Lagbanner
Bravida Arena, 2023-05-03 19:00

Häcken - Djurgården
4 - 1

Sex punkter efter 4-1 mot Djurgården

Sex punkter efter 4-1 mot Djurgården

Häcken vände och vann mot Djurgården. Här kommer sex punkter från matchen.

Djurgårdens ändrade taktik
Djurgårdens taktik mot Häcken var att falla med sina tre forwards när Häcken startade sina anfall. På så vis blev det trångt för Häcken att spela sig igenom centralt. Samma taktik hade Hammarby när de gästade Hisingen för några omgångar sedan. Det var ett oväntat drag av Djurgården, jag trodde att de skulle pressa högt på Häckens backlinje med tanke på hur lyckat det ändå var med Värnamos höga press mot Häcken i lördags. Mot Hammarby löste Häcken det genom att slå krossbollar på ytan bakom Hammarbys ytterbackar på Lars Olden Larsen och Ibrahim Sadiq men det var svårare mot Djurgården, mycket på grund av att Sadiq är skadad. Utan Allsvenskans förmodat snabbaste spelare är det inte lika lyckosamt att slå de långa krossbollarna. Med små ytor centralt hade Häcken en del problem att ta sig framåt i banan och gjorde det någonstans mellan ok och bra.

Ett målfarligt lag och ett ofarligt lag
Djurgården hade en del boll i första halvlek. Men det kändes helt ofarligt varje gång Djurgården anföll. Samtidigt kändes det superfarligt varenda gång Häcken anföll. Jag vet inte om jag är präglad av hur det sett ut för Djurgården hittills i år och hur det sett ut för Häcken i år och om jag därför läser in för mycket i matchen men så kändes det på plats. Djurgården kändes helt ofarliga ända tills de visade sig vara farliga och gjorde 1-0 just innan paus. Förutom målet hade Djurgården bara två farligheter, ett skott från nära håll från Magnus Eriksson och en nick från nära håll som snuddade pannan på Haris Radetinac om jag inte missminner mig.   

Att ösa på i ledning
Häckens andra halvlek var frenetisk. Spelarna flög fram i anfall efter anfall, det syntes att alla trodde på att det gick att vända matchen. Något jag reagerade på som jag inte riktigt tänkt på tidigare var att det var så många Häckenspelare i offensivt straffområde nästintill varenda gång som ytterback eller ytterforward hade bollen på kanten. I vissa upplagor av Häcken har det endast varit nian i laget som varit inne i straffområdet i sådana situationer, och då är det svårt att göra mål också.

Det jag gillade mest i kvällens match var att Häcken inte slog av på tempot efter 2-1-målet. Häcken fortsatte att ösa på för att gå för tredje målet istället för att stänga ytor bakåt och bli passiva. Det gav utdelning både en och två gånger. Jag är så glad att Stahre-dagarna sedan länge är över då Häcken i princip jämt gick ner på fembackslinje vid ledning och då gav bort initiativet och bollinnehavet till motståndarna.

Kritik
Allt var verkligen inte bra mot Djurgården. Som vanligt var det på tok för mycket slarv. Even Hovland var ovanligt slarvig i uppspelsfasen. Mikkel Rygaard spelade bort bollen tre gånger de första tre minuterna av matchen. Romeo Amane fortsätter att blanda och ge, bland annat spelade han inte hem bollen till målvakt Abrahamsson i slutet av matchen när Amane befann sig i eget straffområde. Han tappade bollen till en Djurgårdsspelare och man ska verkligen inte tappa boll helt omotiverat och oprovocerat i eget straffområde. Fruktansvärt onödigt. Sen tycker jag att Häckens bolltempo i backlinjen var för långsamt. När ett lag spelar så kompakt som Djurgården gjorde så behöver bollen flyttas mycket snabbare i sidled. Passningarna var många gånger för lösa vilket gjorde att Djurgårdsspelarna hann positionera sig rätt.

Benie Traore växer in i rollen mer och mer
Benie Traore är en kort och snabb forward och han gör det bra i djupledsspelet och i insticksspelet från kanterna. Men nu tycker jag att han tar han steg även i länkspelet. Det känns som att Benie lär sig hur han ska tampas med stora och starka mittbackar, hur han ska använda kroppen för att hålla undan mittbackarna. Benie har fått fast fler bollar de senaste två matcherna än tidigare och jag hoppas att han fortsätter att förbättra sina egenskaper i target- och länkspelet. Då kommer Benie att bli ännu nyttigare för Häcken än vad han redan är idag.

Sektion G vann klackmatchen
Det må ha varit en match på en veckodag och det är ganska långt mellan Stockholm och Hisingen men ändå: Sektion G var både fler och mer högljudda än Djurgårdens bortastå. Jag kan inte erinra mig att Häcken har vunnit en klackmatch mot något av de tre stora Stockholmslagen tidigare. Så 2-0 i matcher till Häcken mot Djurgården idag.    
 

Sven Nöjd2023-05-03 23:06:00
Author

Fler artiklar om Häcken