Bravida Arena, 2023-10-05 21:00

Häcken - Qarabag

Inför: BK Häcken - Qarabag FK

Inför: BK Häcken - Qarabag FK

I morgon är det återigen dags för Europa League! Efter det svåra motståndet i den första omgången väntar under morgondagen mer beskedligt motstånd när Qarabag FK kommer på besök i stan. Nedan finner ni förutsättningarna inför matchen.

Positiva vindar igen

Förra veckan var ett steg i rätt riktning för Häcken. Efter ett gäng veckor där både resultaten och prestationerna har svajat, var det nog skönt för spelargruppen att först besegra Jonsered i Svenska Cupen, men sen även avfärda AIK i Allsvenskan utan några som helst problem. Skönt var det nog dessutom att anfallaren Edward Chilufya hamnade i målprotokollet under båda dessa matcher, och känslan är att Häcken äntligen har en målfarlig anfallare igen. Dessa glädjebesked öppnar upp världen för oss Häcken-supportrar igen. En allsvensk titel, som efter förlusten mot Kalmar helgen dessförinnan kändes förlorad, känns på något märkligt sätt inom räckhåll igen. Dessutom går man in i matchen mot Qarabag under torsdagskvällen med helt andra förhoppningar, med tankar att man potentiellt kan uträtta något stort. Förra veckans vinster kan nog ha gjort ett liknande avtryck på spelarna, som förhoppningsvis också går in i matchdagen med stor optimism. 

Given startelva?

En av den tidiga höstens stora dilemman har varit att det inte riktigt har satt sig en ordinarie förstaelva som man kan få kontinuitet med. Layouni har varit den enda anfallaren som har varit given, och det går att hävda att Hovland har varit den enda som har känts självskriven i backlinjen. Efter matchen mot AIK känns det annorlunda. Tremannalinjen med Layouni, Chilufya och Sonko är självklar. Nu vet vi dessutom att det borde vara Valgeir och Totland som får förtroendet på ytterbackspositionerna, även om det lär bli Sandberg i morgon eftersom Valgeir har en känning. Ovanligt nog är mittbackspositionen den enda positionen där det råder en ovisshet kring. Där finns det nämligen tre mittbackar i Hovland, Ousou och Hammar som alla gör det riktigt bra. Att få ett sånt här besked inför hösten känns otroligt viktigt, och äntligen kan kontinuiteten återvända efter en sommar där Häcken blivit sönderköpta.

Blytunga matcher på varandra

Vid ett antal tillfällen har jag under de senaste månaderna sagt att “det är några avgörande dagar som väntar” när jag ska beskriva Häckens tillvaro. Det går även att säga nu. Efter torsdagens match, som mycket väl kan bli gruppdefinierande, väntar ytterligare en viktig match i helgen, då Häcken reser upp till Stockholm för att möta Hammarby på Tele2 Arena. Ska Häcken fortfarande vara guldkandidater in i det stundande landslagsuppehållet gäller det att de vinner mot Bajen. Men som sagt kan matchen mot Qarabag visa sig vara avgörande för Häckens placering i Europa League-gruppen, och det är viktigt att ta de första poängen i gruppen efter förlusten i Tyskland. Jag tänker inte sitta och ge råd på vad Häcken och Högmo ska göra för att klara sig ur den perioden på bästa möjliga sätt, utan jag skriver detta bara för att belysa vikten på varje match som väntar. Qarabag och Hammarby är två livsviktiga matcher, i oktober och november kommer det krylla med matcher av den sortens betydelse.

Allting finns inte på Backaplan

Så var det dags, Europa League har kommit till stan. Att få se Häcken spela hemmamatch i en europeisk turnering är något som man aldrig trodde man skulle få uppleva. Och det får jag fortsätta att vänta på, eftersom matchen spelas ju på Ullevi! Jag är nog inte den enda som kommer sakna Bravidas hemvänlighet, och jag håller verkligen tummarna för att det inte ska vara så öde som jag tänker att det kan bli. Rent sportsligt ger flytten till Ullevi negativ påverkan för Häcken också. Matchen på gräs. Och trots att gräsplanen enligt rapporter ska vara fin har det varit ett genomgående bekymmer att Häcken har svårt att prestera på naturgräs. Bortsett från play-off-matchen mot Aberdeen (som man kanske inte bortse från) är Häckens senaste vinst på gräs mot AIK i juli, där spelet dessutom hackade rätt rejält. Så att hemmaplansfördelen är inte lika stor som den är när Häcken spelar på Bravida, där man är på god väg att bli det bästa hemmalaget någonsin i Allsvenskan. Jag skriver inte detta för att avromantisera faktumet att Häcken ska göra sin första hemmamatch i Europa League någonsin, utan det är mer av en uppmaning att rusta upp Bravida tills nästa tillfälle då Häcken ska ut och spela i dessa sammanhang igen.

Läget i truppen:
Blair Turgott följer tidigare kommunicerad plan. Filip Trpcevski är knäskadad och inte tillgänglig för match. Jacob Barrett Laursen är tillbaka i full träning men inte redo för match.

Truppen:
Abrahamsson, Brattberg, Banozic, Totland, Sandberg, Lunddal, Ousou, Hovland, Hammar, Faye, Hodzic, Sa.Gustafson, Si.Gustafson, Rygaard, Amane, Ishaq, Dahbo, Brusberg, Sana, Youssef, Sonko, Hristic, Layouni, Chilufya

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Sandberg, Hovland, Ousou, Totland; Sa.Gustafson, Si.Gustafson, Rygaard; Layouni, Chilufya, Sonko

 

Melvin Malmberg2023-10-04 18:14:00
Author

Fler artiklar om Häcken