Slaget om Domnarvsvallen

Slaget om Domnarvsvallen

Så var det äntligen dags för Derbyt. Det första mellan Brage och Dalkurd. Ända sedan det blev klart att Brage åkt ur Superettan och Dalkurd stannat kvar i Norrettan så har det surrats om den här matchen. Startskottet för rivaliteten mellan borlängeklubbarna sköts när Dalkurds frammarscher genom seriesystemet belönats med en inflyttning på Domnarvsvallen, Brages hemmaarena.

Sedan dess har bråk om träningstider avlöst tjafs om lokaler och 2013 gick Dalkurd ut med att man letade annan hemort efter ett bråk med Borlänge kommun och IK Brage om villkoren på Domnarvsvallen. Västerås och Knivsta nämndes som de hetaste alternativen, men flytten uteblev och Dalkurd bor kvar på vallen som Brages ovälkomna inneboende.





Domnarvsvallen har varit IK Brages hem sedan 1925, samma år som arenan färdigställdes och samma år som klubben bildades. Domnarvsvallen är en del av Brages själ, arenan har stått värd för Brages hemmamatcher i 89 år, varav 52 i näst högsta serien och 18 i Allsvenskan.

Dalkurd är inne på sin sjätte säsong på Domnarvsvallen, ingen av dem har spelats på elitnivå.

Tisdagens derby blir en glödhet batalj där storebror tar sig an lillebror på Dalarnas största fotbollsarena. I potten ligger en tredjeplats i tabellen och en chans att haka på topplagen IK Frej och AFC.

Förutsättningarna kan knappast bli bättre. Supportrar från hela landet till de båda dalalagen strömmar till Borlänge för att se matchen. Semestrar, sommar och ett spännande tabelläge borde locka många åskådare till Domnavsvallen.

Övergångar mellan klubbarna

Derbyt kryddas med några salta spelarövergångar klubbarna emellan. Brages ratade anfallare Peter Nilsson gör numera succé som mittback i Dalkurd. Även mittfältarna Stefan Lindmark och Ryan Gilligan återfinns numera hos lokalrivalen. Unge talangen Lindmark lämnade Brage i vintras och antydde att lagets spelstil var en av anledningarna till beslutet:

– Jag har all respekt för Bosse Wålemark som tränare, men han är inte en sådan som vill att laget ska ha mycket boll och trötta ut sina motståndare. Han vill snarare spela med långbollar och hoppas på nickskarvar, sa han i en intervju med Dalademokraten.

Stefan har förståelse för att supportrarna kan bli irriterade över hans beslut att gå till lokalkonkurrenten:

– Jag har ju inte varit i Brage i 10–15 år och det vore bara löjligt om jag skulle försöka tycka att det är någon stolthetsfråga. Jag ser inga problem, men är det någon som har något att tycka så får de göra det. Det respekterar jag och jag skulle säkert ha tyckt likadant om jag var supporter. Det får jag leva med helt enkelt, sa Lindmark i en intervju med DT.

En som gjort resan tur och retur är succébacken Gustav Sundström som återvänt till Brage efter en och en halv säsong i Dalkurd och en i Australien. Gustav har utvecklats till en klippa som mittback och varit en av Brages bästa spelare i år.

Skarpt läge

Så vad betyder det nu att Brage och Dalkurd spelar sitt första derby i seriesammanhang? Vi vet inte vad rivaliteten mellan klubbarna egentligen innebär förrän vi verkligen har ställts mot varandra i skarpt läge.

Det är nu det är skarpt läge.

Det är den första verkliga värdemätaren, när lagen kämpar fullt ut och ingen vilas av taktiska skäl. Det är nu supportrarnas läktarkulturer ställs mot varandra, en match då alla samlas och som ingen vill missa. Det är nu lagens tränare ställs sida vid sida i en brinnande matchsituation, med övertända spelare och högljudda fans.

Räkna med en känsloladdad sammandrabbning!

Som bragesupporter värmer du som vanligt upp på engelska puben som öppnar klockan 16.00.

Rämaläma!

Anders Vennberg2014-06-23 15:41:19
Author

Fler artiklar om Brage