Djurgården-Värnamo: 1-0 (1-0)

Värnamo förlorade med 1-0 efter mål av Hummet. Trots förlusten så gör IFK en hyfsad insats, man bör kunna säkra kontraktet framåt hösten.

Samma dag som EM-finalen skulle avgöras så spelades det också fotboll på Tele 2-Arena. Det handlade dock inte om någon mästerskapsfinal utan det var en vanlig allsvensk seriematch mellan Djurgården och Värnamo.

Hemmalaget var nog lite extra motiverade inför drabbningen. Topplagets främsta konkurrent, Malmö FF, hade nämligen förlorat dagen innan och således finns det en möjlighet för blåränderna att knappa in i kampen om guldet. Något guld lär det dessvärre inte bli för Värnamo som i stället får fokusera på att hålla sig kvar.

Det mest anmärkningsvärda med Värnamos elva var att Steinwender började som mittback. Det kan tolkas som om Mravac värderar österrikaren högre än Hasic, Rapp och Kotto som samtliga spelade på den positionen under våren. Det är dock endast en match och kanske lite för tidigt att dra den slutsatsen.

Det är Djurgården som börjar drabbningen bäst och hemmalaget etablerar ett bollinnehav på Värnamos planhalva. Man är småfarliga med djupledsbollar på kanterna som leder till inspel in i boxen. Till en början så produceras dock inga avslut från Djurgårdens sida. Det första konkreta försöket kommer i den 17:e minuten och det är ett distansskott från Hummet. Det visar sig dock vara ett avslut som letar sig in i buren via stolpen; 1-0 till Djurgården.

Minuten därpå så kunde det faktiskt ha varit kvitterat. Det börjar med att Kalu dribblar förbi några försvarare och vinner därmed lite yta. Anfallaren slår sedan en pass i sidled till Adjei som tar emot, viker in samt passar till Engvall som är på väg in i straffområdet. Engvall tar i sin tur emot passningen och nätar men målet blir bortdömt för offside.

I situationen så är det möjligt att kritisera Adjeis beslutsfattande, närmare bestämt valet att passa Engvall i stället för att gå på eget avslut. Ghananen hade nämligen en bra skottvinkel och dessutom bör han kunna se att Engvall är i offside. Det går dock också att vända på resonemanget, och därmed hävda att Engvall bör tima löpningen bättre.

I den 21:a minuten så är det Djurgården som hotar. Leach Holm slår en höjdboll som hamnar på en yta mellan Steinwender och Rasheed varpå ett missförstånd tycks uppstå mellan parterna där ingen riktigt går mot bollen. Det uppfattar Nguen som sprintar förbi Steinwender och kommer fri men målvakten räddar. Ungefär femton minuter senare så är det farligt på nytt; Therkildsen får bollen på kanten och slår ett bra inspel som Gulliksen styr mot målet men försöket går rakt på Rasheed.

I den 45:e minuten så slår Leach Holm en boll i djupet som går mot kantspringaren Wikheim. Norrmannen tar i sin tur och levererar ett inspel till Gulliksen som tar emot samtidigt som han har flera försvarare runt sig och dessutom är felvänd. Den sistnämnde tar därför och passar till Therkildsen som testar med en halvvolley men återigen räddar Rasheed.

Det är alltså primärt Djurgården som står för underhållningen och det enda konkreta som Värnamo presterar är två avslut från Zeljkovic. Den senare av Zeljkovic-möjligheterna kommer på tillägg där Adjei slår en höjdboll mot den sistnämnde. Det leder till att anfallaren får en chans på halvvolley men Widell Zetterström plockar avslutet.

Värnamo kommer ut med mer spring i benen när den andra halvleken startar. Redan i den inledande minuten så kommer ett försök från Zeljkovic som blockeras. I den 49:e minuten så levererar Steinwender en höjdboll till Adjei som spelar till Kalu på ett tillslag. Anfallaren tar några steg framåt, vilket skapar oreda i Djurgårdens försvar, samtidigt som han kommer in i straffområdet. Kalu tar därefter och passar mot Engvall som dock är hårt uppvaktad av en back och därför inte lyckas få kontroll på bollen. I stället fortsätter den rulla mot Zeljkovic som nästan får ett superläge men dessvärre lyckas landslagsbekantingen Albin Ekdal få en tå på bollen och därmed avbryts attacken.

I den 52:a minuten så tar sig Wenderson fram och han passar till Engvall som är inuti boxen. Den sistnämnde tar emot, vrider ett halvt varv och skjuter men dessvärre så räddar Widell Zetterström. Värnamo har alltså en bra öppning på den andra halvleken men dessvärre så avtar lagets momentum och matchen blir mer som ett jämnt ställningskrig.

I den 53:e minuten så har stockholmarna en farlig omställning efter en misslyckad Värnamo-hörna. Det blir en två-mot-två-situation som avslutas med ett skott från Leach Holm som dock räddas av Rasheed. Gulliksen är framme på returen men Grozdanic är på tårna och blockerar det avslutet.

Med timmen spelad så är Kalu på språng och han väggspelar med Engvall vilket gör att en yta öppnas upp för honom. Nigerianen hamnar dock ur balans i skottögonblicket och därmed blir det en enkel räddning för målvakten.

I den 68:e minuten så är det farligt på den andra planhalvan. Det är ett distansskott som avlossas från Nguen och det styrs i ribban via Grozdanics axel. I anfallet därefter så lyckas Alsalkhadi ta sig förbi Dahl och det blir en tre-mot-tre-situation. Den bollförande spelaren passar till Engvall som i sin tur försöker frispela Zeljkovic men försvararna lyckas komma emellan och blockera passningen.

