Inför Skånederbyt Landskrona BoIS - hif: Vägskäl

Inför Skånederbyt Landskrona BoIS - hif: Vägskäl

En match som inte bara är en match, och ett derby som betyder mer än bara tre poäng. Tre poäng skulle dock betyda rätt mycket för Landskrona BoIS säsong år 2023

Varken Landskrona BoIS eller Helsingborg har inlett Superettan så som något av lagen har hoppats på. Bägge lagen hade inför säsongen ambitioner om att vara långt upp på den övre halvan av tabellen och tävla, men istället för att tillsammans med Trelleborgs FF tävla om vilket lag som är näst bäst i Skåne, har de tre skånska Superettanklubbarna snarare inte lyckats komma överens om vilket lag som ska vara sämst i Superettan. Även om det länge verkade vara tisdagens gästande rödblå lag som gjorde mest för att vara sämst, kan vi nu ändå konstatera att det är Skånes lag nummer två (Landskrona BoIS) som kommer ställas mot Skånes lag nummer tre (Helsingborg).

Helsingborgs IF

Helsingborg har inlett säsongen över förväntan när de lyckades hålla nollan under de första omgångarna, åtminstone under matchernas första 80 minuter. Under Superettans fjärde omgång släppte Helsingborg visserligen in målet redan i den första halvleken, men för oss som trott att Hif skulle ha svårt att göra match av sina kamper, är fyra uddamålsförluster av Mjölkkossan väldigt imponerande. Trots den imponerande säsongsstarten hade den fjärde omgångens uppladdning präglats av disharmoni och kaos i klubben någon mil norr om Hilleshögs Dalar. För oss supportrar till Skånes lag Landskrona BoIS, som ständigt oroar oss för våra grannar, var det såklart väldigt trist att se att den normalt så välskötta och välfungerande klubben verkade må så dåligt.

Nu är det dock mer positiva tongångar i "sundets pärla". I den senaste omgången besegrade Helsingborgs if GAIS med 2-1 efter att ha lyckats vända på ett tidigt underläge. GAIS hade förvisso chanser att utöka sin ledning, men ändock en stark moralisk seger för de rödblå och det tycks redan andas självförtroende i klubben som lyckats klättra upp från jumboplaceringen till negativt kval. Ingen kan åtminstone anklaga klubben två mil norrut för att inte ha höga tankar om sig själv. Förutom att tröjorna är röd och blå är närheten till arrogans och självgodhet egenskaper som väl utmärker den typiske Helsingborgsupportern.

Vad som annars är aktuellt för Helsingborgarna är att deras prestigeförvärv Adam Hellborg från Sirius är avstängd och saknas till tisdagens derby. Möjligtvis öppnar detta för att ex-BoISaren Sumar Almadjed får speltid på IP. Sumar är tillbaka efter att tyvärr ha missat väldigt stora delar av sin Helsingborgsvistelse på grund av skada. Detta tycker vi förstås är synd.

Landskrona BoIS

Landskrona BoIS har inte öppnat säsongen 2023 som önskat. Prestationerna har inte varit vad man velat, men efter lite rockader i spelsystem och spelare in och ut ur startelvan verkar det som att Billy och Max har hittat en uppställning som de tror på. Två raka hemmamatcher med två alltigenom väl utförda prestationer har lett till två raka hemmasegrar. Tisdagens match är dock något helt annat, och även om Landskrona BoIS spelare har en helt annan teknik, fart och flärd än hif:s dito, är det andra kvalitéer som måste fram för att kunna vinna ett derby.

Det pratas idag mycket om derbykaraktärer och spelare som är ”De stora matchernas man”, men vilka egenskaper är det som utmärker spelare som experter sätter sådana diffusa etiketter på? Är det modet (eller idiotin?) att våga riskera en lem och sätta in en fot när motståndarens satsning lovar benbrott? Är det arrogansen (eller oförståelsen?) att behandla en derbymatch som att derbymatchen är precis som vilken annan match som helst? Kanske är det egenskapen som vi vet finns i överflöd i några av spelarna som imorgon sätter på sig den randiga dressen. Egenskapen att inte titta på sin kamrat till att avgöra matchen, utan att själva vilja bli hjälte och att själv våga gå rakt mot mål och göra något idiotiskt för att stänka dit bolluslingen.

Det finns ett avsnitt i min absoluta favoritserie (Band of Brothers) som heter ”Crossroads”, och det är just där Landskrona BoIS säsong år 2023 är framme nu. Matchen mot hif är vägskälet för vår säsong. Vinner vi har vi tre raka hemmavinster, vi har vind i ryggen och den första femtedelen av säsongen är helt plötsligt inte klappkass – 9 poäng på 6 matcher ger ett poängsnitt som innebär 45 poäng, vilket kan översättas till ännu en sjätteplats. Förlorar vi är vi lika dåliga som de andra två Skånelagen i Superettan, och de rödblå kommer fortsätta att tro på den grandiosa självbild som de gillar att blåsa upp om sig själva.

När den här texten publiceras är det cirka 11 timmar till matchstart. Jag vill inte tänka på den där jäkla matchstarten, jag vill bara att domaren blåser i visslan och att ni går ut och vinner.

Lös det.

Ut och vinn.
 

Carl Åhlander@callegrabben2023-05-09 07:00:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan