Lagbanner
Bravida Arena, 2023-03-19 15:00

Häcken - Djurgården
3 - 0

Sex punkter efter 3-0 mot Djurgården

Sex punkter efter 3-0 mot Djurgården

BK Häckens segertåg fortsätter. Här kommer sex punkter efter dagens kross med 3-0 i semifinalen mot Djurgården.

Sveriges bästa lag mot Sveriges tröttaste lag
Det blev så tydligt denna söndagen i mars. BK Häcken är fortfarande Sveriges bästa fotbollslag. Och Djurgården var för dagen Sveriges tröttaste fotbollslag. Med brasklapp för att jag inte har den blekaste aning hur elitfotboll fungerar men hela det här snacket om det positiva med att ta med sig tempo in i säsongen som tyckarna har tyckt kring Djurgårdens täta matchande, nu visade det väl sig en gång för alla att ett utvilat lag har bättre förutsättningar än ett lag som inte är utvilat? Häcken var bra och hade säkert vunnit ändå men Djurgården gick inte att känna igen. Felpass och gamnackar, gnäll och få löpningar utan boll. Häcken spelade Häcken-fotboll precis som vanligt och vann planenligt och bekvämt med 3-0. Jag tycker att 3-0 inte speglade matchen, 5-1 till Häcken hade varit mer rättvisande. 3-0 mot Djurgården var alltså i underkant.

Stå högt eller lågt mot Häcken?
Det måste vara svårt att lägga upp en försvarsplan mot Häcken. Står försvaret för lågt finns det stora ytor mellan mittfält och försvar. Står försvaret för högt springer Sadiq från försvaret när bollen läggs på ytan bakom försvaret. Parkerar man bussen kommer Hammar eller Hovland förr eller senare göra mål på hörna. Djurgårdens backlinje och mittfält hade problem både när backlinjen stod högt och när backlinjen stod lågt. Djurgården misslyckades helt i sitt presspel i första halvlek. Hade jag varit ett sämre lag än Häcken (läs: 15 andra lag i Allsvenskan) hade jag parkerat bussen, spelat destruktivt och hoppats på snabba omställningar och fasta situationer. Vi får dock hoppas att lag likt Djurgården fortsätter med den dumdristiga höga pressen, det kommer att ge ytor framåt i planen match efter match.

Häcken lyckades bra med variation mellan kortpassningsspel och långa bollar bakom  Djurgårdens backlinje. Den vanligtvis stabila Marcus Danielson hade inte koll på Benie Traore och Ibrahim Sadiq. En trend 2023 i svensk fotboll är att som back bli förnedrad av Sadiq minst en gång per match mot Häcken. Danielson visade sig vara lika trendkänslig som en del andra backar som tidigare mött Häcken i cupen. 
 
Inte hockey
Häcken spelar fotboll och inte hockey. Spelarna måste låta domaren döma och inte gå in för att på hockeymanér “skydda” sina lagkamrater. Mot Djurgården var det Peter Abrahamsson som skulle “stå upp” för Valgeir Fridriksson när Valgeir blev tacklad när bollen var ur spel. Det var helt onödigt, då domaren redan bestämt sig för att ge gult kort till motståndaren. Simon Gustafson fick ett liknande kort häromveckan då han som tredje man skulle skydda Samuel efter en ful tackling. Ska Häcken alltid kvittera gula kort på grund av gruff efter avblåsning? Hela poängen med att som spelförande lag förhoppningsvis få färre kort än motståndaren blir ju förgäves då.

Rostig Rygaard
Mikkel Rygaard stod för en del fina aktioner. Samspelet med bröderna Gustafson fungerade bra och assisten till LOLs 1-0-mål var fin. Balansen på mittfältet var också bättre än på länge. Men Rygaard såg också rejält rostig ut. Jag tror att Rygaard tappade tio bollar på egen planhalva och det är inte godkänt. Rygaard saknade känslan för när en motståndare var i närheten av honom och tog många felbeslut. Någonstans är det ändå positivt att Häcken vinner komfortabelt med 3-0 mot fjolårets serietvåa samtidigt som spelaren som blev utsedd till fjolårets bästa mittfältare underpresterar rejält. Häcken kan alltså bara bli bättre.

Simon Gustafson har inte förlorat än 
Simon Gustafson värvades tillbaka till Häcken precis efter Häckens senaste förlust som var just mot Djurgården i juli 2022. Simons första match var ett inhopp i den galna 4-4-matchen borta mot Elfsborg. Det slog mig efter dagens match att Simon inte har förlorat en match sedan återkomsten. Imponerande.

Vem vill lämna det här laget nu?
Den enda startspelaren från ifjol som Häcken har tappat under vintern är Alexander Jeremejeff. Alla andra är kvar och det känns helt logiskt att ingen fler lämnat. Hur kan man inte vilja spela i det här laget? Och eftersom det så småningom nalkas Champions League-kval finns få anledningar att lämna. Om Häcken får behålla truppen som den är och bredda med Sana, Youssef och Trpcevski när de återkommer från skador samt värva en nia av hög klass, då kan det räcka långt både i Allsvenskan och i Europa.

Sven Nöjd2023-03-19 21:32:07
Author

Fler artiklar om Häcken