Borås Arena, 2024-04-01 16:30

Elfsborg - IFK Värnamo
2 - 2

Elfsborg-Värnamo: 2-2 (2-1)

Matchen mot Elfsborg slutade 2-2. Målskyttar för Värnamo var Wenderson och Zeljkovic.

Värnamo fick med sig en poäng i premiären borta mot Elfsborg. Resultatet är godkänt med tanke på att Elfsborg väntas vara i tabelltoppen, samtidigt lämnar den faktiska prestationen en del övrigt att önska.

IFK ställde upp med:

Andersson
Larsson – Kotto – Rapp – Bergh
Kenndal – Wenderson – Thern
Engvall – Zeljkovic – Johansson

Ett namn sticker ut och det är Kenndal som inte spelade så mycket på försäsongen men ändå gick in direkt. Jag hade förväntat mig antingen Bustos eller Näsström på mitten men så blev det alltså inte. Kenndal fick nog chansen för att Mravac ville ha en bollskicklig mittfältare som tar defensivt ansvar.

För Elfsborg så spelade:

Bundgaard
Larsson – Holmén – Yegbe – Hult
Söderberg – Baidoo – Baldursson
Hedlund – Abdulai – Zeneli

Det är i stora drag en förväntad elva. Det mest förvånande var att Söderberg startade i stället för Thomasen, men det är knappast en förstasida-rubrik. Det kan också noteras att Frick var tilltänkt som startman men i sista sekund så fick Abdulai ta hans plats, antar att det beror på en skada under uppvärmningen?

Första halvlek:
Elfsborg inleder med en intensiv, aggressiv och hög press som vållar svårigheter för Värnamo. Redan i den andra minuten så kommer den första målchansen, Söderberg slår ett inlägg som går mot en omarkerad Johan Larsson. Ytterbacken testar med ett avslut men Andersson räddar.

Sex minuter senare så står Zeljkovic för ett bolltapp vilket gör att Baidoo kan kombinera med Abdulai. Ghananen tar sedan och passar till Zeneli som kommer fri mot Andersson men målvakten räddar på nytt. Returen hamnar hos Hedlund som skjuter men den gången är det Kotto som avvärjer faran med en nick på mållinjen.

Efter elva spelade minuter så kommer 1-0 för hemmalaget. Det börjar med ett inlägg mot straffområdet som nickas ut av Rapp. Andrabollen hamnar dock hos en gulklädd spelare som nickar till Baidoo, som är inne i boxen. Mittfältaren tar emot och lyckas finta sig förbi en passiv Wenderson och sedan placera in 1-0.

Elfsborg fortsätter att spela med samma höga tempo även efter målet men de konkreta chanserna är få. Samtidigt är IFK väldigt svaga när de tar sig över halvplanslinjen, Elfsborgs bollåtererövring var således exemplarisk. Det närmsta Värnamo kom en ”målchans” under de första 25 minuterna var ett inlägg från Thern som tvingade Bundgaard att agera.

I den 28:e minuten så kommer 2-0 för hemmalaget. Baidoo får bollen efter en miss på mittfältet och han uppfattar att Hedlund är fri på kanten. Den sistnämnde tar emot en passning, tar några steg framåt och skjuter in 2-0. Det är oklart om det är Bergh eller Kotto som ska markera Hedlund i den situationen, men vem än den var så sköttes inte uppgiften. Även Andersson kan kritiseras, skottet går nämligen mot hans övre hörn.

I anfallet därefter så får IFK en chans att reducera. Thern slår en bra djupledsboll som gör att Zeljkovic kommer fri, dock med en ivrig Holmén hack i häl. Dessvärre så plockas Ajdins avslut enkelt utav Bundgaard i målburen.

I den 33:e minuten så kunde Elfsborg ha utökat ledningen, Abdulai avväpnar Kotto och spelar därefter till Hedlund som förlänger till Zeneli. Den sistnämnde kommer fri mot Andersson men återigen vinner keepern den interna ”matchen-i-matchen”.

Mot slutet av halvleken så mattas tempot av och det beror i hög utsträckning på att Elfsborg-spelarna är tröttkörda efter det intensiva spelet. Det verkade därmed som om halvleken skulle sluta 2-0 men i den 42:a minuten så kommer ett bortamål från ”ingenstans”. Wenderson har bollen och är flera meter utanför straffområdet, han väljer att skjuta och en överraskad Bundgaard hinner inte reagera tillräckligt fort.

Andra halvlek:
Hemmalaget inleder inte med samma aggressiva press som innan men jag upplevde ändå att Elfsborg satt i förarsätet under halvlekens start. Det jag avser är att boråsarna helt enkelt var säkrare med bollen och vann fler dueller. Man har också några chanser i form av en nick från Söderberg och ett skott från Abdulai.

I den 56:e minuten kommer dock en kalldusch för Elfsborg. Värnamo lyckas passa sig igenom på offensiv planhalva och det slutar med att Engvall ger bollen till Zeljkovic. Ajdin tar i sin tur och skjuter ett distansskott som letar sig in bland nätmaskorna. Ingripandet från Bundgaard kan ifrågasättas, men kanske blev han skymd och/eller utsatt för en jobbig styrning som ställde honom. Från teve-bilderna så ser dock avslutet tagbart ut.

Tre minuter därpå så kunde vändningen ha fullbordats, det är återigen Engvall och Zeljkovic som kombinerar. Det slutar med att Zeljkovic försöker placera bollen från distans och det är ganska nära men dessvärre går bollen utanför.

När timmen är passerad så är spelet ganska avvaktande och det är få kvalificerade chanser. Elfsborg-spelarna var nog ganska slutkörda efter den intensiva starten. Samtidigt kändes det som om Mravac var nöjd med 2-2 och primärt ville bevara krysset, inte gå för vinsten. En indikation på det är bytena som görs, in kommer Näsström, Winsth och Adjei samtidigt som Kenndal, Zeljkovic och Johansson går ut.

Bland chanserna så finns ett läge i den 64:e minuten. En långboll blir slagen mot en yta där Kotto och Abdulai står och det slutar med att anfallaren lyckas få tag på bollen, komma fri mot Andersson, finta målvakten och näta. Dessvärre för hemmapubliken så dömer Klitte frispark till Kottos favör. På reprisen så ser man en tydlig hand från Abdulai på Kottos rygg och det är nog det som gör att Klitte dömer som han gör.

I den 73:e minuten så levererar Thomasen ett inspel mot Abdulai och anfallaren skjuter men Kotto blockerar. Andrabollen hamnar hos inhopparen Jebara som försöker placera den men avslutet går utanför.

Med tio minuter kvar så nickar Näsström på ett inlägg men hans försök går utanför. Det kommer utöver det någon halvchans här och där, samt några anfall som kunde blivit farliga. Inget av lagen lyckas dock riktigt sätta en ”stark” press, även om Elfsborg var mer konkreta, och matchen slutar därför 2-2.

Tankar efter matchen:
Ett oavgjort resultat mot fjolårets silvermedaljör är godkänt, särskilt med tanke på att Värnamo gjort en del förändringar i truppen. Samtidigt är jag en realist och därför måste det påpekas att spelet under de inledande 30 minuterna var under all kritik. Om hemvändaren Arber Zeleni varit mer klinisk så hade Elfsborg haft en 4–0-ledning.

Det jag vill ha sagt är att Värnamo har marginalerna med sig. Det är något som man kan ha i enskilda matcher, men över en säsong så räcker det sällan utan det krävs ett fungerande grundspel. Det visades dessvärre inte upp mot Elfsborg, i alla fall inte i någon hög utsträckning.

Första halvleken var som sagt väldigt dålig och ingenting tycktes fungera. Värnamo blev rejält tillbakapressade och försvaret hade svårt att hantera det samtidigt som Elfsborg skapade chans på chans. Det fanns ingen fungerande speluppbyggnad att tala om. På mitten vann gulklädda Söderberg, Baldursson och Baidoo merparten av duellerna.

Den andra halvleken är jämnare och det anfalls åt bägge håll. Elfsborg är förvisso lite mer konkreta, men jag skulle ändå påstå att halvleken var jämn. Samtidigt var det inget skönspel från Värnamos sida utan det kändes snarare som om Elfsborg inte orkade spela med samma tempo som innan. Det var därmed aldrig så att Värnamo ”styrde” matchen till fullo, vilket är något som man eftersträvar.