I den 72:a minuten så kombinerar Alsalkhadi och Larsson vilket leder till att Mohammad kommer in i en bra yta. Den sistnämnde testar med ett avslut men det är ingen kraft i försöket och därmed enkelt för Widell Zetterström. Tio minuter senare så är det farligt på nytt för Värnamo. Inhopparen Thern slår ett bra inlägg och i straffområdet finns Bergh som nickar men dessvärre utanför.

I den 84:e minuten så har Thern bollen vid halvplan och han slår en hög boll framåt. Längs med långlinjen står Alsalkhadi som nickar mot Bergh som i sin tur lyfter in bollen i straffområdet. Inuti boxen så försöker en försvarare rensa men rensningen går rakt på Bergh och via honom kommer bollen till Kalu. Anfallaren får förvisso i väg ett avslut men det går utanför. Det är en svår situation för Johnbosco som blir stillastående i skottögonblicket och dessutom finns det backar som täcker målet.

I den 89:e minuten så kommer den sista ”stora” chansen för IFK. Det är Kalu som passar till Alsalkhadi som kommer med fart och har en del yta. Han slår en svepande boll mot Engvall som står på det ena hörnet av straffområdet utan någon markering. Engvall får således ett jätteläge men skjuter högt över.

Utöver det så har också Kalu och Wenderson varsitt avslut på slutet men det är inget som förändrar slutresultatet. Det är i stället Djurgården som tar hem poängen och därmed fortsatt gör sig gällande i den allsvenska toppstriden.

Det är en sur förlust för Värnamo efter en hyfsad avslutning på matchen. IFK skapade nämligen en del chanser och kunde mycket väl fått med sig minst en poäng från huvudstaden. Backlinjen gör det tämligen bra matchen igenom, även om man släppte till några chanser i den första halvleken. Det ser stabilt ut gällande passningsspel, duellspel och samarbete mellan försvararna.

Mot Djurgården så bestod backlinjen av Larsson-Steinwender-Grozdanic-Bergh och det skulle kunna vara en konstellation som förblir konstant under hösten med tanke på att det såg stabilt ut. Den nye österrikaren, Steinwender, har således fått en bra start i sitt nya lag. Den enda anmärkningen med backlinjen är att ytterbacken Larsson är begränsad rent offensivt. Det är sällan man ser honom ta några initiativ på motståndarnas planhalva. Rent defensivt så är det dock en bra försvarare och därför lär han nog stanna i startelvan tills vidare.

Anfallsspelet håller inte samma nivå. Den första halvleken är blek ur offensiv synvinkel där Värnamo knappt har några chanser, blir långa mellan lagdelarna och har svårt att etablera possession. Man har därmed svårt mot Djurgårdens höga press. När Värnamo väl lyckas ta sig in på den sista tredjedelen så fanns det få blåränder på rätt sida och därmed uppstod potentiellt farliga möjligheter. Det var dock sällan som kunde realisera något konkret. Antingen så var det en löpning som inte kom, en passning som slogs bort eller en back som stoppade attacken.

Den andra halvleken är bättre från Värnamos sida. IFK är bättre på att få in bollar i ytan mellan mittfältet och backlinjen, samt slår några djupledspassningar. Förändringen kan delvis förklaras av resultatet, där Djurgårdens 1-0-ledning leder till att de blir mer försvarsinriktade samtidigt som Värnamo är mer offensiva.

Därutöver så gör Alsalkhadi och Thern bra inhopp. Alsalkhadi ger faktiskt Dahl, som ryktats till AS Roma, en tuff uppgift och ibland kom han faktiskt loss vilket öppnade upp möjligheter. Även Thern gör det hyfsat med sitt passningsspel där han är bra på att hitta medspelare i trånga ytor.

Det går dock att nyansera synen på anfallsspelet. När Värnamo mötte ordnat försvar så var det krabbigt för bortalaget som sällan kom in i boxen. Förmågan att slå sista passningen och tima löpstegen korrekt var en begränsning. En annan svaghet var det låga tempot och avsaknaden av sidbyten samt positionsförändringar. Om det förekommit mer av den varan så skulle djurgårdarna tvingats till mer spring och det hade kunnat öppna upp hål i försvaret. När Värnamo fick chansen att kontra så var IFK desto mer lyckosamma och man skapade en del lägen den vägen. I de situationerna var det i stället skärpan i avsluten som brast.

En annan sak som Värnamo kan utveckla är fasta situationer, särskilt hörnor har man svårt med. Majoriteten av hörnorna, samt frisparkar från distans, fastnade på Djurgårdens första-gubbe och i stället för att vara en målchans för Värnamo så blir det en omställningsmöjlighet för blåränderna.

Bland spelarna så vill jag personligen lyfta Kalu. Dessvärre så får han få bollar inuti straffområdet att arbeta med, men han visar prov på bra teknik och dribblingsförmåga. Han är dessutom stark i kroppen och därmed en bra uppspelspunkt när ett anfall byggs upp. Desto mer negativ är jag kring Adjei som hade det jobbigt på kanten mot Dahl. På den sista tredjedelen så är han dessutom väldigt slarvig vilket leder till många bortslagna passningar. Även Engvall gjorde mig besviken efter den rejäla missen på slutet.

Om man ska zooma ut från matchen och titta på tabellen så är Värnamo tolva, med fyra poäng ner till playoff-laget Kalmar och sex poäng ner till nästjumbon Västerås. Med andra ord går det att påstå att IFK fortsatt är indragna i bottenstriden och fjolårets femteplats känns svår att upprepa. Samtidigt så är Värnamo av tradition starkare på hösten än på våren. Värvningarna av Steinwender och Le Roux har dessutom stärkt truppen och på pappret så bör Värnamo kunna säkra kontraktet utan kval.