Bravida Arena, 2023-03-19 15:00

Häcken - Djurgården

Inför: BK Häcken - Djurgårdens IF

Inför: BK Häcken - Djurgårdens IF

Söndagen den 19 mars ställs Hisingens gulsvarta ränder mot Stockholms blåränder i den andra semifinalen i Svenska cupen. Följande artikel tar upp de väsentliga bitarna att tänka på inför kollisionen mellan fjolårets framgångsrikaste lag i Sverige.

Väderprognosen talar sitt tydliga språk: regn står i princip som ett faktum när en högklassig cupmatch ramas in på typiskt svenskt sätt. Förhoppningsvis hålls Djurgårdssupportrarna på ett lågt antal men framförallt får våra sektioner steppa upp i sjungandet. Låt oss vara många och låt oss överrösta 08-orna!

BK Häcken

Efter att Häcken tog emot Norrköping på hemmaplan med nöje väntar Djurgården i vad som ser ut att bli en spännande match. Kampen mot Norrköping förtjänade i alla fall inte riktigt att bli kallad en spännande tillställning då det knappt var en kamp om bollen heller. Det såg ut som en ytterst sansad bollklubb gentemot ett ganska svagt Peking. Självförtroendet från vår sida var utan tvekan positivt och hoppet ligger i att få se det leva vidare mot bättre motstånd.

Det återstår alltså att se om Häckens kvaliteter håller mot Djurgården. Återigen kan det totalt komma att bli en fråga om effektivitet, fast kanske ännu värre en fråga om vi skapar tillräckliga målchanser. I vilket fall måste Häcken fortfarande prestera på topp för att säkra en vinst, och vår högsta nivå ser just nu bättre än den hos Djurgården.

Både individuellt och som en samspelt grupp ser Häckens lagdelar skarpa ut. Backlinjen och mittfältet saknar i princip märkvärdiga problem att dissekera vilket tillför en enorm trygghet. Rent spelmässigt sticker trion i mittfältet ut något ofantligt. Deras dominans på allsvensk nivå är odiskutabel. Det är nog på detta plan som jag tror Häcken kommer visa sig vara betydligt bättre än Djurgården imorgon. Simon, Samuel och Rygaard visar gång på gång deras överlägsna rutin och förmåga. Amane är värd att nämna som en stensäker ersättare. Däremot märks det att hans teknik och beslutstagande ibland borde skärpas.

Diskussionen kring gåtan som är Häckens primära anfallare är aktiv sedan försäsongens begynnelse. Vad tusan ska vi göra för att åtgärda det som de flesta anser vara det största problemet i vår trupp? En figur som Jeremejeff kanske saknas, samtidigt som vi kan gå för en forward med helt annorlunda egenskaper och fortfarande få det att klaffa. Inget är säkert. Det känns nästan poänglöst att röra vidare i dessa spekulationer när det i slutändan är sportchef Ericsson och inflytande från tränare Högmo som avgör vilken spelare som hamnar i klubben. Det värsta vore om vi tar allt det här för givet när vi egentligen inte borde. En anfallare kanske inte ens tar och ansluter det här transferfönstret. Eller är detta bara ett tecken på en olidlighet från oss supportrar som väntat för länge på det efterlängtade nyförvärvet?

För att summera Häckens bit av kakan säger jag att vårt lag ser otroligt starkt ut och om vi gör allt rätt borde det inte finnas några konstigheter, såvida inte DIF gör det jäkligt knepigt för oss på något vis.

Ali Youssef, Tobias Sana, Filip Trpcevski och Blair Turgott är långtidsskadade. Tobias Carlsson har ådragit sig en ledbandsskada. Franklin Tebo har ådragit sig en fotskada.

Truppen:
Johan Brattberg, Peter Abrahamsson, Simon Sandberg, Tomas Totland, Kristoffer Lund, Even Hovland, Johan Hammar, Valgeir Lunddal, Kadir Hodzic, Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Romeo Amane, Ibrahim Sadiq, Momodou Sonko, Mikkel Rygaard, Lars Olden Larsen, Oscar Uddenäs och Benie Traore.

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Fridriksson, Hammar, Hovland, Lund; Si.Gustafson, Sa.Gustafson, Rygaard; Sadiq, Traore, Olden Larsen

Djurgårdens IF

Djurgården har under senaste tiden haft ett tajt och med stor sannolikhet uttröttande spelschema. Från att ha avancerat vidare till semifinal efter ett straffavgörande mot Malmö FF i cupen till att sedan ha åkt på pisk i returmötet mot Lech Poznan i ECL, får järnkaminerna ta an BK Häcken.

Jag är inte helt ute och cyklar när jag säger att en del av Djurgårdens spelare inte har varit i enastående form på sistone. De har uppenbarligen varit tillräckligt stabila för att sig till semifinal men mycket kommer att krävas av dem när de möter ett utvilat Häcken. Själva har de bara fått två vilodagar på sig inför matchen. Bravida Arena är inte heller till deras fördel på papper.

Hur som helst kan de allsvenska silvermedaljörerna mycket väl vara skärpta och försöka ta tag i spelet så fort som möjligt. Båda lag kommer antagligen ha intentioner att styra bollen och plåga motståndarna medan de är defensivt ställda. Därför tror jag att återerövringsfasen blir en av de mest spännande aspekterna av matchen. Fasen är avgörande i det anseende att det får stora konsekvenser för bollinnehavet. Dessutom är det svårt att förutse vilket lag som presterar bäst fysiskt och smartast i närkamper och dueller.

Djurgårdens offensiva spelare bär på mer än tillräcklig spets för att kunna göra hål på oss. Även om Edvardsen, Asoro och Wikheim inte har haft sina livs matcher nu senast är de nästan alltid ett hot mot ett försvar. Om dessa pusselbitar faller på plats, och även gällandes deras hemmajobb, måste Häcken verkligen se till att lägga in arbetet för att sänka Djurgården.

Just i hemmajobbet krävs fokus från bägge lag, men kanske ännu mer från Djurgården. När Häcken anfaller och håller i bollen bekvämt, behålls ett ständigt tryck på motståndaren vilket kan innebära ett långsiktigt utslitande av Djurgården. Annars kommer Djurgården onekligen sträva efter att återgå till den standard som man hade i möten mot Häcken innan förlusten på Tele2 i höstas.

Truppen:
Tommi Vaiho, Jacob Widell Zetterström, Piotr Johansson, Marcus Danielson, Jesper Löfgren, Rasmus Shüller, Magnus Eriksson, Haris Radetinac, Joel Asoro, Theo Bergvall, Hampus Finndell, Besard Sabovic, Oscar Fallenius, Victor Edvardsen, Carlos Moros Gracia, Jacob Bergström, Pierre Bengtsson, Lucas Bergvall och Gustav Wikheim.

Djurgårdens IF startelva (mot Lech Poznan 16/3) (4-3-3):
Widell Zetterström; Johansson, Löfgren, Danielson, Andersson (ej tillgänglig 19/3); Finndell, Shüller, Eriksson; Radetinac, Asoro, Wikheim

De senaste fem matcherna lagen emellan
2022: Djurgårdens IF - BK Häcken 0-1 (Allsvenskan)
2022: BK Häcken - Djurgårdens IF 1-2 (Allsvenskan)
2021: BK Häcken - Djurgårdens IF 0-1 (Allsvenskan)
2021: Djurgårdens IF - BK Häcken 2-1 (Allsvenskan)
2020: BK Häcken - Djurgårdens IF 0-2 (Allsvenskan)

ADRIAN HÖÖK ZAPATA2023-03-18 22:53:00
Author

Fler artiklar om Häcken