar bli en klubblegendar i ÖFK och har både varit med på framgångsvågen men även förlängt sitt kontrakt under tiden skeppet sjönk.
Spelare vi ogillar: Förut var det ju garanterat Jordan Attah Kadiri som gjorde diverse gester mot Sektion G på Bravida och började helt plötsligt följa våra supportrar i sociala medier. Mycket märkligt beteende. I dagens trupp har jag dock svårt att plocka ut någon som jag ogillar. Vilka spelar ens i Östersund?

Så gick matcherna mot BK Häcken under Allsvenskan 2020:
Den 19 juli satte sig BK Häcken på flyget med destination Östersund för bortamatch på Jämtkraft Arena. I den första halvleken hade Joona Toivio ett gyllene nickläge att ge Häcken ledningen men missade, och i övrigt var det mest gula kort som delades ut mest hela tiden. I den andra halvleken skulle det dock hända saker och målskyttet inleddes genom Felix Hörberg som gjorde 1-0 efter 50 spelade minuter. Men bara sju minuter senare kom Leo Bengtsson loss på vänsterkanten och placerade kontrollerat in kvitteringen bakom Aly Keita. Ytterligare tre minuter senare drog Erik Friberg till med en smällkaramell på volley utanför straffområdet som letade sig ända in i nät och gav BK Häcken en 2-1-ledning. Bollklubben hade full spelmässig kontroll på matchen under den sista halvtimmen men istället för att eftermiddagen skulle sluta med en gulsvart trepoängare så tryckte Noah Sonko-Sundberg dit kvitteringen för jämtlänningarna. Matchen slutade 2-2.

Med endast fyra matcher kvar av säsongen så stod Östersunds FK för motståndet hemma på Bravida Arena. BK Häcken inledde matchen starkt och tryckte ner ÖFK långt ner i eget straffområde. Efter knappa kvarten spelad så gav Viktor Lundberg Bollklubben ledningen med 1-0 och det såg ut att bli en enkel resa för BK Häcken. Så blev inte fallet då Gulsvart hade svårt med effektiviteten och i den 59:e matchminuten kunde istället jämtlänningarna utjämna efter mål av Blair Turgott. BK Häcken började se allvaret och började trycka på för ytterligare ett ledningsmål. Med sju minuter kvar av ordinarie speltid nådde kapten Rasmus Lindgren högst på en hörna och ställningen var 2-1. Östersund skapade inga större målchanser under sista delen av matchen och BK Häcken tog tre mycket viktiga poäng i jakten på topplaceringarna.

Speldatum då lagen möts under Allsvenskan 2021:
BK Häcken - Östersunds FK, omgång 14, ca 8 augusti
Östersunds FK - BK Häcken, omgång 25, ca 28 oktober

Tabelltips inför Allsvenskan 2021: 16:e
Kommentar: Fick igenom ett par bra försäljningar under fjolåret och har därför lyckats skapa sig ett ekonomiskt andrum. I år tror jag dock att syret tar slut och att man slutar på sista plats. Man har under några år tappat viktiga spelare men ersatt dem med truppspelare som tagit över kostymen på ett bra sätt. Någonstans tror jag att det finns en gräns för hur mycket man kan överprestera i förhållande till den trupp och ekonomi man besitter och i år tror jag att verkligheten kommer ikapp jämtlänningarna. Östersunds FK spelar i Superettan (om ens det?) 2022.