Studenternas, 2023-04-23 17:30

Sirius - Häcken

Inför: IK Sirius - BK Häcken
Per-Mathias Högmo är nog inte helt nöjd efter senaste matchen. Han och ledarstaben lär ha lagt höga krav på spelarna under tränarveckan som har gått.

Inför: IK Sirius - BK Häcken

Efter att ha förlorat för första gången sedan juli 2022 mot Kalmar, ska Häcken möta Sirius på Studenternas i omgång fyra. En match som inte kommer vara helt lätt för de regerande mästarna.

IK Sirius

Förra året visade Sirius hur man bjuder på nagelbitare. Det var osannolikt spännande då Häcken var tvungna att avgöra på tilläggstid i båda mötena. Sedan dess har bland annat ett tränarbyte skett i Uppsalas lag och de hungrar efter första vinsten i årets upplaga av allsvenskan. Christer Mattiassons Sirius har fixat tre kryss på tre matcher hittills - frågan är om de ska vara nöjda med det eller inte. I samtliga matcher har de stått för klart godkända matcher trots att de inte tagit en trepoängare än. Samtidigt förväntade nog inte sig många att Sirius skulle vinna mot varken Norrköping eller Djurgården, men möjligtvis mot Varberg. Oavsett ser laget rätt stabilt ut, men frånvaron av Daniel Stensson kan vara till deras nackdel. Istället för Stensson är det möjligt att unge Özkan och Ljungerg kliver fram i syfte att behålla mittfältet någorlunda intakt. Tonåringarna må inte ha särskilt mycket rutin, men utöver dem finns det inte många andra alternativ annat än att eventuellt ändra formation.

Rent spelmässigt ser Sirius ut att ha få fått mer ordning på laget. Mot Djurgården spelade de fotboll som under perioder kunde likna "Häckenfotboll" när den är som bäst. Även om man kan argumentera för att det var ett svagt Djurgården tyder det på ett självförtroende från Sirius sida. Fast med endast två gjorda mål under inledningen av allsvenskan har de fortfarande saker att förbättra. Spelare såsom Tashreeq Matthews, Jamie Rouche och Marcus Mathisen håller klar allsvensk klass, men spelarnas generella nivå har en bit kvar till den av t.e.x Häckenspelarnas normala nivå nuförtiden. Däremot ser det relativt jämnt ut på förhand mellan Sirius och Häcken med tanke på Hisingslagets tillgängliga trupp som inte ser helt optimal ut.

Truppen:
Inte tillgänlig under publikation

Potentiell startelva:
Inte tillgänlig under publikation

BK Häcken

Läget i Häcken är inte lika harmonisk som man hade kunnat hävda för en eller två omgångar sedan. Att ha fiskat noll pinnar mot Kalmar hemma är självklart en besvikelse. Fast vad ska man göra åt det? Jo, inget annat än att rycka upp sig. Utan Sadiq och Hammar bör vi inte böla, istället bör vi kämpa hårdare och vara smartare. Med sex poäng i bagaget ska vi vara trygga att vi fortfarande är benägna att vinna matcher mot motståndare som dessutom inte är busenkla. Det är en fråga om att hålla sig till matchplanen och sätta chanserna. Om vi uppfyller bägge kriterier vinner vi morgondagens match.

Det råder inga tvivel om att det finns vissa brister i truppen just nu. När Pontus Dahbo, som jag inte nödvändigtvis vill kritisera, behöver göra sin debut i A-lagssammanhang för att ersätta Sadiq märks det att vår trupp är begränsad. Nyförvärven Sandberg och Kamara, med tämligen höga förväntningar på sig, ser inte heller klockrena ut för fem öre. Tyvärr kan de behöva en hel del speltid bara för att komma in i det allsvenska tempot och det kommer antagligen dröja tills de når högt. Även de mest rutinerade spelarna behöver höja sig rejält efter Kalmar. Hovland, Samuel och Rygaard är lirarna jag riktar denna kritik mest till. Vare sig det var slarviga passningar eller slöa löpningar var deras prestationer senast inte något att minnas som deras bästa. Amane fick vara syndabock för många felbeslut och misstag förra matchen. Simon Gustafsons frånvaro är problematisk, det kan man lugnt säga, men Amane samt resten av mittfältet kan ändå ge insatser värda guld. Mot Elfsborg såg mittfältet bra ut och jag är övertygad om att spelarna kan nå den nivån igen.

Vid ännu en förlust blir man orolig ifall Häcken går in i en dippande period präglad av misslyckande. Vid en vinst får man upp hoppet igen och tron i oss själva blir återställd till fullo. Vid ett oavgjort resultat lämnas en sur smak i munnen som man inte helt kan klura ut. Förhoppningsvis vinner vi med råge och visar var vi ska vara. Oavsett välkomnar jag en gottepåse med tre poäng hur den än kommer.

Ali Youssef, Tobias Sana, Filip Trpcevski och Blair Turgott är långtidsskadade. Franklin Tebo är fotskadad. Momodou Sonko har en känning. Simon Gustafson har sig en muskelskada i höften. Ibrahim Sadiq har ådragit sig en bristning. Johan Hammar har en känning.

Truppen:
Johan Brattberg, Peter Abrahamsson, Even Hovland, Valgeir Lunddal, Simon Sandberg, Kadir Hodzic, Kristoffer Lund, Tomas Totland, Charlie Axede, William Nilsson, Sigge Jansson, Anom Chidi, Bénie Traore, Ola Kamara, Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Pontus Dahbo, Mikkel Rygaard, Oscar Uddenäs, Lars Olden Larsen och Romeo Amane.

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Lunddal, Hovland, Sandberg, Lund; Amane, Sa.Gustafson, Rygaard; Uddenäs, Traore, Olden Larsen

De senaste 10 matcherna mot IK Sirius:
2022: IK Sirius - BK Häcken 0-1 (Allsvenskan)
2022: BK Häcken - IK Sirius 4-3 (Allsvenskan)
2021: IK Sirius - BK Häcken 3-0 (Allsvenskan)
2021: BK Häcken - IK Sirius 1-2 (Allsvenskan)
2020: BK Häcken - IK Sirius 1-1 (Allsvenskan)
2020: IK Sirius - BK Häcken 2-2 (Allsvenskan)
2019: BK Häcken - IK Sirius 4-1 (Allsvenskan)
2019: IK Sirius - BK Häcken 3-4 (Allsvenskan)
2018: BK Häcken - IK Sirius 2-1 (Allsvenskan)
2018: IK Sirius - BK Häcken 0-0 (Allsvenskan)

Adrian Höök Zapata2023-04-22 18:17:00
Author

Fler artiklar om Häcken