Stor intervju med BK Häckens SLO
Den gulsvarta familjen på Rambergsvallen.

Stor intervju med BK Häckens SLO

Fredrik Arnberg är BK Häckens SLO och som med ett brinnande Hisingshjärta berättar om klubbens supportrar, tankarna inför premiären och framtidsutsikterna.

Vågmästareplatsen, och inbokad intervju med BK Häckens SLO, Fredrik Arnberg. Vi träffas inne i den nya saluhallen, Kville Saluhall, som är det nya hyllade mötesnavet där mat, arkitektur och människor strålar samman i en smaksättning genom gammalt och nytt. Saluhallen byggdes 2013 och nominerades samma år till Kasper Sahlin-priset. För den som inte är initierad inom arkitektursfären så är det alltså den mest förnämsta utmärkelsen som går att ta hem.
 
Där saluhallen ligger fanns tidigare Vågmästareplatsens busstation. En mötesplats som andades tungt och med praktiska variabler utan egentlig logik. Grannarna var ett industriområde, en bensinstation och med en stadsplanering utan optimism. Det var en rostig romantik som politiker, byggherrar och arkitekter tycktes ha gett upp. Men nu håller en förvandling i området på att ske. Hela Kvillebäcken genomgår just nu ett ansiktslyft med nya bostäder, affärer och möjligheter. Det finns såklart andra nyanser i byggnationens framfart men det är en annan historia.

 
Jag möter Fredrik Arnberg, 29, vid en av charkdiskarna. Det doftar kallskuret, ostar och livsnjutning när vi parkerar oss vid ett bord på andra våningen.
 
Berätta, hur började allt för dig och ditt engagemang med BK Häcken.
 
- Häcken har alltid funnits med. Jag är uppfostrad blåvitare, det skäms jag för att säga. När inte IFK Göteborg spelade så åkte vi till Rambergsvallen, och det var något som jag och farsan alltid gjorde, hade vi inget att göra så åkte vi och började kolla på Häcken när jag var sex-sju år gammal – sporadiskt. Så Rambergsvallen och föreningen har alltid funnits med.
 
- Sedan dog intresset lite för fotbollen. Jag spelade själv till jag var 15 – 16 år och efter det fanns var det inte kul att spela eller följa något lag. Men då hade jag en jobbarkompis som tyckte att jag skulle följa med till en Häcken-match. Jag tänkte att det kunde vara kul att kolla och det var på Hisingen.
 
BK Häcken spelade i superettan och det sportsliga läget liknade inget mot föreningens situation i dag. På läktaren fanns det dock Häckensupportrar som stöttade i vått och torrt. Där såg Fredrik mycket av det han uppskattar med supporterskapet i klubben.
 
- Det var enkelt att komma in i sammanhanget och med gänget. Sedan blev jag fort engagerad i Getingarna efter kontakt med bl.a. Robin Carlander. Jag kom in i styrelsen och åkte med på bortamatcher och blev en aktiv supporter.
 
Efter att Fredrik växt in i gemenskapen och etablerade ett kontaktnät i Getingarna så var nästa steg på vägen att bli mer delaktig i klubben.    
 
- Jag kommer inte ihåg vilket år det var men Häcken frågade om det fanns intresse hos någon att stå i souvenirboden och det tyckte jag skulle varit väldigt roligt. Det var framför allt en möjlighet att få in en fot i klubben och det jobbade jag med under två säsonger på Rambergsvallen.
 
- Efter det fick jag nys om SLO funktioner och då var det faktiskt jag som pratade med Marcus Jodin och Nicklas Möller om att den rollen var som klippt och skuren för mig.
 
Ja, alltså SLO, det är ju ett tämligen nytt begrepp för många som inte är insatta. Kan du berätta vad en SLO uträttar för uppgifter?
 
- Det är olika för varje klubb eftersom behoven hos varje förening är olika. AIK har till exempel två SLO-ledare som delar på en heltidstjänst. Jag sköter dialogen med polisen och fungerar som länk mellan supportrarna och klubben. Där kan det vara allt mellan himmel och jord men nästan 50 procent av arbetet är uppbyggt runt dialogen med bortasupportrarna och att vara som en service för dem.
 
