Bravida Arena, 2023-03-11 16:00

Häcken - IFK Norrköping

Inför: BK Häcken - IFK Norrköping

Inför: BK Häcken - IFK Norrköping

På lördag planerar Häcken att fortsätta sitt segertåg, och därmed kvalificera sig för semifinal i Svenska cupen. För att detta ska kunna hända måste IFK Norrköping besegras. Nedan finner ni förutsättningarna inför matchen!

BK Häcken

Häcken avancerade igenom gruppspelet utan större svårigheter. Med ett briljerande mittfält, samt en anfallslinje som har gjort mängder med mål, så kan man lugnt sagt säga att Häcken inte har visat några symptom att ha försämrats under vintern.

Trots att gruppspelet var skarpt läge, så är onekligen en kvartsfinal ett hack högre upp på allvarlighetsskalan. På lördag krävs det att effektiviteten är markant bättre än vad den var förra veckan i matchen mot Halmstad, där Häcken borde gjort minst fem mål sett till de chanser som de skapade. Ifall effektiviteten återigen visar sig vara svag är det ännu en väckarklocka till Högmo och Ericsson att en anfallare behöver komma in så fort som det bara går.

Det stora styrkebeskedet från förra veckans match var Romeo Amanes prestation. Amane, som klev in när Mikkel Rygaard var frånvarande, visade återigen att han är en diamant, som kommer säljas för stora summor när han väl lämnar Hisingen. Ifall någon av de ordinarie mittfältarna lämnar i sommar känns det inte som om det behöver bli någon panik, för att känslan är att ersättaren redan finns i truppen.

Om Häcken ska kunna vinna matchen mot Norrköping tror jag det är viktigt att dominera mittfältsmatchen, som jag på att de kommer att göra så länge de spelar sitt vanliga spel. Dessutom är det direkt nödvändigt att göra allt som går att göra för att stänga av deras mittfältsgeni Arnor Sigurdsson, som ligger bakom nästan allt framåt för Norrköping.

Ali Youssef, Tobias Sana, Filip Trpcevski och Blair Turgott är långtidsskadade. Tobias Carlsson har ådragit sig en ledbandsskada. Franklin Tebo har ådragit sig en fotskada. Mikkel Rygaard är tillbaka i truppen efter hans frånvaro
 
Truppen:
Johan Brattberg, Peter Abrahamsson, Tomas Totland, Kristoffer Lund, Even Hovland, Johan Hammar, Sigge Jansson, Valgeir Lunddal, Kadir Hodzic, Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Pontus Dahbo, Romeo Amane, Ibrahim Sadiq, Momodou Sonko, Mikkel Rygaard, Lars Olden Larsen, Oscar Uddenäs och Benie Traore.

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Fridriksson, Hammar, Hovland, Lund; Si.Gustafson, Sa.Gustafson, Rygaard; Sadiq, Traore, Olden Larsen

IFK Norrköping

Norrköping kommer med all säkerhet in i matchen med stort, nyvunnet, självförtroende. Förra helgen så besegrade man nämligen IFK Göteborg med 4-0 på Bravida Arena. Annars så har Norrköping inte riktigt imponerat under försäsongen. Uddamålsseger mot GAIS, och hemmakryss mot Utsikten är de andra två resultaten som utgör deras Svenska cupen-gruppspel. Så att frågan som ställs inför matchen på lördag är ifall Norrköpings 4-0-vinst mot ”blåvitt” var ett tecken på Pekings briljans, eller Göteborgs uselhet?

Glen Riddersholm, som tog över som tränare för Norrköping i somras, har inte riktigt fått det att lyfta än. Resultatraden under hösten var inte mycket mer imponerande en den som de hade under våren med Rikard Norling vid rodret. Nu har han fått en vinter på sig att svetsa ihop ett gäng som inte lyckades prestera under fjolåret. Han har bland annat rekryterat in Victor Lind, på lån från Midtjylland, och Vito Hammershoy-Misrati, som vid sin ankomst ansågs vara en värvning som liknade den Häcken gjorde med Mikkel Rygaard förra året. Trots detta har det hackat ordentligt under försäsongen, och de förlorade alla träningsmatcher inför Svenska cupen. Häcken lär bli en utmaning för Norrköping, men som jag var inne på tidigare kommer det nyvunna självförtroendet hos östgötarna väga tungt.

Norrköpings facit mot Häcken har blivit sämre med åren. Efter fem år där Häcken inte vann en enda match mot Peking, har inte Häcken blivit besegrade av Norrköping sen 2019. Under fjolåret blev båda matcherna lagen emellan oavgjorda, vilket gjorde att Norrköping var det enda laget tillsammans med Elfsborg som inte förlorade mot Häcken under guldåret. För två år sedan mötte lagen varandra i en Svenska cupen-kvartsfinal, då gick Häcken segrande ur matchen, Tobias Heintz, Alexander Jeremejeff och Benie Traore var de gulsvartas målskyttar.

Truppen
Ej offentliggjord ännu

IFK Norrköpings senaste startelva (mot IFK Göteborg 5/3) (4-2-3-1):
Jansson; Eid, Lund, Ssewankambo, Baggesen; Ortmark, Traustason; Lind, Hammershoy-Mistrati, Sigurdsson; Nyman

De senaste tio matcherna lagen emellan
2022: BK Häcken – IFK Norrköping 3-3 (Allsvenskan)
2022: IFK Norrköping – BK Häcken 1-1 (Allsvenskan)
2021: BK Häcken – IFK Norrköping 5-0 (Allsvenskan)
2021: IFK Norrköping – BK Häcken 0-1 (Allsvenskan)
2021: IFK Norrköping – BK Häcken 2-3 (Svenska Cupen)
2020: IFK Norrköping – BK Häcken 0-1 (Allsvenskan)
2020: BK Häcken – IFK Norrköping 2-1 (Allsvenskan)
2019: BK Häcken – IFK Norrköping 0-1 (Allsvenskan)
2019: IFK Norrköping – BK Häcken 2-1 (Allsvenskan)
2018: BK Häcken – IFK Norrköping 0-1 (Allsvenskan)
 

Melvin Malmberg2023-03-10 18:54:00
Author

Fler artiklar om Häcken