Borås Arena, 2022-07-31 15:00

Elfsborg - Häcken
4 - 4

Sju punkter efter 4-4 mot Elfsborg

Sju punkter efter 4-4 mot Elfsborg

BK Häcken spelade 4-4 mot IF Elfsborg i en match som innehöll det mesta. Här kommer sju punkter från matchen.

Balans på mittfältet
När Gustav Berggren lämnat bollklubben fick Romeo Amane chansen på Häckens mittfält. Han gjorde en ok insats men mittfältet kändes inte lika synkat som tidigare, vilket inte heller är så konstigt. Elfsborg fick boll rättvänd i ytan framför Häckens backlinje gång på gång och fick för enkelt driva boll framåt och skapa målchanser. Offensivt såg det aningen bättre ut men det var inte bra nog. Det är dock inte konstigt att det såg ut som det gjorde med tanke på att det var en ny konstellation. Frågan är om det på sikt blir Rygaard och tvillingarna som får bli den nya trojkan på mittfältet?

Halka
Samuel Gustafson och Romeo Amane verkade ha valt fel skor inför matchen mot Elfsborg. Framförallt Samuel halkade flertalet gånger, bland annat vid Elfsborgs 3-3 mål. Jag har dålig koll både på konstgräs och fotbollsskor men kan det vara så att man behöver olika
skor för olika konstgräs? I Elfsborg halkade ingen. Om det är så att ett felaktigt skoval kostade Häcken segern och serieledningen är det både olyckligt för Häcken och oprofessionellt av Samuel.

Blair Turgotts för stora bollinnehav
I Häcken spelar man en snabb fotboll. Antingen spelas bollen vidare snabbt eller också transporterar man bollen själv i högt tempo. Tyvärr verkar Blair Turgott inte ha förstått detta. Ofta när Blair fick bollen sögs bollen fast och tempot sänktes märkvärt. Blairs beslutsfattande går även det att kritisera. Min känsla är att han spelar mer för sig själv än laget och att han desperat vill hamna i målkolumnen, vilket inte är ok. Blair Turgott (och Häcken) skulle kanske må bra av att Blair får börja på bänken i nästa match. Eller kanske Blair ska få göra sitt mål och spela mer avslappnat framöver?

Simon Gustafsons säsongsdebut
Simon Gustafson byttes in i halvtid och stod för en godkänd insats. Han blandade och gav de första tjugo minuterna men jobbade sig successivt in i matchen. Det faktum att Simon anpassade sig mer och mer under matchens gång bådar gott. Jag tror att Simon kommer att bli bättre och bättre för varje match som kommer framöver.

Jeremejeff är klass.
Alexander Jeremejeff gjorde inte bara tre mål i matchen, han bidrog med så mycket mer. Han var ett hot i djupled, var lagom elak och fördelade boll utmärkt när han mötte boll felvänd. Jeremejeff har nu gjort 18 mål på 15 matcher, ett målsnitt på 1,2 mål per match. Om Jeremejeff fortsätter göra mål i samma tempo kommer han att göra 35 mål på 29 matcher i årets Allsvenska.

Bortaföljet vann klackmatchen
Nästan hela Sektion G var i Borås. Så var känslan. Jag satt på långsidan, aningen närmare bortastå än hemmastå så jag hörde Elfsborgsklacken lite sämre än vad jag hörde Häckenklacken. Men: Häckenklacken höll igång bättre och var för det mesta mer högljudd, trots att Elfsborgsklacken var större. Det är något nytt att (i mitt tycke) vinna klackmatchen på bortaplan i Borås. Det har inte hänt tidigare och ger mersmak.

Mål emot
Endast Sundsvall, Degerfors, Värnamo och Varberg har släppt in fler mål än Häcken i Allsvenskan i år. Många supportrar är säkert kritiska mot detta och det finns verkligen mycket att förbättra i defensiven, framförallt på fasta situationer. Men jag tycker också det finns något fint i att ligga tvåa i Allsvenskan med så många gjorda och insläppta mål. Göteborgs-Postens Robert Laul har tidigare under säsongen av just den anledningen utnämnt Häcken till Allsvenskans roligaste lag och det är ju faktiskt ett hedersamt epitet. Nästa omgång möter Häcken Helsingborg hemma på Bravida Arena. Helsingborg, som ligger näst sist, har släppt in två mål färre än Häcken. Å andra sidan har Helsingborg gjort 25 mål färre än Häcken. Ska årets första match utan insläppta mål bärgas mot Helsingborg?

Sven Nöjd2022-07-31 20:44:00
Author

Fler artiklar om Häcken