Nedräkning inför Allsvenskan 2021: IF Elfsborg

Nedräkning inför Allsvenskan 2021: IF Elfsborg

Under drygt fyra veckor har jag betat av lag för lag i årets allsvenska och försökt att göra en grundlig analys av Bollklubbens alla motståndare i år. Nu är vi framme vid det 15:e och sista laget, nämligen IF Elfsborg. Jag hyllar trupparbetet, pikar Tim Rönning med glimten i ögat och tippar klart min tabell för Allsvenskan 2021!


Slutplacering 2020: 2:a

Arena: Borås Arena
Kapacitet: 16 200
Publikrekord: 17 070
Byggår: 2005

Övergångsfönstret: 
Nyförvärv: Simon Andersson (mv, Brentford), Maudo Jarjue (b, Austria Wien, lån), Oliver Zandén (b, uppflyttad till A-laget), Kevin Holmén (mf, uppflyttad till A-laget), Noah Söderberg (mf, uppflyttad till A-laget), Ahmed Qasem (mf, Motala AIF), André Römer (mf, Randers), Jack Cooper Love (fw, uppflyttad till A-laget)
Förluster: David Olsson (mv, Lindome GIF), Gustav Henriksson (b, Wolfsberger), Rami Kaib (b, Heerenveen), Rasmus Rosenqvist (mf, Hestrafors), Arian Kabashi (mf, Dalkurd), Sivert Heltne Nilsen (mf, Waasland-Beveren), Deniz Hümmet (fw, Örebro, lån)
Kommentar: Har ändå fått behålla stommen i truppen till stora delar bortsett från kaptenen Sivert Heltne Nilsen där man istället fått in en rak ersättare i André Römer som jag tror kommer göra det bra i Boråslaget. Römer är en sittande mittfältare som har producerat en hel del poäng under sin tid i Danmark. Man har verkligen inte blivit söndervärvade trots det succéår som man hade i fjol utan har istället fått behålla kuggarna och fyllt på med ungt blod. Det är en bedrift även om jag inte tror att man har en bättre trupp nu än i fjol. 

Före detta gulsvarta spelare: -
Spelare i Häcken med historik i Elfsborg: -
Spelare vi gillar: Johan Larssons ödmjukhet och kloka resonemang sticker ut ordentligt från den stereotype Elfsborgsspelaren. Uppskattas. 
Spelare vi ogillar: När Tim Rönnings tar längre tid på sig vid insparkar än vad det tar för Rikard Norling att formulera ett svar i en matchintervju, då vet man att det har gått för långt. Det här i kombination med de otroliga filmningarna under hemmamötet 2019 gör att Tim åker dit under “spelare vi ogillar”.

Så gick matcherna mot BK Häcken under Allsvenskan 2020:
I den åttonde omgången av årets allsvenska stod BK Häcken - IF Elfsborg på menyn inför ett soldränkt Bravida Arena. Patrik Wålemark gick in från start istället för Jasse Tuominen som sent tvingats kasta in handduken på grund av sjukdom. Efter 40 mycket jämna första minuter fick BK Häcken ett riktigt bra frisparksläge och Wålemark placerade urläckert in 1-0 för BK Häcken. Endast minuter efter nickade Gustav Berggren in 2-0 på hörna slagen av Wålemark, vem annars? Wålemark fortsatte sin monstermatch genom att servera Söderlund till 3-0 och sedan fixa fram en straff som Daleho Irandust förvaltade på bästa sätt. Just Irandust skulle hinna med ytterligare ett mål och även Yasin skrev in sig i målprotokollet. Boråsarna blev mosade och slutsiffrorna skrevs till hela 6-0. 

I ett betydligt kyligare septemberväder på Borås Arena hade kampen om topplaceringarna ytterligare dragit ihop sig och BK Häcken inledde matchen starkt. I den 16:e matchminuten skulle dock Elfsborg ta ledningen genom Johan Larsson efter ett mycket svagt försvarsarbete av Adam Andersson. Matchen fortgick och målchanser fanns det gott om, men inget av lagen lyckades sätt dit bollen. Gulsvart försökte med många medel i den andra halvleken för att få till en kvittering, men det var inte förrän när Johan Hammar byttes in som anfallare i den 90:e matchminuten som det lyckades. Jasse Tuominen bröstade ner bollen till Johan Hammar som, precis utanför offensivt straffområde, placerade in 1-1 lågt vid den bortre stolpen och resultatet stod sig matchen ut. 

Speldatum då lagen möts under Allsvenskan 2021: 
BK Häcken - IF Elfsborg, omgång 12, ca 25 juli
IF Elfsborg - BK Häcken, omgång 18, ca 12 september

Tabelltips inför Allsvenskan 2021: 7:a
Kommentar: Man dansade en sommar och en höst med Jesper Karlsson och höll ihop det betydligt bättre än jag trodde efter att han lämnade. I år tror jag inte att man har den riktiga spetsen för att göra en lika bra säsong även om spelare som Jeppe Okkels och Jacob Ondrejka mycket väl kan få sitt genombrott i år. För att man ska sluta topp tre igen så krävs att flera spelare tar både ett och två steg fram i utvecklingen och att de rutinerade spelarna som Per Frick, Johan Larsson och Rasmus Alm på nytt gör riktigt bra säsonger. Till att det är bevisat så sätter jag IF Elfsborg på en sjundeplats i Allsvenskan 2021. 

Tabelltips för samtliga lag 2021: 
1. Malmö FF
2. BK Häcken
3. Djurgårdens IF
4. IFK Norrköping
5. Hammarby IF
6. AIK
7. IF Elfsborg
8. Degerfors IF
9. Mjällby AIF
10. Örebro SK
11. IFK Göteborg
12. Halmstad BK
13. sirius-628118">IK Sirius
14. Kalmar FF
15. Varbergs BoIS
16. Östersunds FK
 

Lucas WerdelinL.a.benson@outlook.com@LucasWerdelin2021-04-08 17:00:00
Author

Fler artiklar om Häcken