Olympia, Helsingborg, 2022-04-24 17:30

Helsingborg - Häcken
1 - 1

Helsingborgs IF - BK Häcken 1 - 1: Två förlorade poäng.

BK Häcken var på väg mot seger mot Helsingborg men Helsingborg kvitterade på matchens sista spark. Här kommer fem punkter från matchen.

Häcken kan spela på naturgräs
Söndagens bästa besked var att Häcken klarade av att spela konstruktivt anfallsspel på Olympias trögspelade gräsplan. Elfsborg misslyckades med det så sent som i torsdags då de förlorade med 1-0 mot Helsingborg. Häcken spelade i mångt och mycket hemmaspel på bortaplan och det på naturgräs. Jag kan inte minnas en så här bra insats på naturgräs från fjolårets säsong. Det ska dock nämnas att Helsingborg inte var särskilt bra idag. Med tanke på att det är ytterligare sju matcher kvar på naturgräs i år bådar det gott att både spelidén och spelarmaterialet håller för naturgräsmatcher.

Samma defensiva plan som mot Degerfors
Den defensiva planen såg likadan ut som mot Degerfors. Den höga pressen sattes in vid några väl valda tillfällen men mestadels mötte Häckens mittfält upp Helsingborgs mittfält lite lägre och kunde där erövra boll och invänta misstag från Helsingborgsspelarna. Möjligtvis en vinnande taktik mot de sämre lagen?

Mentalt viktigt mål för Jeremejeff
Häckens offensiv är förvånansvärt samspelt med tanke på hur många nya spelare som spelar. Konstigt nog känns Alexander Jeremejeff som den mest osynkade och minst samspelta av de offensiva spelarna. Om det beror på medspelarna eller på honom själv eller en kombination av de två är svårt att avgöra. Jeremejeff känns inte så delaktig i spelet som han borde vara och han borde definitivt gjort mål i första halvlek när han slog hål i luften från en meters håll med öppet mål. Det är dock viktigt att ge Jeremejeff tid, han har ju inte haft någon försäsong och har en bit kvar till toppformen. Det var därför det kändes extra bra att Jeremejeff fick göra mål, det målet kan vara viktigt mentalt både för Alex och för Häcken och att vi tror på vår nia.

Svagt spel efter ledningsmålet - var är Friberg?
Häcken kom inte upp i nivå i andra halvlek. Det fanns inte lika många alternativ i passningsspelet jämfört med den första halvleken och alldeles för många bollar slogs blint upp till Helsingborgs backlinje så att Helsingborg gång på gång fick etablera anfallsspel. Spelet blev ännu sämre när Mikkel Rygaard och Samuel Gustafson byttes ut och Alexander Falsetas och Romeo Amane kom in. Jag har svårt att se att Erik Friberg inte hade gjort det bättre än Falsetas. Men jag ser å andra sidan inte Häckens träningar så jag borde inte uttala mig om det. Jag gillar kontringarna som vilken annan dag som helst borde ha resulterat i ett 2-0-mål men Helsingborg tilläts ha för stort bollinnehav på offensiv planhalva i slutet av matchen. Och varför slår Häcken en kort hörna med obligatoriskt täcka boll med rumpan vid hörnflaggan i 89:e minuten när alla vet att det blir många tilläggsminuter? Det var för lång tid kvar och det är väl bättre att passa tillbaka till mittbackar och börja om spelet för att få tiden att gå?

Trots kritiken - ändra inget (eller inte så mycket åtminstone)
Det är lätt att vara bitter efter att ha förlorat två poäng på matchens sista spark. Men hade den här matchen spelats tio gånger hade Häcken vunnit nio och en match hade turligt slutat oavgjort och det råkade vara den tionde matchen idag. Både statistiskt och spelmässigt ser det bra ut och jag tror att Häcken ska fortsätta spela precis som de gör och då kommer målen att komma. Hellre viss ineffektivitet och att det skapas mängder av målchanser jämfört med bättre effektivitet med sämre spel. Backlinjen gjorde dessutom ett stabilt jobb idag. Häcken har spelat en sjättedel av årets allsvenska matcher och det är många poäng kvar att spela om. Spelmässigt är jag nöjd men inte poängmässigt. Det kan egentligen bara gå bättre från och med nu.