Bravida Arena, 2020-10-24 15:00

Häcken - Mjällby

Inför BK Häcken - Mjällby AIF

Inför BK Häcken - Mjällby AIF

I måndags så tappade vi två poäng mot Helsingborg men knaprade samtidigt in en poäng på Malmö som ju förlorade mot Djurgården samma dag. Imorgon är det dags för revansch i dubbel bemärkelse när Bollklubben Häcken ska ta emot Mjällby på hemmaplan. Revansch från i måndags men även från i somras när vi åkte på en sur förlust mot just Mjällby nere på Listerlandet.

BK Häcken

Matchen mot Helsingborg var väl ingen höjdarmatch men inte heller ett bottennapp, tycker jag. Helsingborg är ett bra lag som “borde” ligga högre upp i tabellen än vad de gör just nu om man ser till insatserna i matcherna som de spelat. HIF gjorde det svårt för oss genom att ställa sig så lågt vilket missgynnade vårt snabba, tekniska och intelligenta spel när många ytor uppstår. Framförallt så såg jag stora problem i Erik Fribergs frånvaro i spelet på de centrala ytorna av planen och där behövs det verkligen till en lösning för att vi ska kunna skapa målchanser även utan honom. Den ekvationen behöver vi dock inte lösa precis just nu eftersom att Friberg är med i truppen imorgon igen efter att ha varit sjuk. 

I senaste matchen mot Mjällby, i juli, så åkte vi på en tung, men samtidigt rättvis förlust sett till matchbilden och siffrorna skrevs till slut till 3-1 med fördel för hemmalaget. Individuella misstag defensivt och ett bristande kollektiv offensivt minns jag var de stora problemen i denna match som nog får ses som årets sämsta Häcken-insats tillsammans med förlusten hemma mot Kalmar. Nu väntar alltså returen på vår hemmaplan och på konstgräs, där Mjällby inte alls har varit lika framgångsrika som på naturgräs. Man har endast lyckats vinna en av sex konstgräsmatcher denna säsong, medan man på naturgräs har lyckats bärga 7 av 18 matcher. 

Utöver Erik Friberg så är även Leo Bengtsson, som under några veckor haft problem med en höft, tillbaka i matchtruppen igen. Nikola Gulan har möjlighet att göra debut imorgon då även han är med i truppen.

Peter Abrahamsson (korsband), Alexander Faltsetas (oklart) och Jasse Tuominen (korsband) är skadade och missar morgondagens match. Inga avstängingar i truppen.

Andreas Alm har tagit ut följande 19 spelare i matchtruppen (en ska bort före matchstart):
Jonathan Rasheed, Pontus Dahlberg, Rasmus Lindgren, Joona Toivio, Tobias Carlsson, Oskar Sverrisson, Adam Andersson, Godswill Ekpolo, Nikola Gulan, Johan Hammar, Leo Bengtsson, Erik Friberg, Gustav Berggren, Alexander Søderlund, Viktor Lundberg, Ahmed Yasin, Daleho Irandust, Patrik Wålemark, Ali Youssef.

Mjällby AIF

Har gjort en riktigt stark debutsäsong i sveriges bästa fotbollsliga och återfinns på nionde plats i tabellen efter 24 spelade omgångar. Spelare som Moses Ogbu, Mamudo Moro och David Löfquist har varit starkt bidragande till den fina tabellplaceringen. 

Med 31 inspelade poäng så är förmodligen det allsvenska kontraktet för 2021 säkrat och kanske är det de motstånden som passar BK Häcken bäst. Mittenlag som inte har något att spela för längre, varken i toppen eller i botten av tabellen. Det märker vi imorgon!

Formkurvan ser dock något tyngre ut. Senast förlorade man mot Hammarby uppe i Stockholm med 4-2 efter att “Bajen” rivstartade och ledde med 3-0 redan i den tolfte matchminuten. Genom David Batanero och Mamudo Moro så lyckades man reducera två gånger med det räckte alltså inte till poäng den gången. Matchen innan denna så vände man starkt ett 2-1-underläge hemma mot Helsingborg till seger, 3-2.

Jasin Khayat är skadad och missar matchen. David Batanero är avstängd. 

Övrigt:

Mittfältaren Moustafa Zeidan, 22, har gjort en fin säsong i Jönköping Södra i Superettan och med ett år kvar på kontraktet så är BK Häcken tillsammans med Elfsborg intresserade av spelaren till nästa säsong. Spännande ur Häcken-synvinkel då vi är i behov av att föryngra vårt mittfält det kommande året!

Matchen: 

Plats: Bravida Arena
Tid: 24 oktober 2020, kl 15.00
Domare: Per Melin
TV: Dplay, från kl. 14.45

Lucas WerdelinL.a.benson@outlook.com@LucasWerdelin2020-10-23 17:15:00
Author

Fler artiklar om Häcken