Bravida Arena, 2023-11-30 21:00

Häcken - Bayer Leverkusen

Inför: BK Häcken - Bayer Leverkusen

Inför: BK Häcken - Bayer Leverkusen

Sista hemmamatchen i Europa League är här. Under torsdagen kommer mäktiga och briljanta Bayer Leverkusen till stan. Nedan finner ni några av mina tankar inför torsdagens match!

Träningsmatch-stämpeln
Häcken är ute ur Europa League, Bayer Leverkusen har redan vunnit gruppen. Torsdagens match är av vad man brukar kalla akademiskt intresse. Det känns som att Häcken redan har checkat ut rejält, och trots att Bayer Leverkusen har gått som tåget både inhemskt och i Europa under den här säsongen lär de inte heller vara supertaggade. Det som talar för att Häcken ska vara spelsugna är väl stjärnglansen som Leverkusen besitter, och vill visa världen vad de går för. Just här tror jag att dessvärre klasskillnaden är lite väl stor, och att Leverkusen med deras diaboliskt starka form kommer vinna även om de går på halvfart med en roterad elva. 

Chans att visa upp sig
En spelare som verkligen har chans att presentera sig på den globala scenen är Momodou Sonko. Enligt rykten ska det komma representanter från tio olika klubbar för att bevaka Momo, och enligt ryktena ska klubbarna bland annat vara Atletico Madrid, Sevilla och Club Brügge. Den ultimata chansen för Sonko, som vid en bra prestation mot ett motstånd av Leverkusens dignitet lär öka sina aktier ordentligt. Jag har tidigare varit inne på att jag vill se Sonko i Häcken även i vår, för jag tror inte han har haft sitt fullständiga genombrott riktigt än. Samtidigt är jag väl medveten om att det kommer vara omöjligt att säga nej ifall en klubb som Atletico Madrid skulle komma och knacka på dörren redan i vinter. 

Högmos farväl?
Mycket tyder på att det här kan bli Per-Mathias Högmos sista match som Häcken-tränare, och ryktena om att han är på väg till Japan verkar vara både konkreta och nära. Bara att konstatera just det, att detta kan vara ett farväl, känns otroligt vemodigt, och det är svårt att ta in de otroliga triumferna som Högmo kammat hem under sin jämförelsevis korta tid som tränare för Häcken. Med sin oövervinnerliga optimism, och hans lansering av “Häckenfotboll”, har han gett oss supportrar två år som vi aldrig annars hade kunnat ta för givet. I morgon vill jag att det är han som står i centrum, att det är hans namn som man hör skanderas på läktarna, för det är han värd. Han är en av Häckens största.

Vansinniga Leverkusen
Häcken mötte Leverkusen i mitten av september, alltså för drygt två och en halv månad sedan. Sedan dess har Leverkusen spelat tolv matcher, de har vunnit alla. Xabi Alonsos manskap är därmed det lag med bäst poängsnitt i de europeiska toppligorna, och det enda poängtappet under hela säsongen kom borta mot Bayern München, där man kryssade 2-2. Med andra ord ska det i praktiken vara omöjligt för Häcken att få med sig något i morgondagens match, och motståndet som de ställs mot går inte att beskrivas än ett av världens bästa lag för tillfället. 

Läget i truppen:
Filip Trpcevski opererades i slutet av september och följer sin rehabplan där han just nu tränar i gymmet. Blair Turgott är åter i lagträning men är ännu inte aktuell för match. Simon Gustafson och Jacob Barrett har bägge genomgått operationer och missar de två återstående matcherna i år. Valgeir Lunddal missar de två kommande matcherna till följd av fotskada. Johan Hammar missar morgondagens match på grund av en ljumskskada.

Truppen:
Abrahamsson, Banozic, BRattberg, Totland, Sandberg, Faye, Hovland, Ousou, Hodzic, Sa.Gustafson, Amane, Rygaard, Ishaq, Dahbo, Brusberg, Youssef, Jansson, Sana, Kamara, Sonko, Hrstic, Chilufya, Layouni

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Sandberg, Ousou, Hovland, Totland; Sa.Gustafson, Rygaard, Amane; Layouni, Chilufya, Sonko

Melvin Malmberg2023-11-29 17:43:04
Author

Fler artiklar om Häcken