Legendar #3: Lennart Wing
Från gårdsfotboll till 52 000 på Ullevi, proffsäventyr och landslaget. Lennart Wing fick en något annorlunda start på sitt fotbollsliv, men när han väl fick upp farten - då gick det undan. Här är hans karriär.
Tänk att det var nära att vi gick miste om Lennart Wing. För att han skulle hålla på med fotboll på organiserad nivå var långt ifrån givet. Till en början höll Wing på med alla tänkbara sporter; brottning, handboll, friidrott och fotboll, varav det senare endast skedde med kompisgänget.
Ett gäng som dock inte var som alla andra. De var mycket bättre.
Med Agne Simonsson, Janne Hallén, Wille Schwartz och några andra så gjorde Wing slarvsylta av kvarterslagen runt omkring Gamlestaden där de bodde. Någon tanke på att representera en förening och göra en aktiv satsning på fotbollen fanns emellertid inte - att spela och ha kul med kompisarna räckte långt. Men så en dag, dök en man på två meter och 140 kilo upp. Mannen hette Bengt Sternhult och är arkitekten bakom Sveriges bästa juniorlag.
Sternhult jobbade som polis men var vid sidan av det ledare i ÖIS. Omgående efter att han sett Gamlestadskillarna spela så insåg han att de var framtida storspelare och övertalade dem att gå till ÖIS där de utvecklades till Sveriges bästa juniorlag; ett år förlorade man inte en enda match. Snart togs steget till A-laget, där framgångarna fortsatte. Under epitetet ”Lirarnas lag” drog ÖIS fulla hus på Ullevi under 50- och 60-talet. De i snitt 25 000 åskådare fick njuta av Simonssons trollkonster, Börjessons mål – men också en vänsterkant som ägdes av Lennart Wing.
ÖIS allsvenska lag 1961. Lennart Wing tvåa från höger i nedre raden.
Under perioden 1956-1969 noterades Wing för den respektabla summan 200 seriematcher under vilka han gjorde tre mål. Från sin backposition var han gärna delaktig i det offensiva spelet men var framförallt en klippa defensivt. Tack vare sin mångsidiga träning under ungdomsåren, inte minst brottningen, hade han en fysik som gjorde honom såväl snabb som stark – och därmed svårpasserad. Prestationerna gav eko utomlands och 1965 hängde brandmannen Wing hjälmen på kroken och flyttade till Skottland.
Genom vid tidpunkten 30 landskamper (det blev till slut 36 stycken) samt en match mellan ÖIS och Dunfermline i Inter Cities Fairs Cup hade Dundee United fått upp ögonen för Wing. Den 16/1 var han gäst hos Dundee, några dagar senare åkte manager Jerry Kerr till Sverige och ytterligare några dagar senare återfanns Wing i startelvan mot St Mirren – en plats som han sedan inte släppte. Den andra säsongen, 65/66, gjorde såväl Wing som klubben succé och kvalificerade sig för Europaspel. ”Lenny”, som han blev kallad, fick också förtroendet som förste straffskytt och gjorde totalt sju mål. Säsongen därpå är känd som en av Dundees mest framgångsrika och Wing var allra högst delaktig i 4-1-segern i dubbelmötet mot Barcelona.
1967 återvände Wing till Sverige och, såklart, ÖIS. Dock inte utan övertalningsförsök från Dundee, ty de var oerhört nöjda med honom.
"Wing var tveklöst den bäste av dem jag hämtade över. Han var en spelare som hade allt”, beskrev Kerr, och tillade att ”han kunde nicka bollen hårdare och längre än de flesta andra spelare kunde skjuta den”.
I ÖIS blev det efter hemkomsten tre säsonger varpå han sedan varvade ner i Kungsbacka BI, där han en säsong vann skytteligan (enligt honom själv enbart just med hjälp av huvudet) då han fick vikariera som anfallare på grund av skador. År 1961 fick Wing även testa på målvaktspositionen i en landskamp mot Schweiz då målvakten Bengt Nyholm blev skadad med tjugo minuter kvar av matchen. Hur det gick? Han höll nollan.
Wing var en mångsidig man vilket märktes såväl på som utanför fotbollsplanen. Med sin lojala inställning till ÖIS och genomgående höga nivå under sina många år vilket alltså ledde till både proffsäventyr och upprepad landslagsgärning så är argumentationen för att Wing är en av våra största spelare vattentät. Storheten stärks än mer av ÖIS-ringen som han tilldelades 1968 samt uttagningen till svensk fotbolls Hall of Fame 2008.
Efter att Wing avslutade sin spelarkarriär har han hunnit med en kort sejour som tränare i klubben och i övrigt har han varit ständigt närvarande på hemmamatcherna. ÖIS-hjärtat är således lika stort nu som då och kommer så att förbli tiden ut.
Lennart Wing
Född: 1935-08-17
Tid i ÖIS: 1956-1964 + 1967-1979
Prestationer/utmärkelser: 200 seriematcher i ÖIS, proffs i Dundee United 1965-1967, 36-faldig A-landslagsman, mottagare av ÖIS-ringen, medlem i svensk fotbolls Hall of Fame.
Källor: Balders Hage, ÖIS SvenskaFans, Skotska SvenskaFans, ÖIS.se
* * *
Tidigare legendarer:
#1: Sven Rydell
#2: Carl-Erik Holmberg
En stor del i vår nya design, vars avsikt är att lyfta fram och hylla ÖIS långa och stolta historia, är porträtten i vänstermenyn. Legendarerna, tio till antalet, är utvalda baserat på 1) tid och prestation i ÖIS, 2) åsikter från oss i redaktionen, samt 3) er läsares nomineringar. De kommer att avtäckas i kronologisk ordning veckovis på torsdagar klockan 13.