Lagbanner
Tankar efter försäsongen

Tankar efter försäsongen

BK Häcken har spelat fem träningsmatcher sedan den allsvenska säsongen avslutades. En vinst, två oavgjorda och två förluster har det blivit. På söndag 20 februari inleds tävlingssäsongen med bortamatch i Svenska Cupen mot Ytterhogdals IK. Här kommer några tankar från träningsmatcherna som spelats.

Inga växlar dragna

Jag ska vara försiktig med att dra några större växlar utifrån träningsmatcherna av flera anledningar. Först och främst har jag inte sett varje minut i varje match så jag har inte helheten från den redan fragmentariska försäsongen. Med tanke på växlarna som drogs av mig och många med mig inför Allsvenskan för ett år sen ska man nog vara extra försiktig nu för alla vet ju hur det gick då. Sen får man aldrig glömma att träningsmatcher är just träningsmatcher. Det är svårt som utomstående att veta syftet med olika träningsmatcher. Är det att sätta defensiven? Fasta situationer? Hög press? Ge alla spelare i truppen chansen att slå sig in i startelvan? Testa juniorer i seniorspel? Utöver det är det svårt att värdera motståndarnas insats då man inte vet vilka spelare de ställde ut och vad motståndarnas syfte med just deras match mot BK Häcken var. Så ta dessa tankar med en stor nypa salt.

Är farten tillbaka? Och finns Alexander Jeremejeff med i Häckens framtidsplaner?

Efter en fjolårssäsong med färre snabba omställningar känns det som att Häcken har fått mer fart i omställningsspelet. Det känns mer direkt, och fler spelare tar maxlöpningar för att bidra i kontringarna. Är det ett av momenten som Högmo har tryckt på under försäsongen? Eller kan det vara för att Benie Traore spelat som ensam forward? Benie har andra kvaliteter än fjolårets givna nia Alexander Jeremejeff. Benie är inte den naturliga uppspelspunkt som Jeremejeff är vilket tvingar Häcken till ett annat spel som blir mer direkt och fartfyllt där bollen spelas mer längs marken. Och jag gillar vad jag ser, potentialen finns att Benie springer ifrån många allsvenska backlinjer 2022 lite på samma sätt som Djurgårdens Mohamed Buya Turay gjorde säsongen 2019, vilket var en bidragande orsak till att Djurgården vann SM-guld det året. Men finns det verkligen plats för både Alexander Jeremejeff och Benie Traore? De är olika spelartyper och det kan bli svårt att alternera mellan dem. Jag tror att det är bra med ett offensivt grundspel som spelas oavsett vilka spelare som spelar. Sen lät Jeremejeff i mina öron lite för intresserad av att lämna Häcken i intervjun i GPs Håla Marbella-podd. Blir det Benie in och Jeremejeff ut? Eller är Benie endast vikarierande nia i väntan på att Jeremejeff återigen blir spelbar?

Svagaste länken - ytterbackspositionen?

Årets truppbygge känns gediget och det finns bra bredd på många positioner. Men bredden saknas helt på ytterbackspositionen. Tomas Totland känns given som högerback och blir spännande att följa. Kristoffer Lund Hansen känns som en spelare som kommer att göra det ok men ska BK Häcken nöja sig med endast ok? Och vad händer om någon av dessa spelare skadar sig? Alternativen är Valgeir Lunddal Fridriksson, Yannick Adjoumani och Sebastian Lagerlund, tre unga spelare som säkert kan bli bra på sikt men ingen av dem känns som färdiga allsvenska spelare i dagsläget. Dags för Martin Ericsson att spendera några Wålemark-miljoner på en vänsterback?

Vinner BK Häcken mittfältsmatchen oftare i år?

Årets innermittfält ser stabilt ut. Mikkel Rygaard är ett bra tillskott, Erik Fribergs vad är inte trasig och Romeo Amane har stor potential. Gustav Berggren är given startspelare som bollvinnare på defensivt mittfält. Och sparkapital finns i Samuel Gustafson som inte är i spel än. Förra året vann inte BK Häckens mittfält många matcher i matchen mot motståndarlagets mittfält, vilket jag tror bidrog till flera förluster. I år har innermittfältet lyckats att spela aggressivt, täcka stora ytor och ändå hålla mittfältet kompakt. 

BK Häckens innermittfält 2022 får en att känna en försiktig optimism inför tävlingssäsongen, men är det inte det man alltid känner den här tiden på året, egentligen oavsett hur det faktiskt sett ut?

Sven Nöjd2022-02-13 09:54:09
Author

Fler artiklar om Häcken