Intervju med Joona Toivio: ”Klubben är på rätt väg”

Intervju med Joona Toivio: ”Klubben är på rätt väg”

Vår finländske mittback Joona Toivio, 31, har varit ett säkert kort i backlinjen sedan han kom till BK Häcken sommaren 2018. I denna intervju berättar han om sina styrkor på planen, varför han och Rasmus Lindgren funkar så bra tillsammans i mittbackslåset och varför han valde att komma till just BK Häcken.


Årets corona-säsong har inneburit ett tight spelschema och många klubbar har roterat mer än vanligt, men du har fortfarande, 27 matcher in i säsongen spelat varenda minut! Det är du och Björnström i Sirius ensamma om. Hur orkar kroppen? Klarar du hela säsongen? 

- Ja, det känns väldigt bra. Kroppen trivs bra med ett tätt matchschema. Det är inga konstigheter.

Vilka tycker du är dina styrkor på planen? Tycker du att du har utvecklats med åren – har du samma styrkor och svagheter nu som när du är yngre?

- Jag tycker ändå att jag är hyfsat stark i luften och högerfoten är bra. Jag gillar ju att ha bollen i uppspelen och slå passningar genom lagdelar. Sedan så har det väl varit en styrka att jag har varit väldigt stabil hela året. 

Du är inte bara ett säkert kort i försvaret, du är även väldigt delaktig i de offensiva hörnorna. Vad beror det på att du är så skicklig där och vilken roll har tränarna gett dig på just de offensiva hörnorna?

- Det har varit mycket på bortre stolpen, jag tycker ändå att jag är ganska duktig på att läsa var bollen ska hamna och skaka mig loss från markeringen. Men jag tycker inte att det har blivit tillräckligt många mål i år, jag borde ha gjort fler än ett. 

Sedan du kom till Häcken så har ju du och Rasmus Lindgren funkat väldigt bra tillsammans i mittbackslåset och släppt in väldigt få mål. Vad är det som gör att det funkar så bra mellan er ute på planen?

- Jag tycker att vi tänker ganska lika kring fotbollen och hur man ska agera tillsammans. Vi har bra kommunikation och båda två är väldigt lugna i trånga situationer. Vi har hela tiden haft bra kommunikation. 

Hur har det känts för er när det blev ett målvaktsbyte mitt i säsongen och Pontus kom in mellan stolparna istället?

- I början så vet man ju intehur kommunikationen blir och man känner inte till spelaren jättebra men Pontus har gjort det jättebra och jag tycker att det har funkat bra mellan oss mittbackar och målvakt. I den första matchen så var det några kommunikationsfel men nu är de också borta. 

Finland skulle ha spelat EM i somras och du har ju prenumererat på en plats i truppen. Kan du berätta lite om hur det kändes att kvalificera sig, och hur det var att coronan kom och sköt upp turneringen till 2021?

- Det är ju tråkigt att det sköts upp men så länge den spelas så är det bra. Vi tog ju oss till EM för första gången i historien så det var såklart superskönt att få vara med under hela resan och se att Finland blev lite mer fotbollsintresserat. 

Sedan du kom till Häcken har det ju gått väldigt bra både för dig och för laget. Om vi backar tillbaka bandet lite, hur gick tankarna när du skrev på för Häcken? Vad visste du om klubben och varför föll valet på just Hisingen och BK Häcken?

- Jag hade ju mött Häcken några gånger med Djurgården så jag visste såklart lite om Häcken redan då. Den sommaren (när jag skrev på Häcken) så hade jag några möjligheter men jag ville få ett tryggt ställe och en trygg stad för min familj och Häcken är en bra klubb. Det här var bra för mig och Göteborg är en väldigt fin stad. 

Fanns det möjligheter för dig att gå till andra klubbar i Allsvenskan, den sommaren när du skrev på för BK Häcken? 

- Nej, det fanns iallafall inget konkret.
 
Du har ju varit i BK Häcken i två år nu, men innan dess spelat i flera andra klubbar. Om du jämför – finns det något som du tycker utmärker Häcken som klubb? Vad är speciellt med den här klubben?

- Om jag jämför med Djurgården och Molde så är väl Häcken den minsta klubben av de tre. Men de senaste tio åren så har Häcken etablerat sig i den högre delen av tabellen och har även blivit en kandidat till guldet. Jag skulle säga att klubben är på rätt väg även om man fortfarande kan ta ytterligare några steg. Det är en klubb som har höga ambitioner och som är på rätt väg. 

Lucas WerdelinL.a.benson@outlook.com@LucasWerdelin2020-11-12 18:00:00
Author

Fler artiklar om Häcken