Lagbanner
Spelarbetyg efter säsongen 2022

Spelarbetyg efter säsongen 2022

Man vill inte riktigt släppa taget om den här säsongen. Guldet är bärgat, pokalen lyft, guldfesterna firade och priserna utdelade. Den sorgliga sanningen är att säsongen 2022 lider mot sitt slut, kanske redan är slut. Därför har jag tagit min tid och betygsatt varje gulsvarta spelares insats under guldsäsongen, bara så att vi kan kräma ut det sista goda ur den gyllene säsongen. Nedan finner ni mina värderingar.


OBS! Spelarna behöver ha spelat minst fem matcher för att bli betygsatta
+++++ - Landslagsklass
++++ - Mycket bra
+++ - Bra
++ - Godkänd
+ - Underkänd

Peter Abrahamsson, 27 matcher (27 från start), 5 hållna nollor - +++

Peter har presterat stabila insatser gång på gång. En målvakt som kanske har varit bättre under tidigare säsonger, men som absolut håller för en allsvensk toppklubb likt Häcken än idag. 34-åringen har endast lyckats hålla fem nollor, men vad spelar det för roll när han står med bucklan i famnen efter säsongen.

Försvarare

Valgeir Fridriksson, 26 matcher (22 från start), 0 mål och 4 assist - +++
En av många utropstecken under 2022. Islänningen, som var minst sagt skakig under fjolårssäsongen, har tagit monsterkliv i år. Det har under stunder sett skakigt ut den här säsongen också, men han har verkligen lyft i takt med att matcherna har blivit viktigare. Hans säsongsavslutning är stabila fyra plus, och fortsätter han på samma sätt kan 2023 bli Valgeirs år!

Tomas Totland, 23 matcher (15 från start), 0 mål och 3 assist - ++
En av få spelare som jag faktiskt har förväntat mig mer av. Kom uphaussad och dyr inför säsongen, men har fått förlika sig i att vara andrahandsval till Fridriksson. Totland började trevande, men har växlat upp desto längre säsongen har gått. Hade han fått spela regelbundet är jag ganska säker att han hade fått tre plus.
 
Even Hovland, 30 matcher (30 från start), 4 mål och 1 assist - +++++
Kom gratis från Rosenborg inför säsongen, och har tveklöst varit en av Högmos viktigaste pusselbitar i sitt guldbygge. Oerhört disciplinerad och lugn i sitt spelsätt, och har spelat varenda minut av årets allsvenska säsong. Säker i luftrummet och farlig i motståndarnas straffområde. Hovlands första säsong inom den svenska fotbollen har varit en succé!

Johan Hammar, 29 matcher (29 från start), 2 mål och 1 assist - ++++
Varit en koloss även han. Hammar, som inför säsongen inte var självskriven i startelvan, har imponerat stort i år, och verkligen levererat när han väl har fått ett stort förtroende av Mr. Högmo. Hammar lär vara en av de spelare som får stort intresse riktat mot sig i vinter, så att Häcken kommer att få kämpa för att behålla honom.

Franklin Tebo, 9 matcher (1 från start), 0 mål och 1 assist - +++
Går inte att klandra Tebo på några sätt eller vis. Efter en försäsong där han såg ut att få förtroendet bredvid Hovland, så har han i år endast få göra en match från start, när Hammar var avstängd. I matchen mot “Bajen”, som var hans enda start, var han matchens lirare, och när han har hoppat in i matchernas slutskede har han uppträtt stabilt. Känns som en klockren ersättare att ha i truppen!

Kristoffer Lund, 25 matcher (23 från start), 0 mål och 7 assist - ++++
I mina ögon den spelare som har utvecklats mest under 2022. Från att vara, i mina ögon, rätt oduglig under fjolårets höst, till att vara rakt ut sagt en av seriens vassaste ytterbackar. Lund, som i veckan har blivit uttagen till det danska u21 landslaget för första gången, har dominerat med sina inlägg och kämparvilja. Med facit i hand var även detta en exceptionell rekrytering av Högmo och hans tränarstab.

Kadir Hodzic, 8 matcher (1 från start), 0 mål och 0 assist - +
Säsongens största (enda?) floppvärvning. Prestationsmässigt ligger han kanske lite högre upp på skalan än en etta, men sett till förväntningarna på honom när han anlände är det svårt att ger något annat än ett. I sin enda start, hemma mot IFK Göteborg, tog han ett rött kort efter ett par väldigt vårdslösa ageranden, och sen dess har han inte fått chansen på nytt. Får se om han kan göra sig rättvisa nästa år, eller om han lämnar som en flopp.

Mittfältare

Samuel Gustafson, 28 matcher (28 från start), 1 mål och 5 assist - +++++
Högsta betyg utan en sekunds tvekan. Fick lite av en floppstämpel över sig efter sin skadedrabbade fjolårshöst, men har levererat från första sekund den här säsongen. Har varit outstanding under säsongsavslutningen. Dessutom har Kapten Gustafson i veckan blivit uttagen till den svenska landslagstruppen inför matcherna mot Mexico och Algeriet. Otroligt välförtjänt för Häckens viktigaste spelare!

Mikkel Rygaard, 28 matcher (26 från start), 11 mål och 4 assist - +++++
Om Samuel har varit Häckens viktigaste spelare, så har Rygaard varit den bästa. Ingen i truppen har samma förmåga att spela fotboll som Rygaard. Otrolig förstatouch, en flärd och påhittighet som har varit viktig, och långskott som har visat sig vara ostoppbara. Rygaard har varit en riktig poängspruta från mittfältet, och nu även lovat sin lojalitet till BK Häcken även 2023. Sanslös lirare!