Målvakten Andersson gör en godkänd insats och har en del fina räddningar som håller kvar Värnamo i matchen. Samtidigt så var hans agerande vid 2-2-målet ”så där” och han var osäker med fötterna. Hans tre avslutande utsparkar, som alla gick utanför långlinjen, är också något som sänker helhetsintrycket.

Backlinjens prestation är något som kan ifrågasättas. När Värnamo försvarade så var det en tydlig fyrbackslinje medan det blev trebackslinje när Värnamo anföll. I trebackslinjen var det oftast Larsson-Rapp-Kotto samtidigt som Bergh gick upp, men ibland sjönk Bergh ner medan Larsson tog kliv framåt.

Samspelet mellan försvararna är något som kan utvecklas, man hamnade ofta långt från varandra vilket gav Elfsborg stora ytor. Det syntes vid Hedlunds mål, där han blev helt fri. Därutöver kändes det ibland som om försvararna inte riktigt var ”påkopplade” och därför reagerade för sent.

Rent individuellt så är Kotto fortsatt en säkerhetsrisk. Vid Baidoos mål så trampar han, helt opressad, på bollen i sekvensen dessförinnan. Det är hans onödiga bolltapp som möjliggör inlägget som i förläggningen leder till Baidoos fullträff. Därutöver så hade Kotto det småjobbigt med Abdulai och hans positionsspel måste utvecklas för att han ska bli en stabil allsvensk back.

Inte heller Larssons premiärmatch var av bästa klass. Han tappade Zeneli flera gånger och vägde lätt i det fysiska duellspelet.

På mittfältet så vill jag dock berömma Kenndal. Det var oväntat att han startade men beslutet att spela med honom föll väl ut. Han var väldigt säker med bollen och kunde hitta lösningar fastän han var omringad av gulklädda. Han slog också några bra djupledsbollar bakom Elfsborgs backlinje. Vidare så var han ständigt framme och störde bollhållande motspelare. Det kan nog bli en hel del speltid för Kenndal i år.
Lika bra gick det inte för Wenderson. Han var slarvig i passningsspelet samt passiv och svag i duellspelet. I inför-artikeln skrev jag att Wenderson väntades få en viktig roll och man skulle kunna påstå att jag fick rätt i det genom att hänvisa till denna match. Wendersons begränsade insats bidrog nämligen till att Värnamo blev rejält tillbakapressade och det var tidvis svårt att ha ett ordnat spel. Det är givetvis på sin plats att nämna att Wenderson stod för en rejäl fullträff i och med sitt mål, ett mål är ett mål och utan det hade det blivit förlust.

Thern hade en högre utgångsposition än under försäsongen. I första halvlek så syntes han inte så mycket, men efter halvtidspausen så hade han mer boll. Det såg ”okej” ut när det kom till bollkontroll, rörlighet och passningsspel.

Vidare så är det svårt att strössla med beröm över offensiven eftersom det helt enkelt skapas få möjligheter. Förvisso görs två mål, men båda målen var långskott och således resultat av individuella prestationer. Det var inga kreativa kombinationer där man spelade ut Elfsborgs försvar.

De tre offensiva spelarna hade svårt att involvera sig i matchen under den första halvleken. Under den andra halvleken var det delvis annorlunda, men som tidigare nämnt, få konkreta lägen skapades. Både när det kom till omställningsspel och spel mot ordnat försvar så finns det saker kvar att slipa på.

Om ska säga något positivt så tar Engvall bra löpningar och emellanåt kom han loss. Zeljkovic gör som bekant ett mål och det är hans primära uppgift, positivt för honom att näta redan i omgång 1. Johansson är konstruktiv på det sättet att han tar många sprinter och försöker göra sig spelbar. Dessutom besitter han en fin teknik och det syns.

Värnamos nästa match är mot GAIS och sannolikt kommer det bli en annorlunda match på så sätt att IFK är favoriter och förväntas styra spelet. I skrivande stund är det osäkert om matchen spelas i Värnamo eller i Borås.