Lagbanner
Bravida Arena, 2024-07-31 19:00

Häcken - F91 Dudelange
6 - 1

Tankar efter hemmamatchen mot F91 Dudelange

Tankar efter hemmamatchen mot F91 Dudelange

Häcken är vidare i Europa Conference League-kvalet efter ett dubbelmöte där de besegrade luxemburgska F91 Dudelange med totalt 12-3. Nedan finner ni ett gäng tankar efter matchen!

Märklig match
Hemmareturen mot F91 Dudelange var en underhållande, men märklig historia. Efter gästernas tidiga drömmål var det Häcken för hela slanten. Övertaget blev inte mindre efter att gästerna drog på sig ett rött kort i slutet av den första halvleken. Häcken tilläts att dra ifrån ännu mer och slutresultatet stannade vid 6-1. Efter slutsignalen väljer jag att dra slutsatsen att det var en mycket märklig match på den för dagen så kallade “Hisingen Arena”. De märkliga inslagen fanns med från matchens första stund, där man kunde konstatera att Häcken klev ut på hemmaplan i sitt vita bortaställ. Sedan kan man inte låta bli att förundras över hur svaga motståndarna stundtals var under onsdagen. Det kändes under perioder av matchen som om motståndet snarare var hämtat från Division 3 Nordvästra Götaland än från en europeisk kontinentaltävling. Utöver det stod domarna för en konstig insats. Det nordmakedoniska domarteamet gjorde under kvällen många uppenbara misstag och gav tio minuters tilläggstid  den första halvleken. Min uppskattning är att det borde ha varit max fem minuter. Som sagt, en underhållande, fast märklig kväll på Hisingen Arena.

Jeremy “Sonko” Agbonifo
Efter en skadedrabbad vår har Jeremy Agbonifo fått göra sina första matcher i den gulsvarta tröjan under de senaste veckorna. Han har gjort ett positivt intryck, och gjorde under onsdagen sina två första Häcken-mål. Det är en spelare lik Sonko i sin spelstil, där den enda stora skillnaden är att Agbonifo är vänsterfotad. Spelstilen är inte den enda likheten mellan de två yttrarna, utan bägge två är göteborgare födda år 2005. Att Martin Ericsson lyckades med att plocka in en spelare med Agbonifos kvalité, ålder och fotbollsfostran i Göteborg är inget annat än fantastiskt sportcheferi. Efter det lilla som Agbonifo hittills visat känns det inte uteslutet att prata om honom som en framtida storförsäljning.

Frejdig offensiv
Firma Agbonifo-Hrstic-Nioule stod under dagen för sammanlagt fem mål. Visserligen inte mot ett särskilt starkt motstånd, men det är fortfarande ett imponerande facit och ett styrkebesked inför fortsättningen. Det riktigt iögonfallande är att ingen av dessa har varit ordinarie i Pacos startelva efter uppehållet, mycket på grund av den starka konkurrensen där framme. Förra veckan i Luxemburg var det istället anfallskedjan med Layouni, Youssef och Inoussa som gjorde fem mål mot Dudelange. Tränare Paco Johansen har fått en välkommen huvudbry, och det blir mycket intressant att se hur han väljer att formera sin anfallslinje framöver. 

Pacos Europalag
Mycket av Pacos retorik i vintras som nyanställd Häcken-tränare gick ut på att prata om hur han ville göra Häcken till ett konkurrenskraftigt lag på europeisk mark, och förbereda sitt lag så väl som det bara gick inför matcherna ute på kontinenten. Efter en vår och sommar där det har funnits mängder av frågetecken kring norsken är detta dubbelmötet trots allt en styrkebesked. En giltlig slutsats går förstås inte att dra än, men dubbelmötet var en mycket övertygande triumf mot ett motstånd som trots allt kvalificerade sig till två raka Europa League-slutspel ett par år tillbaka.

Matchens tre stjärnor

3 - Jeremy Agbonifo

Finurlig, snabb och för dagen även effektiv. Agbonifo kan inte vara särskilt långt bort från en startelva.

2 - Simon Gustafson
Hamnar i skymundan på grund av den lyckade anfallstrion, men visade under kvällen varför han är Häckens kapten. Mer eller mindre briljant.

1 - Srdjan Hrstic
Två nya mål för serben som kanske äntligen har kommit igång. Hrstic har nu gjort fyra mål på de tre senaste matcherna.

Melvin Malmberg2024-07-31 21:34:16
Author

Fler artiklar om Häcken