Grön & Vit: Kan tyskar lära Brage att göra mål?
I några dagar har jag funderat över vad Brage måste hitta på för att få ordning på anfallsspelet. Jag heter inte Conny Karlsson och jag vill inte sorteras in i facket med en bland tusen Bragetränare på läktarplats. Men jag är inte dummare än att jag ser att den senaste trenden inom världseliten kan vara lösningen på Brages målkris.
Såväl Borussia Dortmund som Bayern München anammar den. Taktiken som garanterar målfest mot det allra bästa motståndet. I Tyskland kallas den Gegenpress.
Brage har hittills visat att vi kan hålla i bollen mot det allra bästa motståndet. Mot IFK Göteborg visade vi att vi har det tekniska kunnandet för att bjuda upp till match mot Allsvenskans serieledare. Men avsluten kom aldrig och de två baklängesmålen är ju trots allt logiska med tanke på den klasskillnad som det ändå skall vara mellan dessa lag.
I Dortmund har Jürgen Klopp anammat och förädlat en taktik som går ut på att pressa motståndarna högt uppe på offensiv planhalva. Han har visat att motståndarna är som mest sårbara när de själva vunnit tillbaka bollen på egen planhalva och redan börjat ställa om för anfall. Det är då tokpressen skall komma.
Jag vet inte hur många gånger Brage tappade boll på Örgrytes planhalva i måndags. När detta sker skall det - i stället för att laget börjar jogga tillbaka hemmåt - signalera till alla spelare att förbereda sig för omställning. Stenhård press direkt från två spelare nära boll och offensiva löpningar från två andra. Vinner man tillbaka bollen så är motståndarna inte förberedda på kontrakontringen, deras mittfältare har börjat röra sig offensivt och ytor öppnas upp. Misslyckas presspelet så är det ändå långt till det egna målet och det finns tid att hitta tillbaka till defensiva positioner - så länge vi har löpvilliga spelare.
Det här är en taktik som lett både Bayern München och Borussia Dortmund till storsegrar mot två av världens bästa lag. Det är dessutom en taktik som skulle passa in i de matchbilder som Brage hittills visat upp. Men det krävs att anfallare och mittfältare är beredda att löpa ungefär dubbelt så mycket som de visat sig vara villiga att göra hittills. Det är en taktik som passar till exempel Anton Lundin bättre än Peter Nilsson och Patrik St Cyr bättre än Andi Toompuu.
Kanske har inte Brage den fysiska kapaciteten som krävs för att hålla en sådan taktik genom en hel match, men vi kan chocka våra motståndare med tidiga mål och utnyttja de tre byten vi har. Vi kan utnyttja löpstyrkan hos Jan Tauer, Adam Gradén, Patrik St Cyr, Mats Cato Moldskred, Andreas Ljunggren Eriksson och Anton Lundin.
Tiderna förändras inom fotbollen och det gäller att hänga med.
Rämaläma!