Krönika: Jackpott på Gamla Ullevi
Nasiru glänste mot Kalmar.

Krönika: Jackpott på Gamla Ullevi

Häcken visade igår upp sig från sin allra bästa sida och är i och med segern med i toppen av tabellen där laget förtjänar att vara.

Det är fel att säga att marken skakade när Häckenspelarna tackade sin trogna publik, men om det var något som vibrerade då var det lyckan innanför det gulsvarta hjärtat- och pulsen hos proffsscouterna på läktaren.
 
Efter slutsignalen var det som att kvällen aldrig ville ta slut. Den syrerika kvällsluften andades med djupa andetag över Göteborg och det blåste in en sober fotbollsbris där glädje och eftertänksamhet möttes i en balanserad kemi.
 
Peter Gerhardsson var efter matchen lugn och konstaterade att det fanns saker som laget kan jobba vidare på. Innan tvillingarna Gustafson, Nasiru Mohammed och Martin Ericsson släppte upp kopplingen den sista halvtimmen var tillställningen jämn.
 
Kalmar var inte på långa vägar ofarliga, och hade det inte varit för att Christoffer Källqvist stått för ett par enastående räddningar i ett kritiskt läge under mitten på första halvlek, och i inledningen på andra, då hade matchbilden varit en helt annan.
 
Innan avsparken hade det blivit bekräftat att tvillingarna Gustafson skrivit på ett nytt ettårskontrakt. Peter Gerhardsson hade också för ovanlighetens skull valt att låta bröderna starta tillsammans på mittfältet. Samuel, som flugit under radarn sedan han kom till klubben, fick äntligen visa upp sina kvaliteter mot allsvenskans bästa försvar- och som han gjorde det. Samspelet med broder Simon var elektriskt. Det var klackar, överhoppningar och instick - fotbollstelepati när den är som vackrast. 
 
En annan förändring i startelvan var att Nasiru Mohammed lite överraskande hade petat René Makondele på vänsterkanten. Ghananen, som många fortfarande kopplar ihop med succéinhoppet mot Elfsborg för två år sedan, gav igår publiken nya referensramar när han likt vatten flöt igenom den röda försvarsfördämningen och samspelade effektivt, taktiskt och intuitivt med Gustafsons & Co.
 
Christoffer Källqvist spelade som vanligt en huvudroll, men den här gången fanns det inga tvättlinor att plocka ner. Igår var han säkerheten själv, och utnyttjade sina styrkor med såväl spelet på mållinjen som de precisa utkasten. Mr. Häcken höll stånd mot en frän Kalmaroffensiv, och bidrog starkt till att laget kunde gå in i halvlek med psykologiskt viktiga 2-1.
 
Det var en match som hade allt och framför ögonen på proffsscouterna bjöd Häckens talanger på en femrätters-meny. Fortsätter ungdomarna att briljera på samma lekfulla sätt är det bara en tidsfråga innan budkriget mellan proffsklubbarna börjar.
 
Bismaken blev dock att målskytten Moestafa El Kabir utgick skadad efter bara 19 minuter. Anfallaren ska i dag undersökas av fysteamet, och vill det sig illa kan han bli borta ett bra tag.  
 
När kvällen summerades landade en härlig känsla inombords. Nog för att tvillingarna Gustafsons var delikata att skåda, men den skönaste känslan var ändå att Häcken visade upp en truppbredd som kommer att behövas under resan gång och att det finns mer kvalité att hämta. Tio omgångar har avverkats och det återstår 20. Segern mot Kalmar gav bra vibbar, samtidigt stundar nu en oviss tid där Häckenledningen håller andan i väntan på El Kabirs rehabiliteringstid.
 
På lördag väntar pigga Falkenberg på IP med nya förutsättningar. Det är sista matchen innan det efterlängtade derbyt mot IFK den 2 juni – bara en sådan sak.

Thomas Bennelind@thomasbennelind2014-05-21 10:10:00
Author

Fler artiklar om Häcken