Sex punkter efter 2-0 mot The New Saints - fortsatt haltande spel trots många vinster på sistone

Sex punkter efter 2-0 mot The New Saints - fortsatt haltande spel trots många vinster på sistone

Häcken vann till slut med 2-0 mot skräpgänget The New Saints i första kvalomgången till Champions League. Det var ingen imponerande seger och en svåranalyserad sådan. Därför handlar de flesta punkterna om framtidens fortsatta Europaspel.

Formdipp samtidigt som poäng och segrar rullar in
Häcken vann planenligt bortamatchen mot The New Saints. Det känns konstigt att påpeka det men Häckens spel har knappt varit godkänt sedan det tre veckor långa matchuppehållet i juni. Spelet har hackat en del och framförallt har farten på kanterna saknats. Det i kombination med att Benie Traore nu sålts till Sheffield United. Avsaknaden av Benie har varit stor de sista matcherna och anfallet har varit uddlöst utan honom. Sedan uppehållet har Häcken spelat en oavgjord match och vunnit fyra matcher. Poängmässigt har det varit bra men det finns mycket att önska i övrigt. Jag är rädd att även den poängmässiga dippen snart kommer om inte spelet ordnar upp sig inom kort, vilket det inte syns några tendenser till att det kommer att göra.

Viktigt med seger, inte bara viktigt med avancemang
Det viktigaste i dubbelmötet mot The New Saints var självklart att avancera vidare till kvalomgång 2 till Champions League. Men det var också viktigt att Häcken faktiskt vann bägge matcherna för att samla poäng till Häckens UEFA-koefficient. Förenklat och förkortat kan man säga att lag i Europaspel får poäng för oavgjorda och vunna matcher. Lagets UEFA-koefficient är de samlade poängen som ett lag fått de senaste fem åren. Det är viktigt för framtiden att få så hög koefficient som möjligt eftersom det då kan leda till enklare motstånd i de tidiga kvalrundorna.

Häcken gick in i CL-kvalet med en UEFA-koefficient på 4.750 poäng. Det gjorde att Häcken blev oseedat i kvalomgång 1. För seedning hade Häcken behövt minst 8.500 poäng. För att sätta det i perspektiv har Djurgården 16.500 poäng och Malmö 18.500 poäng. Malmö och Djurgården hade alltså blivit seedade i en första omgång om de hade vunnit Allsvenskan 2022. Lyckligtvis fick Häcken möta The New Saints som har 9.000 poäng och var ett av de sämsta seedade lagen.

Häcken spelade i Europa säsongerna 2018, 2019 och 2021. Under dessa tre år fick Häcken 1.500 poäng per år. Det innebär att Häcken nästa år blir av med 2018 års poäng, det vill säga 1.500 poäng. 2025 blir Häcken av med ytterligare 1.500 poäng från säsongen 2019.  Grunden för de kommande fem årens Europaspel läggs alltså nu. I och med de två segrarna mot The New Saints har Häcken redan spelat in 2.000 poäng i år. Hade Häcken slarvat och spelat oavgjort idag hade Häcken endast haft 1.500 poäng, vilket i det långa femårsloppet kan göra en massiv skillnad.

Ytterligare sex kvalmatcher kommer att spelas
I och med avancemanget till kvalomgång 2 i Champions League kommer Häcken att spela tre dubbelmöten till för kval till Europa. Bästa scenariot är seger i kvalomgång 2 till Champions League, seger i kvalomgång 3 till Champions League och sedan playoff till Champions League. Sämsta scenariot är förlust i kvalomgång 2 till Champions League, förlust i kvalomgång 3 till Europa League och sedan playoff till Europa Conference League.

Heja Klaksvik!
Häcken kommer att få möta vinnaren av Ferencvaros och Klaksvik i kvalomgång 2 till Champions League. Matchen förra veckan på Färöarna slutade 0-0. Imorgon onsdag kl. 18 går returmötet i Ungern. Ferencvaros är större favoriter mot Klaksvik än vad Häcken var mot The New Saints. Oddset på seger för Ferencvaros är 1.18. Oddset för seger för Klaksvik är 15. Vi får hoppas att Klaksvik står för en sjudundande skräll imorgon. Jag tror att Häcken skulle få det extremt svårt i ett dubbelmöte mot Ferencvaros.

Oroväckande kring Simon
Simon Gustafson utgick skadad i slutet av första halvleken. Det kändes som att luften gick ur Häcken när Simon inte längre spelade. Inbytte Pontus Dahbo gjorde inte bort sig men det blev inte alls samma flyt i spelet som när Simon spelade. Med Simon förmodat borta ett tag och Romeo Amane en bit bort från spel ser det tunt ut på mittfältet. Hur tänker tränare Högmo och sportchef Ericsson nu? Ska Dahbo eller Sigge Jansson få chansen eller ska man snabbvärva in en mittfältare som kan gå in från start så snart som möjligt? En annan möjlighet är att Tobias Sana går ner på mittfältet. Jag har inte varit imponerad av Sanas insats som ytterforward hittills då han sökt sig för mycket till centrala ytor. Men kanske han fungerar bättre i de centrala ytorna? Kanske ett mittfält med Samuel, Rygaard och Sana skulle kunna fungera? Med Sadiq som ena yttern och Layouni, Dahbo eller Sonko som andra yttern och Kamara som nia? 

Svår bortamatch till helgen
Häcken möter Värnamo på lördag på Finnvedsvallen. Jag tror att det finns en överhängande risk för ytterligare en svag insats från Häckens sida. Värnamo kommer från en oavgjord match mot Halmstad men Värnamo gjorde det bra i den matchen. Värnamo spelar en passningsinriktad fotboll där det kan gå snabbt framåt. Forwarden Gustav Engvall har god form och får även rätt passningar från sina lagkamrater. Engvalls 1-0-mål mot Halmstad håller jag som ett av de snyggaste i Allsvenskan i år. Backlinjen bröt ett inspel i eget straffområde och laget passade med sex passningar fram till en fri Engvall som sköt i fel hörn för målvakten. Fotbollsgodis. Jag skulle inte bli förvånad om kombinationen ett dåligt Häcken, ett bra Värnamo och att matchen är på bortaplan gör att Häcken tappar poäng mot Värnamo. Värnamo är dessutom ett mycket bättre fotbollslag än The New Saints.

Sven Nöjd2023-07-18 23:52:00
Author

Fler artiklar om Häcken