- Jag går på förmöten med polisen innan matcherna, Getingarnas styrelsemöten där jag undersöker om det finns hjälpbehov från klubbens sida och förbereder praktiska funktioner. Det gäller att ha en dialog så man har koll på läget. Det är största delen men sedan är det även arbete för att få fler folk till matcherna. Det är ett stort begrepp men det är den kortfattade beskrivningen.
 
Vi kan kallt konstatera att BK Häcken som förening växer. Det är en positiv supporterkultur och ytterst sällan läser man något negativt om supportrarna. Får du bra stöttning från föreningens sida med dina och klackens önskemål
 
 - Det tycker jag absolut, jag arbetar under Marcus Jodin (marknadschef) och Nicklas Möller (evenemangsavdelningen) och de anser att det är viktigt med supportrarna och de tror på min roll. De vill verkligen jobba med det, och tror att det kan bli riktigt bra.
 
Den här säsongen blir ur arenaperspektiv unik men inte obekant för Häcken. I och med att Rambergsvallen ska rivas och att den inte längre uppfyller SvFF:s arenakrav så spelar föreningen den här säsongen på Gamla Ullevi, och det finns enligt Fredrik många fördelar med gästspelet på fastlandet – främst praktiskt och i sin SLO-roll.  
 
- Det är nästan till det bättre och det blir enklare att kunna hänvisa bortasällskap till Gamla Ullevi. Rambergsvallen är svårare eftersom det blir mycket provisoriska lösningar. Logistiken blir helt enkelt bättre.
 
Du har varit med sedan ett par år tillbaka och ditt markarbete med supportrarna gör också att du kommer nära utvecklingen med fler och nya ansikten. Vilket är receptet för att locka till sig fler och nya supportrar till BK Häcken?
 
- 50 procent handlar om att laget spelar bra. Det är jätteviktigt och det märktes framför allt förra året då blev en dipp i jämförelse med säsongen 2012. Spelar laget bra och ligger med däruppe då blir det fler.
 
- Det är annars en svår nöt att knäcka. Det handlar också om att få folk att känna sig välkomna. Det är viktigt att bli omhändertagen av supporterkulturen. Viktigt med helhetsupplevelsen, alla kanske inte vill stå i klacken men det är viktigt att känna sig hemma.
 
Rambergsvallen är arenan som många fotbollssupportrar älskar att hata. Det finns nostalgiska sympatier och kopplingar till platser på arenan som tillsynes inte ser ut att vara mycket för världen men som ändå relaterar stark identifikation till BK Häckens resa genom snart 75 år.
 
Arenan invigdes 1935 och bara det faktum att gräsmattan aldrig någonsin har bytts ut är värt att nämna. Fredrik har precis som många andra Häckensupportrar en stark känsla till ”vallen” och att lämna den ur ett supporterperspektiv är inte okomplicerat.
 
- Det är inte speciellt skoj, när man vandrar igenom de gamla vändkorsen, gånggatan på väg till Sektion G, den känslan blir svår att ersätta. Sedan är det ett blåshål och så fort spårvagnen åker förbi så slår det i väggarna. Sikten är begränsad men det finns en hatkärlek. Gamla Ullevi är en bättre fotbollsarena men jävligt opersonlig.
 
Häckens nybygge ska stå klart sommaren 2015 och innebär stora möjligheter att utveckla arrangemangsarbetet och att arbeta i ett nytt och fräscht format.
 
När den nya arenan är färdig, vad innebär den i din roll som SLO mot nuvarande och nya supportrar?
 
- Det är skönt att få det som man vill ha det från början. Gamla Rambergsvallen fick vi ändra efter följe. Nya arenan blir enklare att sätta upp en standard. Det är jätteviktigt med ny arena och att arbeta med att jobba med helhetsintrycket.
 
En del supportrar fruktar att biljettpriserna blir högre? Tror du att det finns risk att klubben höjer priserna och att det blir en motsatt effekt?
 
- Jag tror inte att klubben höjer utan att de istället vill att alla ska känna sig välkomna och att man vill ligga på samma nivå. Man lockar inte nya besökare med höga biljettpriser, sedan har man visserligen sett att klubben höjt entrén på Rambergsvallen något de senaste åren, men samtidigt har de också varit tvungna att höja efter verksamhetens rullande utgifter och lagets prestationer.  
 
 I en del supporterfraktioner pratas det ofta om att BK Häcken inte har några supportrar. Tar du åt dig något av den åsikten?
 
- Nej, inte någonstans. De som lägger en sådan kommentar lever tio år bak i tiden. Drar man gamla anekdoter så är man inte med på att det hänt saker. Förra säsongen hade vi till exempel högre publiksnitt än Öis och Gais. De spelar inte i samma serie men de har sina supportar (hatten av i många sammanhang) som de är så stolta över men som ändå kanske inte dyker upp när det blåser snålt. 
 
En del undrar fortfarande vilka det är som håller på BK Häcken. Enligt Fredrik är det en blandning av olika människor i alla åldrar och sociala bakgrunder. Den som vill få ett hum kan åka med i supporterbussen på en bortaresa.
 
- Det räcker att se när vi åker på bortaresor. De yngre sitter längre bak och ju längre fram i bussen du kommer desto högre blir snittåldern.
 
Och var i bussen sitter du?
 
- Jag sitter både fram och bak men oftast i mitten. Jag började sitta längst bak då jag tyckte det var roligt att leka lite hardcoresupporter. Gemenskapen går inte att hitta någons annanstans och känslan när du till exempel på en lördagsmorgon knäcker en öl klockan 09 – den är svår att ersätta.
 
Eftersom det är en blandad kompott av människor så tänker jag att det måste vara stimulerande med dynamik i supporterledet?
 
- Folket kommer från alla bakgrunder. Allt från akademiker till grovjobbare. Det är en salig blandning och det är precis vad som är så skönt.  Det finns en acceptans mot varandra, alla vet om att vi är olika, för det är bra folk eftersom de håller på BK Häcken. Ibland är det personer som flyter med i bussen utan att säga ett ord om något men själv tycker jag att det bästa som finns är att gå runt och prata med supportrar i bussen.
 
Den allsvenska premiären är dryga två veckor borta och många Häckensupportrar är självklart nyfikna på hur ni till exempel arbetar med tifo och stämningsmobilisering?
 
- Där har klubben varit med bra. Vi blev tidigt tillfrågade vart vi ville stå.  Mot FC Thun i Europa League-kvalet fick vi de bästa platserna (mitten på långsidan). Det är ett jävligt bra sätt att locka folk på samt att sikten är god och inträdet förmånligt.
 
- Vi började rätt tidigt i februari då jag var på konferens med evenemangsgänget i Häcken. Där diskuterade vi om vems ansvar det är att ta hand om Gamla Ullevi och jag tycker vi känner oss väl förberedda. Arbetet är i full gång med tifo-gruppen där det satsas med flaggor och där har vi en god tro på att det kommer bli bra. Samtidigt är vädret avgörande om folk tar sig dit och att även spelet är underhållande och att resultaten går vår väg. Tifogrupperna förbereder sig just nu men med blir hemligt fram till avsparken.
 
Häcken spelar efter premiärmatchen två raka bortamatcher mot Elfsborg och Helsingborg. Öppnar laget med seger mot IFK Norrköping menar Fredrik att de två bortamatcherna är potentiella bussfyllare och som kan göra mycket för utgången av tillströmningen under vårkanten.
 
Föreningen har på senare år och i synnerhet under Peter Gerhardssons ledning gjort en nästintill spikrak resa i tabellen. Tryggheten, kontinuiteten och den underhållande fotbollen har blivit lite av klubbens signum efter att åkt hiss mellan superettan och allsvenskan.  Fredrik är också övertygad om att just Gerhardsson varit förklaringen till de goda resultaten.
 
- Jag tror att Peter Gerhardssons är skillnaden mellan att harva i superettan och att spela i allsvenskan. Det märkte man direkt att blev ett långsiktigt tänk som samtidigt gav effekt direkt. Sedan kanske det nästan gick för bra och att laget slutade femma första året under hans ledning och några säsonger senare tvåa, och förra säsongen som inte gick bra, men att det blev en väckarklocka. Sedan har jag inte aktivt varit med i de tunga åren med kvaldramatik. Jag har aldrig varit med om att ha åkt ut då jag egentligen bara har goda minnen. 
 