Gustav Berggren, 14 matcher (14 från start), 2 mål och 3 assist - ++++
Det hette att “Häcken sålde guldet” när Berggren såldes till polska Rakow Czestochowa i somras, det om något säger hur bra han var. Fick en ny,  mer framåtlutad roll i våras, och levererade sannerligen därifrån. Med löpkapacitet som stundtals var helt otrolig var han en av galjonsfigurerna under våren, och många var oroliga när han lämnade.

Simon Gustafson, 14 matcher (13 från start), 0 mål och 6 assist - ++++
Återkomsten av Simon Gustafson måste beskrivas som en av de största värvningarna i Häckens historia. Det var där gulddrömmarna föddes på riktigt. Hans prestationer på planen har varit ungefär det vi förväntat oss. Stundtals har han varit loj och ofokuserad, men när han väl är fokuserad är det högsta allsvenska klass written all over it

Erik Friberg, 18 matcher (1 från start), 0 mål och 1 assist - ++++
Rent statistiskt är det ingen fyra plus säsong vi har och göra med här. Friberg blev puttat åt sidan för att Samuel Gustafson skulle få plats i startelvan. Ett beslut som både spelartrupp och supportar ställde sig kritiska till. Och bara storheten i hur Friberg sväljer stoltheten i det läget, och förlikar sig med att få vara avbytare snarare än nyckelspelare kan inte underskattas nog. Annars har han varit nyttig från bänken, och han fick kröna sin karriär på bästa möjliga sätt: SM-guld med föreningen som han växte upp med. 

Romeo Amane, 18 matcher (6 från start), 1 mål och 2 assist - +++
Detta är en juvel utöver det extra, och det har varit tydligt sen dag ett. Med sina kvicka fötter, löpvillighet och brytsäkra försvarsspel är jag helt säker på att det är en spelare som kommer hamna i Europas toppligor framöver. Har inte fått en ordinarie plats än på grund av det sylvassa mittfältet, men frågan är: fortsätter Amane att utvecklas på samma sätt framöver, kommer det gå att peta honom då?

Yttrar/Anfallare

Tobias Sana, 6 matcher (5 från start), 1 mål och 0 assist - ++
Mycket har varit orimligt den här säsongen, men inget lika orimligt som detta. Tobias Sana i BK Häcken tröja. Det var det inte många som såg inför säsongen. Bidrog med en hel del ny energi på kanten efter Leo Bengtssons adjö och Ali Youssefs skada. Synd att även han drog på sig en skada så att han inte kunde vara med och fira triumfen på Gamla Ullevi i matchställ.

Ibrahim Sadiq, 19 matcher (11 från start), 7 mål och 4 assist - ++++
Nästan alla spelare har lyft sig i takt med att tabelläget blivit skarpare, men ingen som Sadiq. Efter en del omgångar där kantspelet varit ganska tamt så kom han in i startelvan och gav en injektion som visade sig var värd guld. Från att vara en tämligen misslyckad spelare i omgång 20, till att vara en äkta publikfavorit och guldmakare i omgång 30.

Lars Olden Larsen, 19 matcher (10 från start), 4 mål och 2 assist - +++
En spelare som också har gjort ett otroligt lyft under säsongsavslutningen. Från att vara en spelare som jag jämförde med Tobias Heintz i somras, till att vara en spelare som har gjort flera avgörande mål i guldracet. Är på lån tills sommaren, men fortsätter han spela som han har gjort på det sistone vill jag, och nog många med mig, att vi hittar en permanent lösning åt Lars!

Leo Bengtsson, 13 matcher (12 från start), 1 mål och 1 assist - +++
Leo Bengtssons poängskörd var inte den bästa, men hans arbete i båda riktningar av planen var nästan lika viktig som en gedigen poängproduktion. Alltid påhittig och alltid löpvillig trots att han inte fick göra de mål som han kanske förtjänade. En till spelare som lämnade ett tomrum efter sig i somras.

Oscar Uddenäs, 28 matcher (20 från start), 7 mål och 2 assist - +++
En spelare som minst sagt har blandat och givit. Under våren såg han ut som en av Sveriges hetaste ungdomar, men under senhösten har han inte haft mycket att tillföra. En spelare som måste få tillbaka sitt självförtroende för att utvecklas på nytt.

Blair Turgott, 23 spelare (8 från start), 2 mål och 4 assist - ++
En väldigt nyttig spelare att skicka in när man ska försvara en ledning i slutet. Kanske inte riktigt fått den utväxling som supportrar och spelare hoppades på inför säsongen, men gjorde det förlösande öppningsmålet i guldmatchen mot IFK Göteborg, och det är tillräckligt för att bli en Häcken-legend. 

Alexander Jeremejeff, 27 matcher (25 från start), 22 mål och 3 assist - +++++
Samuel Gustafson kan styra spelet bättre än någon annan i ligan och Mikkel Rygaard kan göra saker med bollen som inte borde gå, men ingen spelare kommer någonsin förknippas med BK Häcken 2022 lika mycket som Alexander Jeremejeff gör. Efter ett ganska blekt 2021, och en försäsong där det var snack om en försäljning, har “Jerre” vuxit fram till hela ligans frontfigur. Var inne i ett målstim i mitten av säsongen som saknar motstycke. Och trots att hans målproduktion kom av sig i slutet av säsongen, så gjorde han fortfarande storslam på Allsvenskans Stora Pris i veckan. Faktum är att Jeremejeff under 2022 gått från att vara en publikfavorit till att vara en äkta Häcken-ikon.

Melvin Malmberg2022-11-12 10:52:50
Author

Fler artiklar om Häcken