Lagbanner
Vid Djupumyrar, 2023-07-26 20:45

KI Klaksvik - Häcken
0 - 0

Sex punkter efter 0-0 mot Klaksvik

Sex punkter efter 0-0 mot Klaksvik

Häcken imponerade inte i första matchen mot Klaksvik från Färöarna. Matchen slutade 0-0. Här kommer sex punkter från matchen.

Hur besegrar man Häcken i juli 2023? Med precis vilken formation som helst
Jag funderade mycket i början på säsongen hur motståndarna egentligen skulle göra för att stoppa Häckens offensiv på bästa sätt. Vissa har punktmarkerat Samuel Gustafsson, vissa har pressat högt, andra har fallit lågt. I april kändes det som att det inte fanns något sätt att stoppa Häcken på, varken att stå högt, stå lågt, pressa högt, punktmarkera eller spela fult. Just nu känns det tvärtom. Det spelar egentligen ingen roll hur man spelar mot Häcken, det kommer förmodligen att vara vägvinnande ändå. Om någon för några månader sagt till mig att ett lag från Färöarna skulle vara bättre än Häcken genom att spela 5-4-1 hade jag inte trott på det. Men så var det mot Klaksvik. Häcken går inte att känna igen för tillfället.

Klaksviks taktik - mycket att gilla
Jag gissar att Klaksvik spelade på sin absoluta maxnivå mot Häcken samtidigt som det finns sparkaptial hos många Häckenspelare. Jag gillar att Klaksvik spelade med lågt försvar i kombination med att då och då när tillfälle gavs gå upp högt och pressa Häckens backlinje. Klaksvik värderade när de skulle gå framåt i banan och skapade en del farligheter i omställningsspelet. De fick planenligt med sig många hörnor och inkast i sista tredjedelen. Jag trodde att Klaksvik skulle tröttna sista 30 minuterna men det syntes inga tecken på trötthet hos en enda spelare. Däremot såg vissa Häckenspelare trötta ut mot slutet, framförallt Simon Sandberg som gjorde en del konstiga aktioner sista tio minuterna av matchen.

Häcken klarar inte av att spela Häckenboll längre
Det är uppenbart att Häcken i nuläget inte klarar av att spela Häckenboll. Det finns för många svagaste länkar i passningsspelet och många spelare klarar i nuläget inte av det som krävs av dem. Mot Klaksvik blev det tydligt att spelet haltade när Häcken fick frisparkar ungefär tio meter in på offensiv planhalva. Vanligtvis brukar Häcken spela igång bollen snabbt för att etablera anfall men mot Klaksvik valde Häcken att gå upp med mittbackar i boxen och slå lång boll in i straffområdet på vinst och förlust. På riktigt Varberg-manér. Kanske var det en bra taktik mot ett lågt och svårspelat Klaksvik men jag tycker ändå att det säger något om var Häcken står just nu.

Nästan-Trpcevski
Filip Trpcevski lyckas nästan med saker. Han tar nästan emot bollen bra. Han gör nästan mål. Han passar nästan bollen till medspelare. Han skapar nästan ett friläge till sig själv efter en fin mottagning på bröstet i steget. Problemet med Trpcevski är att nästan inte är bra nog. Nästan är i själva verket dåligt, särskilt som forward. Särskilt när man spelar en kvalmatch till självaste Champions League. Det är självfallet inte Trpcevskis fel att han bara nästan lyckas med saker, han är ung och orutinerad och har nyligen kommit tillbaka från en korsbandsskada. Det är klubbens fel att man inte har någon bättre spelare på Trpcevskis position. Jag saknar Alexander Jeremejeff så oerhört mycket just nu. Klubben måste agera på transfermarknaden och det inom kort. Oavsett hur det går i returmötet nästa vecka kommer det spelas viktiga matcher framöver både i Allsvenskan och i Europa. Om Häcken inte lyckas rekrytera en riktig nia inom kort måste Högmo tänka om. Trpcevski klarar inte av att spela nia. Kamara är inte tillräckligt bra heller. Kanske någon annan kan spela nia? Franklin Tebo som fysisk uppspelspunkt och nickstark i boxen? Tobias Sana som falsk nia? Jag greppar efter halmstrån. Något måste hur som helst göras och det inom kort.

Ändå ett ok resultat inför nästa veckas hemmamatch
Trots mitt gnäll ser jag ljust på framtiden. 0-0 på Färöarna känns ändå som ett ok resultat att ta med sig till hemmamatchen om en vecka. Det blev åtminstone ingen förlust och Häcken är starka på hemmaplan. Trots en svag insats på bortaplan så är utgångsläget inför returmötet bra. Efter den mållösa matchen på Färöarna känns det extra bra att bortamålsregeln är borttagen i Europaspel sedan en tid tillbaka.

Häcken kommer att bli bättre tids nog men behöver vinna över Klaksvik
Det är ändå hoppingivande att det finns saker som snart borde gå i rätt riktning för Häcken. Om bara Häcken vinner över Klaksvik så är Häcken åtminstone klara för gruppspel i Europa Conference League. Det skulle innebära att Häcken garanterat spelar matcher i Europa fram till mitten av december, längre än så om Häcken skulle ta sig vidare från gruppspel. Häcken i juli 2023 är inte särskilt bra. Men det kan egentligen bara bli bättre från nu och framåt. Simon Gustafson, Romeo Amane och Ali Youssef kommer tids nog att vara skadefria och spelklara. Johan Hammar var med i truppen mot Klaksvik och närmar sig matchspel. Det kommer att värvas spelare med spets. Formsvackan kan inte hålla i sig allt för länge. Därför blir hemmamatchen mot Klaksvik ännu viktigare än vad den redan är. Det är ingen överdrift att påstå att det är den viktigaste matchen i klubbens historia.

 

Sven Nöjd2023-07-26 23:48:00
Author

Fler artiklar om Häcken