BK Häcken befinner sig just nu i en slags högkonjunktur. Ekonomin är god, duktiga spelare ansluter och en ny arena öppnar dörren för bättre förutsättningar. Om vi tittar i spåkulan. Vad är viktigt för klubben de närmaste åren?

- Viktigt att det går bra för laget. Det är A och O. Att vi spelar bra och är med i toppen av tabellen. Men att samtidigt ha utmanarmentaliteten.
 
Men känns det verkligen som att Häcken fortfarande är en utmanare?

- Kanske inte utmanare på Hisingen utan mer i Sverige.
 
Hisingsprofileringen har annars varit något av ett mantra för föreningens de senaste åren men i takt med att klubben etablerat sig i allsvenskan och gjort avtryck i Europa, känner du inte att det är läge att släppa det?
 
- Nej, jag vill ha mer Hisingen. Sedan är jag i och för sig löjlig Hisingspatriot. Det hade inte gjort något om vi sågat bort den fiten där borta (fastlandet), det hade enligt mig inte skadat om vi profilerat oss mer som Hisingsklubb. Hisingen är hemma för mig.
 
Är det viktigt?
 
- För min del är det jävligt viktigt. Hisingen är hemma.
 
Varför har det blivit så starkt för dig?
 
- Det är på grund av BK Häcken. Det är klubben som satt det på kartan och gjort att jag upptäckt värdet av att vara en Hisingsromantiker.
 
Är det många andra som delar den andan i supporterledet?
 
- Det är många som inte är från Hisingen men som ändå har den kärleken till platsen. Jag vet att en del har en stark känsla för Hisingen men inte en så stark känsla för det som jag.
 
Häcken har haft många karismatiska spelare genom åren men för Fredrik finns det en spelare som väcker det lilla extra.
 
- Mohammed Ali Khan. Jag tror den människan är en på miljonen och jag tror aldrig heller att jag träffat en person som… jag kan inte beskriva med ord riktigt, men han är en positiv och optimistisk människa.
 
En episod som fick Fredrik att ta till sig ”MAK” var när försvaren pusslade och trixade in i det sista för att boka om sitt semesterflyg för att kunna medverka på supporterklubbens avslutningsfest. Tyvärr gick det inte vägen men engagemanget att försöka var det bästa kvittot på en fin karaktär.
 
– Bara där ser man viljan och inställningen att försöka och det märker man även på GPA. Det är som att träffa en kompis. Både jag och min sambo hoppades in i det sista att han skulle stanna kvar. Men så fort vi hörde att det blev officiellt ville vi skicka blommar och en present. Det är sällan man tror att en spelare ska påverka men hans arbete med downfamiljer - vilket jävla ansvar han drar. Samtidigt den inställningen han går in med är den som inte går att köpa för pengar. Det är en fantastisk människa både på och sidan vid planen.
 
Kommer han tillbaka?
 
- Ja, det gör han!
 
Säker på det?
 
- Om inte som spelare så kanske som sportchef. På något sätt kommer han att komma tillbaka.
 
Peter Gerhardsson har den här säsongen ett väldigt spännande lag. Fredrik är också optimistisk och magkänslan inför premiären är bra.
 
- Jag tycker det ser väldigt bra ut och nyförvärven är lovande. Ivo Pekalski och även spelarna i bakgrunden som till exempel Leo Zuta kommer in och är hur bra som helst. Där blir det för Kari Arkivuo och Björn Anklev att se upp. Oscar Lewicki kommer växa med ansvaret som lagkapten. Jag minns när jag var på en av de första träningarna då han som 18-19 åring gick in och styrde. 
 
- Sedan har jag aldrig sett ”Krickan” (Christoffer Källqvist) så vältränad. Där har det hänt något och det är jävligt viktigt att han fått en konkurrent. Matchen mellan honom och Peter Abrahamsson om förstaplatsen känns väldigt öppen. Det som Peter visat upp så har han inte absolut inte gjort bort sig utan det har bara varit positivt. Sedan vem som blir förste målvakt, det är upp till Gerhardsson. Men nu går jag bara och väntar på premiären!  

Thomas Bennelind@thomasbennelind2014-03-18 21:33:00
Author

Fler artiklar om Häcken