Inför: Svenska Cupen

Inför: Svenska Cupen

I helgen sparkas Svenska Cupen igång. Häcken siktar på gå ett steg längre i år än vad de mäktade med i fjolårets upplaga. Nedan finns en genomgång vad Häcken, samt motståndarlagen har sysslat med under försäsongen!

BK Häcken
Efter fiaskosäsongen 2021 går BK Häcken in cupspelet som ett nytt lag. Mycket har hänt i vinter; tre fjärdedelar av den backlinjen som vi har förlitat oss på så länge har lämnat och poängkungen från fjolåret, Patrik Wålemark, har lämnat för en rekordsumma. Detta har resulterat i att Per-Mathias Högmo har varit väldigt aktiv ute på marknaden i strävan av att ersätta de som har lämnat. Försäsongen visar på att Högmos spelidé har börjat sätta sig hos spelarna, även om effektiviteten har varit relativt svag i träningsmatcherna. Faktum är att de gulsvarta bara lyckades göra ett mål under träningslägret i Marbella, vilket Högmo tyckte var oroväckande i en intervju efter matchen mot Sarpsborg. I dagarna precis innan cupspelet har Häcken förstärkt med yttern Ibrahim Sadiq, och ytterbacken Kadir Hodzic.

Alexander Jeremejeff har dragits med en ljumskskada under försäsongen, och är osäker inför cuppremiären i helgen. Samuel Gustafson och Ali Youssef återhämtar sig fortfarande från de skador de ådrog sig under fjolåret, men de är tillbaka i träning och en comeback är inte så långt borta.

Spelare in:
Franklin Tebo Uchenna, Nasarawa United FC
Even Hovland, bosman
Mikkel Rygaard, bosman
Oscar Uddenäs, IFK Värnamo
Tomas Totland, Tromsö IL
Romeo Amane, ASEC Mimosas
Kadir Hodzic, Mjällby AIF
Ibrahim Sadiq, FC Nordsjaelland 

Spelare ut:
William Milovanovic, Utsiktens BK (lån)
Leonardo Farah Shahin, Qviding FIF (lån)
Johan Brattberg, Utsiktens BK (lån)
Patrik Wålemark, Feyenoord
Rasmus Lindgren, lägger av
Joona Toivio, HJK Helsingfors
Godswill Ekpolo, IFK Norrköping
Oskar Sverrisson, Varbergs BoIS
Nasiru Mohammed, klubb ej klar

Potentiell startelva:
Abrahamsson
Totland-Hovland-Carlsson-Lund
Friberg-Berggren
Traore-Rygaard-Bengtsson
Jeremejeff



Hammarby IF
Efter en minst sagt rörig inledning på försäsongen, där Miloš Milojevic fick sparken efter att han hade “flörtat” med jobbet som Rosenborgstränare, verkar det som om Hammarby har hittat rätt. Bajen lämnar deras träningsläger i Marbella med tre vinster och en förlust under den nya spanska tränaren Marti Cifuentes. Cifuentes, som lämnade danska Aalborg BK för Hammarby, har fått mycket beröm från spelartruppen, liksom medialt under försäsongen. Löftet Akinkunmi Amoo, som var en av Hammarbys nyckelspelare i fjol, har tidigare i vinter lämnat för FC Köpenhamn i en övergång omsusad av kontroverser där nigerianen, enligt uppgifter från Sportbladet, ska ha vägrat att träna med laget för att tvinga fram en försäljning. Hammarby har bland annat plockat den svenske U21-landslagsmannen Dennis Collander, såväl som Kosovos U21-landslagskapten Edvin Kurtulus från Halmstad respektive Örebro.

Spelare in:
Joel Nilsson, Mjällby AIF
Dennis Collander, Örebro SK
Edvin Kurtulus, Halmstads BK
Nahir Besara, bosman
Loret Sadiku, Kasimpasa

Spelare ut:
Aljosa Matko, NK Olimpija (lån)
Akinkunmi Amoo, FC Köpenhamn
Paulinho, São José Esporte Clube
Aziz Ouattara, Genk
David Ousted, FC Midtjylland
Vladimir Rodic, klubb ej klar

Potentiell startelva:
Dovin
Sandberg-Kurtulus-Maygar-Jeahze
Bojanic-Swedberg-Sadiku
Ludwigson-Selmani-Nilsson

