Bravida Arena, 2024-03-31 16:30

Häcken - Mjällby

Tankar inför seriepremiären

Allsvenskan är äntligen här! Under söndagen kliver Häcken in i årets upplaga av Allsvenskan genom att gästas av Mjällby AIF. Nedan finner ni ett gäng tankar inför morgondagens tillställning!

En prövande försäsong
Det går inte att säga att försäsongen har flutit på utan bekymmer och bakslag för Häckens del. Svaga insatser under träningslägret följdes upp av ett uttåg ur Svenska cupen under en försäsong som jar varit starkt präglad skador. Det har varit en utmaning, framför allt med Häckens så gott som fläckfria fjolårsförsäsong nära i minnet. Men nu, dagen innan premiären, känns det ändå ganska bra. I de avslutande träningsmatcherna har det sett bättre ut, och vi har äntligen fått se glimtar av den Häckenfotboll som mer eller mindre varit obefintlig sedan Paco tog över i vintras. Vinst mot Hammarby, en halvlek mot Elfsborg där Häcken-dominansen var stor och en match mot danska Naestved där Häcken segrade med 5-1 får en att känna att ingångsvärderna in i seriespelet definitivt hade kunnat vara sämre.

Mannen som ger Häcken framtidstro
Det var symboliskt fint i veckan när Simon Gustafson blev presenterad som Häckens nya lagkapten, och därmed tog över bindeln efter brorsans flytt till Japan. Kaptensbindeln är inte det enda som Simon har ärvt från brorsan, utan han har även tagit steget bak i mittfältet för att ersätta Samuel i rollen som sittande mittfältare. Hittills har Simon gjort bra ifrån sig i ”Samuel G-rollen”, och imponerat mer än de andra som har försökt att ersätta den oersättlige Samuel. Just nu är känslan att mycket av Häckens förhoppningar inför säsongen 2024 hänger på Simon Gustafson, och att han ska hålla sig skadefri. För ovanlighetens skull har han stått i broderns skugga under både 2022 och 2023. I år ska ordningen återställas, och Simon är tänkt att bli lagets stora stjärna, precis som han var för tio år sedan när han slog igenom i gulsvart.

Häckens starka trupp
Häckens business på Deadline Day är det bara att ställa sig- upp och applådera för. Man värvade en klasspelare i form av Marius Lode, lånade ut en utvecklingsbar spelare i Abdoulaye Faye och gjorde sig av med överflödige Kadir Hodzic. Bortser man från skadorna som alltjämt har ett starkt grepp om Häckens trupp så går det att konstatera att det numera finns åtminstone två högklassiga alternativ på varje position i truppen. Det är ett styrkebesked, och en skön känsla inför en säsong där man vet att förhoppningen är att man ska tampas på två olika fronter.

Fina Allsvenskan
Imorgon sätter det äntligen igång igen, som man har längtat! Allsvenskans premiäromgång är det tydligaste och finaste vårtecknet som vi har här i Sverige. Det spelar ingen roll att man går in i 2024 med vetskapen om att Malmö FF förmodligen kommer att ha avlägsnat sig från alla andra lag innan Allsvenskan ens hunnit ta sommarledigt. Det är också oviktigt att känna till att Häckens trupp var betydligt mer slagkraftig under samma period förra året, för det finns ingenting som kommer att ta ifrån den glädjen och längtan som råder under dagen före Allsvenskans första omgång. Det känns fantastiskt att det äntligen ska sätta igång igen!

Skadeläget
Johan Hammar är tillbaka i träning med laget efter sin ljumskskada men är ännu inte aktuell för match. Valgeir Lunddal har ådragit sig en skada i låret och är inte aktuell för match. Dessutom missar Jeremy Agbonifo matchen till följd av en lårskada och Simon Sandberg missar den till följd av en höftskada. Isak Brusberg har en känning i ljumsken som gör att även han inte är uttagningsbar till premiären.

Truppen:
Linde, Abrahamsson, Lindahl, Jansson, Barrett Laursen, Lundkvist, Hovland, Zecevic, Rygaard, Dahbo, Amane, Ishaq, Gustafson, Lindberg, Inoussa, Youssef, Turgott, Layouni, Chilufya, Hrstic

Potentiell startelva (4-3-3):
Linde; Lindahl, Hovland, Zecevic, Lundkvist; Gustafson, Amane, Rygaard; Layouni, Chilufya, Lindberg

Senaste fem matcherna lagen emellan
2023: Mjällby – Häcken 2-1, Allsvenskan
2023: Häcken – Mjällby 3-0, Allsvenskan
2023: Mjällby – Häcken 1-4, Svenska cupen
2022: Häcken – Mjällby 1-0, Allsvenskan
2022: Mjällby – Häcken 1-2, Allsvenskan
 

Melvin Malmberg2024-03-30 18:56:00
Author

Fler artiklar om Häcken