Lagbanner
Tack för allt, Kristoffer Lund

Tack för allt, Kristoffer Lund

Han kom som en dansk tonårsspoling för två somrar sedan. Två somrar senare lämnar han Häcken som en av de finaste ytterbackarna Hisingen någonsin skådat och som en av de mest uppskattade spelarna som har dragit på sig den gulsvarta dressen. Tack och välkommen åter, Kristoffer “Tuborg” Lund.

Det sägs att kärlek alltid börjar med bråk, och när det gäller min personliga relation till Kristoffer Lund är jag villig att hålla med. När en då 19-årig Lund, utan stora meriter som seniorspelare, anlände på Hisingen sommaren 2021 för att ersätta den lanslagsetablerade Martin Olsson ställde jag mig frågande till vad sportchef Ericsson egentligen sysslade med. Hösten motbevisade mig inte. Samtidigt som Martin Olsson spelade Champions League med Malmö FF hade Lund det tufft i ett Häcken som slutade i tabellens bottenskikt. Inför säsongen 2022 var jag tydlig med att det behövde komma in en ny, mer rutinerad vänsterback. Säsongen 2022 satt igång, och det visade att ingenting var som förut. I takt med att Häcken blev bättre och bättre visade även Lund fina framsteg. Och trots att vänsterbacken Kadir Hodzic hade rekryterats in från Mjällby fick Lund fortsatt förtroende från Högmo. Sedan dess har succésagan bara fortsatt. SM-guldet i höstas följdes upp med ett cupguld i våras, och Kristoffer Lund har bara blivit bättre och bättre. De senaste månaderna har han varit en av Bollklubbens allra främsta spelare. Två somrar senare sitter jag och tackar herr Ericsson för försäljningen av Martin Olsson och för värvningen av Kristoffer Lund.

Trots att Lunds prestationer på planen har varit otroliga, är frågan om hans sejour i Häcken i kommer att definieras av hans personlighet utanför fotbollen. Som sagt fanns det onekligen en skepsis från min sida till Lunds gulsvarta insatser under hösten 2021, men samtidigt kunde jag genast se att det var en fantastisk människa med ett ungdomligt leende och ett varmt hjärta som hade kommit till klubben. Känslan är att det är spelare som Lund som sprider glädje runt om sig i omklädningsrummet, spelare som Lund som får alla spelare i truppen att känna sig inkluderade och viktiga. Dessutom har “Tuborg” en samhörighet med Häckens fans som få andra spelare tidigare har haft. Om man är en av de stora publikfavoriterna från truppen som lyckades bärga klubbens första SM-guld är man odiskutabelt väldigt populär på Hisingen. Känslan är att hålet han lämnar efter sig i omklädningsrummet är jämförbar med den tomhet som supportrarna känner efter hans övergång till Palermo.

Kristoffer Lund lämnar Häcken som en gulsvart hjälte och jag tror alla Häcken-fans drömmer om att han en dag ska dra på sig den gulsvarta dressen igen. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, men det känns som att det kan dröja länge tills den dagen kommer. För Kristoffer Lund är ämnad för stora saker. Jag ställer mig frågande till varför Palermo i Serie B lyckas att plocka en spelare med Lunds kaliber, och varför inte Serie A-klubbarna istället är och tafsar på honom? För min del känns det nämligen som att Kristoffer Lund redan nu borde närma sig en plats i det danska A-landslaget. Så bra har han varit. Förr eller senare är jag helt säker på att han kommer ta sig i både det danska landslaget, men också i Europas finrum. Så bra är han.

Nu är det slut för den här gången. Få andra spelare i Häckens historia har haft ett lika starkt avtryck på så kort tid som Lund har haft, och hans prestationer på planen såväl som utanför kommer att finnas med i Häcken-minnet oerhört länge. Den valpiga dansken har vuxit upp till att bli hela Hisingens hjälte. Tack för showen, Tuborg!

Melvin Malmberg2023-08-22 19:23:00
Author

Fler artiklar om Häcken