Tele2 Arena, 2023-05-24 19:00

Djurgården - Häcken
1 - 0

Sex punkter efter 0-1 mot Djurgården

Sex punkter efter 0-1 mot Djurgården

Häcken förlorade en jämn match mot Djurgården med 0-1. Här kommer en aningen spretig analys från matchen i form av fem punkter.

En väl genomförd bortamatch
Häcken gjorde en bra bortamatch mot Djurgården. Djurgården borta är alltid en svår match och så även idag. Matchen var relativt jämn där Djurgården mest spelade runt på utsidan för att skicka inlägg till ett tomt straffområde. Precis så som Djurgården spelar för det mesta av någon outgrundlig anledning. Djurgårdsspelarna spelade i sidled och bakåt och nästan inget hände. Häcken å andra sidan blev i perioder lite väl nedtryckta av Djurgården och lyckades inte komma ur Djurgårdens andrapress så ofta som var önskvärt. Häcken fortsatte dock att spela på det enda sätt de vet, med snabba omställningar och mycket fart. Jag tycker att den här matchen påminde en del om hemmamatchen mot Hammarby tidigare i år. I den matchen spelade Hammarby runt och hade inte mycket konstruktivt anfallsspel nära mål samtidigt som Häcken spelade snabbt och kom till farligare lägen när lägena väl kom. Skillnaden var att Häcken gjorde tre mål i den matchen och att Hammarby i motsats till Djurgården faktiskt gjorde ett mål i öppet spel, även om det var ett inlägg från 40 meter som gick direkt i mål.

Djurgården hade fler målchanser än Häcken men kändes mer eller mindre uddlösa i anfallen. Men med tillräckligt många uddlösa målchanser gör man mål förr eller senare. Häcken kändes mycket farligare i anfallen men kom till färre klara målchanser och tappade bollen lite för ofta på väg mot målchanserna och bollen fastnade på Djurgårdens backlinje. Djurgårdens backlinje spelade för övrigt bra idag. Häckens yttrar Lars Olden Larsen och Momodou Sonko var tyvärr inte tillräckligt bra och lyckades inte skapa den separationen till sina försvarare som nog behövdes idag. Den här matchen kunde ha vunnits av Häcken, kunde ha slutat oavgjort men just ikväll vann Djurgården den, vilket verkligen inte var orättvist.

Häckens mittfält närmar sig toppform
Häckens mittfält gjorde i mitt tycke den bästa matchen i år i Allsvenskan. Mikkel Rygaard har hittat formen, rörde sig på stora ytor och luckrade upp spelet på ett smart och elegant sätt. Rygaard ser ut att ha bättre balans och stabilitet i kroppen än för en månad sen. Han tappar inte bollen i duellspelet längre och skyddar bollen med kroppen på ett mycket bättre sätt. Romeo Amane gjorde sin bästa match i Häckentröjan hittills. I trånga ytor hittade Amane lösningar på komplexa problem med sitt aviga rörelsemönster och sina oregelbundna riktningsförändringar. Amane sprang oerhört mycket också fram tills han blev utbytt. Jag har inte varit lika hög på Amane som resten av Häckencommunityt men den här matchen kan vara en vändpunkt även för mig. Samuel Gustafson var nog den som syntes minst idag men han är konstant bra med sin blick för spelet både i offensiven och defensiven och med sitt briljanta passningsspel. Och då ska man också räkna in att Djurgårdens mittfält är ett av de bättre i serien, så Häckens mittfält presterade dessutom väl mot kvalificerat motstånd. 

Tidigare i år har Häckens mittfält inte riktigt kommit upp i nivå och trots det har poängen ramlat in. Nu har Häckens mittfält hittat en form och nivå som bådar gott inför de tre kommande matcherna innan uppehållet. 

Ibra, Hammar och Simon fortfarande obesegrade
Ibrahim Sadiq, Johan Hammar och Simon Gustafson är fortfarande obesegrade sedan förlusten mot just Djurgården den 24 juli 2022. Jag börjar tro mindre och mindre på att det är en slump.

Hockeytäck
Häcken fortsätter att spela bra försvarsspel. Så här i VM- och Stanley Cup-tider så passar det bra att kolla på Häckenspelarnas förmåga till att blockera skott. Hur många Djurgårdsskott blockerades på äkta hockeymanér idag? Säkert sju stycken, kanske fler. Trots tre förluster i år tycker jag att Häcken utvecklas i rätt riktning som fotbollslag och då särskilt i defensiven.

Tre matcher kvar innan uppehållet
Häcken har tre matcher kvar innan ett tre veckor långt uppehåll. Nu gäller det att ta så många poäng som möjligt på de tre kommande matcherna för att sedan vänta in spelare som just nu finns på skadelistan. Jag hoppas att klubben inte chansar med någon spelare nu och jag tror att det finns goda chanser att ta många poäng med de helt skadefria spelarna i matcherna mot Blåvitt, Varberg och Mjällby.

Sven Nöjd2023-05-24 22:28:00
Author

Fler artiklar om Häcken