Intervju med Martin Ericsson: del 1

Intervju med Martin Ericsson: del 1

I dagarna gick BK Häcken ut med att Sonny Karlsson lämnar sin sportchefsroll vid årsskiftet och den nuvarande assisterande sportchefen Martin Ericsson kommer att ta över huvudansvaret. Vad passar då bättre än att ringa upp den sistnämnde för en pratstund? I den första delen av intervjun berättar Martin om sin nya roll i klubben, hur BK Häcken ska få till större spelarförsäljningar och hur hans tankar går kring det nystartade Europa Conference League. 


Vad tänker du kring den gångna säsongen för vår del? Vad har BK Häcken lyckats med? 

- Nej, men det är ju fantastiskt att lyckas med att ta en Europaplats, det blev en väldigt rolig avslutning på alla sätt. Det kändes som att det var positiva vibbar överallt så det var kul att vi lyckades hålla ut hela vägen och få med oss Europaplatsen. 

Det är nu klart att Sonny Karlsson lämnar sin sportchefsroll till nästa säsong till förmån för dig. Vad kommer att bli den största utmaningen för dig som huvudansvarig sportchef?

- Mina största utmaningar är väl att ta allting till nästa nivå vilket ju är en ganska stor utmaning. TIll nästa år har vi ju naturligtvis en tredjeplats att försvara och försöka ta oss ännu högre upp men framförallt att fortsätta att kriga om Europaplatserna och bygga en trupp som kan göra det. 

Du har tidigare uttryckt en vilja att fokusera mer på spelarutveckling för att sedermera möjliggöra för fler och större spelarförsäljningar. Vad behöver BK Häcken göra där för att komma upp i större övergångssummor vid försäljningar?

- Ja, det har varit min agenda i år att kika på nycklar som kan leda oss framåt. Jag har kikat på ett helhetsgrepp i klubben som att vi kanske ska försöka att ha en lite tydligare röd tråd i det vi gör kring utbildning och kommunikation. Från breddverksamheten, vidare till akademin och hela vägen upp till a-laget. Det är en bred nyckel men sedan så är det ju givetvis kvaliteten på det vi gör, kvaliteten på ledarna, på spelarna som vi tar in och på utbildningen osv, att vi gör det tillsammans. 

Vad tror du att år 2020 kommer få för prägel på 2021? Jag tänker på hur mycket ni kommer satsa med värvningar osv.

- Vi får se, vi står ju bättre till än vad vi hade trott om vi ser tillbaka till våren och sommaren, så det är ju positivt i sig. Just nu är vi inte rädda för klubbens överlevnad, vilket är väldigt positivt. Sedan får vi väl se exakt hur det ser ut men att det kommer bli en viss rotering i truppen, så kommer det att bli. 

Planeras budgeten nästa år utifrån att Gothia Cup genomförs eller att den inte gör det? Kommer detta att påverka eventuella spelarvärvningar?

- Jag har pratat med några andra klubbar och jag tror att man kommer att ha flera olika scenarier oavsett om man har Gothia Cup eller inte. Det är ju samma för oss, vi har olika scenarier beroende på vad som händer i pandemin. Det finns olika scenarier i våra budgetar beroende på vad som händer i världen. 

Om vi blickar framåt till nästa säsong och Europa Conference League, vad tänker du kring det? Tror du att det kommer gynna eller missgynna BK Häcken?

- Jag väljer ändå att se det positivt, förhoppningarna är väl ändå att det ska bli en något enklare väg till att få spela gruppspel i Europa och att få spela fler matcher där. Det är en bra erfarenhet för alla, oavsett om det är Europa Conference League eller om det är Europa League, när man väl spelar så är det inte så stor skillnad. Förhoppningsvis blir det lite enklare att ta sig vidare nu än mot de motståndarna som vi har haft hittills i Europa under de senaste åren. 

Har du fått några indikationer kring det ekonomiska i turneringen, om prispengarna?

- Nej, inte vad jag har hört än så länge med det bör väl inte vara allt för långt borta. Det borde sätta sig snabbt. 

Vissa klubbar trycker på för att Allsvenskan 2021 ska starta i maj istället för i april, för att förhoppningsvis kunna ta in publik på fler matcher. Var står BK Häcken i den frågan?

- Just nu är vi ganska neutrala i den frågan och förhåller oss till att det ska starta som vanligt och sedan så får vi se. Det är otroligt svårt att spekulera i med tanke på att ingen vet hur saker och ting kommer att utvecklas med vare sig Sverige eller omvärlden med vaccin, smittspridning osv.
 



Då tackar vi Martin Ericsson så hjärtligt för att han ville ställa upp på en intervju och dela med sig av sina tankar som nybliven sportchef. På lördag släpps del 2 av denna intervju där vi snackar mer om truppbygget till nästa säsong. Vi går igenom statusen kring Adam Anderssons och Nikola Gulans utgående kontrakt, vilka positioner som det behövs förstärkning på och om Gustaf Nilsson kommer att tillhöra BK Häcken nästa säsong. Missa inte det!

Lucas WerdelinL.a.benson@outlook.com@LucasWerdelin2020-12-17 16:30:00
Author

Fler artiklar om Häcken