Lagbanner
Tankar efter hemmamatchen mot Paide

Tankar efter hemmamatchen mot Paide

Häcken fortsätter att dominera i europakvalet, och gjorde under kvällen sex nya mål mot Paide från Estland. Nedan finner ni ett gäng tankar från matchen!

Formstarkt Häcken
Efter den mycket knackiga starten på höstsäsongen har saker och ting börjat ordna sig för Pacos Häcken. För den tredje europamatchen i rad gör Häcken sex mål, och äntligen ser de ut som ett lag igen efter en svag vår. Den formstarka offensiven har under de senaste matcherna spelat en snabb anfallsfotboll som påminner om offensiven under Högmo-eran. Vassa kontringar, mer direkt i den sista tredjedelen och en hel del individuell briljans har fått en att drömma stort igen. Ifall den sprudlande offensiven visa sig vara permanent, snarare än bara form, har Häcken goda möjligheter att störa tyska Heidenheim i ett potentiellt Conference League-playoff, samt utmana i toppen av Allsvenskan i höst. 

Romeo Amane!
I mina ögon har Amane inte haft den spikraka utvecklingen under sina år i Häcken som jag hade hoppats på när jag först fick se honom i gulsvart. Han har alltid varit oerhört skicklig med bollen, finurlig och haft ett vasst steg. Det som däremot har saknats är effektiviteten och den offensiva spetsen. Under de senaste veckorna i allmänhet, och ikväll i synnerhet, tycker jag att vi har fått se en annan, mer mogen, Amane. Det är numera inte en Amane som enbart är oerhört snabb med bollen vid fötterna, utan en spelare som även kan stå noterad för två mål i matchminut sju. Ivorianen lär inte stanna i Sverige särskilt länge ifall han fortsätter att spela så här och visar gång på gång varför det sägs att klubbar ska vara villiga att betala 75-80 miljoner kronor för honom.

Vikten av Simon Gustafson
I halvlek utgick kapten Simon Gustafson med en befarad skada. Såklart en oroväckande tanke, men det var också ett spännande experiment att få se hur Häcken skulle prestera utan sin nyckelspelare på mitten. Slutsatsen är att Simons betydelse är synbart tydlig. Trots att Häcken kliver ut i den andra halvleken och fortsätter sin redan påbörjade kross av Paide var spelet inte alls lika flytande och skönt att se på som med Simon på planen. Idag märktes inte kapten Gustafsons frånvaro av på resultatet, men jag är säker på att det kommer synas tydligare när de ställs mot bättre motstånd. 

Längtan efter Allsvenskan
När Häcken till sist får tillfälle att spela Allsvenskan igen ska det bli mycket intressant att se hur de står sig. Har dessa tre Europamatcher, där Häcken sammanlagt gjort 18 mål, varit en bluff, eller är det bara Häcken som har varit bra? Om det är det sistnämnda alternativet finns det ingen hejd på vad den här offensiven kan uppnå på både inhemsk och europeisk mark. Vi får dock vänta på svaret på den frågan, då Häckens nästa allsvenska match är mot BP den 18:e augusti. 

Matchens tre stjärnor

3 - Romeo Amane

Läs motiveringen ovan.

2 - Zeidane Inoussa
Inoussa står för ett nytt drömmål och två nya assist. Just nu är han i en helt otrolig form, och med honom i startelvan är känslan att Häcken kan störa vilket motstånd som helst. 

1 - Amor Layouni
Äntligen har Layounis rejäla insatser börjat rendera i lite mål. Idag blev det två mål för Layouni som har gjort fyra mål i europakvalet.

Melvin Malmberg2024-08-07 21:14:00
Author

Fler artiklar om Häcken