2023-10-26 18:45

Molde - Häcken

Inför: Molde FK - BK Häcken

Inför: Molde FK - BK Häcken

Europa League är tillbaka! Måstematch väntar för Häcken, som åtminstone måste ta poäng för att känna sig levande i gruppen. Nedan finner ni ett gäng tankar inför matchen!

Precis som innan Qarabag

Utgångsläget in i den tredje omgången i Europa League liknar det läge Häcken hade inför matchen mot Qarabag för ett par veckor sedan. Då hade nyss AIK besegrats, och optimismen var förnyad efter att Edward Chilufya hade gjort två mål. Där och då kändes det som att allting var möjligt igen. Veckan efter AIK-matchen blev en missräkning; Häcken blev nollade mot Qarabag och lyckades enbart få med sig en pinne från Stockholm i matchen mot Hammarby. Efter en helg där Häcken krossade Norrköping och Momodou Sonko glänste är optimismen återigen på topp, och ingångsvärdena in i matchen mot Molde känns mycket goda. En del av det Häcken bjöd på i den andra halvleken mot Norrköping i söndags är allt det som har saknats i ett par månader. Anfall på anfall, trots att matchen redan är avgjord, en dominans på mitten som ger tillbakablickar till förra hösten och ett mittlås som känns oförskämt stabilt. Det var en insats som får mig att drömma om de stora saker som alltjämt kan hända i den Europa-höst som väntar. Vi minns hur det blev sist när jag tillät mig drömma på det viset.

Måstematch

Matchen som väntar är av hög dignitet. Måstematch i ordets rätta bemärkelse. Efter två omgångar sitter båda lagen på noll poäng. Skulle det under torsdagskvällen bli förlust för Häcken i Norge ser utsikterna för resten av Europa League-gruppspelet mörka ut. Däremot skulle en vinst göra Häckens läge fördelaktigt inför återstoden av gruppspelet, och Häcken hade i och med en vinst skaffat sig en lucka ner till Molde på sistaplacering. Det är mycket som står på spel, och det skulle kännas så oerhört antiklimaktiskt med ett så tidigt uttåg ur Europa League-gruppen som det riskerar att bli vid förlust i morgon. 

Fullt fokus på Europa

Mitt hopp om att försvara den allsvenska titeln dog till stor del i måndags när Elfsborg besegrade AIK. Dessutom kunde Häcken dryga ut sitt avstånd till Djurgården på fjärdeplatsen till sju poäng. Inget guld, ingen risk att falla ur topp tre. Detta ger Häcken chansen att lägga allt sitt fokus på Europa-spelet, med start i morgon. Matchen mot Mjällby på söndag känns som en parentes, det är ingenting som borde finnas med i Högmos tankar inför matchen mot Molde. 

Gynnsamt läge för Häcken

De som läste min text om Molde, som jag skrev i går, vet redan att morgondagens motståndare, precis som Häcken, inte visat sig från sin bästa sida under den sista tiden. Med fem matcher kvar av den norska ligan ligger Molde på femteplats, sju poäng bakom tredjeplatsen som resulterar i Conference League. I nuläget har de förlorat sina tre senaste matcher, och lär inte komma in i måstematchen mot Häcken med samma optimism som sina motståndare. Hemmaplansfördelen talar givetvis för norrmännen, men faktum är att matchen spelas på konstgräs, och det är något som vanligtvis brukar tala för Häckens fördel. Är det inte fördel till Häcken in i matchen är det i varje fall väldigt nära. Chanserna till triumf i Norge är goda!

Melvin Malmberg2023-10-25 19:50:53
Author

Fler artiklar om Häcken