Falkenbergs FF

Om vi häckensupportrar tyckte att förra säsongen var trist så var det inget mot vad falkenbergsanhängarna fick stå ut med. Nedflyttade från Allsvenskan 2020 hade Falkenberg förhoppningar om att studsa tillbaka till Allsvenskan igen på första försöket. Riktigt så blev det inte. Fiaskosäsongen resulterade i nedflyttning till Division 1 Södra, och det Falkenberg som går in i gruppspelet går inte att känna igen från tiden i Allsvenskan. Det har varit ett tufft fönster för hallandslaget där nyckelspelare som Ludvig Öhman, Viktor Noring och Nsima Peter har lämnat. Trots att mycket har sett mörkt ut för Falkenberg under vintern så finns det även några enstaka ljusglimtar att jubla över. En sådan är att Häcken-bekante Kwame Kizito har, något överraskande, kritat på ett nytt kontrakt för klubben. Efter en skadedrabbad försäsong för ghananens del är han disponibel igen inför säsongen med målsättningen att skjuta upp Falkenberg till Superettan igen. A-landslagsrutinerade Christoffer Andersson är ny tränare inför 2022. Andersson, som är mest känd för hans tid i Helsingborg, har ingen rutin av att vara huvudtränare, och hans senaste jobb var som assisterande tränare i Helsingborg, där han lämnade 2019.

Spelare in:
Wilhelm Ärlig, Norrby IF
Robin Hofsö, Landskrona BoIS
Linus Borgström. Malmö FF
Tim Stålheden. Tvååkers IF

Spelare ut:
Nsima Peter, Utsiktens BK
Mohammad Ahmadi, Åtvidabergs FF
Edi Sylisufaj, Sirius
Karl Söderström, Varbergs GIF
Anton Wede, Norrby IF
Ludvig Öhman, klubb ej klar
Viktor Noring, klubb ej klar
Tobias Englund, klubb ej klar
Melker Nilsson, klubb ej klar
Mahmut Özen, klubb ej klar
Lorik Ademi, klubb ej klar
Alex Norén, klubb ej klar

Potentiell startelva:
Erlandsson
Borgström-Johansson-Karlsson-Eriksson
Sibelius-Dahl
Ärlig-Aguda-O.Hintsa 
Kizito




Ytterhogdals IK
På söndag beger sig Häcken norrut för att ta sig an Ytterhogdals IK. Ytterhogdal, som ska genomföra cupspelet på Ånge IP ungefär 100 kilometer från hemorten, spelar sin fotboll i Division 2 Norrland. Klubben har ett samarbete med Östersunds FK, vilket har resulterat i att de har starka inslag från Storbritannien i föreningen. De ställde till med en rejäl skräll i fjol när de slog ut Superettanlaget Vasalund i Svenska Cupen för att kvalificera sig till turneringens gruppspel. Under ledning av den nyanlitade brittiska tränaren Sebastian Bowles, har Ytterhogdal ett ungt och färgstarkt lag med spelare från världens alla hörn. Ytterhogdal har en brittisk/finsk stomme, men det finns även inslag i omklädningsrummet från Nederländerna, Lettland, Kanada och USA. Det är första gången sen 2017 som Ytterhogdal når huvudturneringen i Svenska Cupen, då som nu var det en stor skräll. Då gick de dock tomhänta ur gruppspelet efter förluster mot Elfsborg, Falkenberg och Värnamo.

Spelare in:
Jimi Kovalainen, FC Honka
Niila Forsell, Mikkelin
Jonne Uronen. Mikkelin
Ben Dallaywaters, Europa Point FC
Oliver Fleggaard, Kemi City
Masee Karimi, FC Haka
John Stewart, bosman
Che Groenewegen, bosman
Henrik Regitnig, bosman

Spelare ut: 
Alexander Ainscough, Flower City
Jakob Gottberg, Ekenäs IF
Jonas Sapienza, SCS Ebersdorf
Riccardo Brugnoni, Skellefteå
Hugo Ahl, Atmosfera
Cesar Samper, Bodens BK
William Tönning, IFK Luleå
Boris Nana Tonzi, SCS Ebersdorf
Ismael, Zamoum, klubb ej klar
Faye Kaoury, klubb ej klar
Ricardo Travaglio, klubb ej klar
Deniss Solovjovs, klubb ej klar
George Baker, klubb ej klar
Dory Yates, klubb ej klar 
Bilal Sesay, klubb ej klar
Joshua Richards, klubb ej klar
Emmanuel Lawal, klubb ej klar
Sebastian Bestman Bestdahl, klubb ej klar
Adam Enlund, klubb ej klar 

Potentiell startelva:
Uronen
Stewart-Fleggaard-Priest Tyson-Groenewegen
Dallaywaters-Forsell-Karimi
Surkka-Kovalainen-Beckford







 

Melvin Malmberg2022-02-19 16:32:00
Author

Fler artiklar om Häcken