Lagbanner
Häcken-Värnamo: 1-1 (1-0)

Häcken-Värnamo: 1-1 (1-0)

Det blev 1-1 i Sibilas debut.


Saker och ting har förändrats i Värnamos läger; Anes Mravac har tvingats lämna klubben och spanjoren Ferran Sibila har tagit över. Tränarskiftet innebär också en ny stab, där bland annat Jonas Thern ska vara assisterande tränare. En längre text om tränarskiftet kommer att publiceras inom några dagar, denna text behandlar i stället matchen mot Häcken.

Sibila gjorde två förändringar i startelvan; Le Roux och Andersson startade stället för Näsström och Rasheed. Intressant är att både Voelkerling-Persson samt Kalu lämnades utanför och i stället var det Thern som placerades som nia. Det är givetvis för tidigt att säga, men Mravacs exit kan ha varit ett rejält bakslag för Voelkerling-Persson. Mravacs assisterande, Vedran Vucicevic, sa nämligen att Joel skulle inneha en viktig roll under hösten. Så verkar dock inte fallet vara hos Sibila.

Mot Häcken så börjar Värnamos skakigt, såväl backlinjen som mittfältet ger ett osäkert intryck. Det syntes att självförtroendet inte var på topp. IFK försökte spela längs marken men det var något som man inte lyckades med. Ofta var det dåligt slagna passningar som bidrog till att bollen gick till en motspelare eller att en medspelare sattes i ett jobbigt läge. Larsson, som brukar leverera jämnbra insatser, var sämre än vanligt när det kom till passningsspel och gick bort sig defensivt. Desamma kan sägas om Wenderson.
 
Svårigheter med speluppbyggnad fick en konkret konsekvens i den 12:e minuten. Steinwender passar till Zeljkovic som står på hälarna samtidigt som Lindberg kommer i full fart bakifrån. Lindberg tar emot bollen, springer några steg framåt och slår sedan en boll i sidled som går mot en felvänd Inoussa. Den sistnämnde passar i sin tur till en rättvänd Dahbo som skjuter men skottet blockeras ut till hörna.

En liknande situation uppstår i den 26:e minuten när Grozdanic försöker passa till Andersson men passningen blir lös. Det utnyttjar Dahbo som kommer fri mot målvakten. Andersson lyckas dock komma ut från målområdet och göra sig stor vilket gör att han räddar skottet. Returen snappas upp av Wenderson och om brassen haft en bra dag på jobbet så hade farligheten varit över i det läget.

Så blir dock inte fallet, Wenderson försöker nämligen spela Grozdanic men återigen är det för lite kraft i passningen och på nytt så är det Dahbo som får ett läge. Förvisso räddar Andersson avslutet men en farlig retur släpps. Turligt nog för IFK så reagerar Hrstic långsamt vilket gör att målvakten kan greppa bollen och ge Värnamo lite andrum.

En minut senare så kommer dock 1-0 för Häcken. Det är Wenderson som har bollen och han försöker vända på spelet med en crossboll. En gulklädd spelare läser dock draget och bryter crossen med en nick. Nicken går i sin tur till Agbonifo som förvisso hamnar i en duell mot Zeljkovic men Värnamo-spelaren väger lätt. Agbonifo passar sedan till Lindberg som kommit på ett överlapp. Den sistnämnde slår i sin tur ett one-touch-inspel och det går till Inoussa som skjuter men avslutet blockeras. Dessvärre för Värnamos del så är Agbonifo på hugget och han trycker in returen i mål. Noterbart är att det är sex defensiva utespelare i straffområdet när målet görs men ändå ingen som lyckas stoppa Agbonifo.

Det fanns flera liknande sekvenser där Värnamos defensiv gjorde enkla misstag. I de flesta fallen så löste det sig för IFK, antingen genom att en försvarare kunde skyffla undan bollen eller att en gulklädd slarvade. Steinwender, som gjorde en del dåliga insatser under Mravacs sista tid, var bland de bättre mot Häcken och stod ofta rätt.

IFK:s offensiv var blek, man försökte primärt med långbollar mot Engvall men oftast resulterade det i ingenting. Häcken spelade väldigt riskfyllt med korta passningar på egen planhalva och ibland gjordes enkla bolltapp från motståndarna. Det skapade i sin tur omställningsförsök för Värnamo och ibland så blev det småfarligt men samspelet mellan de offensiva spelarna; Engvall, Thern och Adjei, klickade tyvärr inte. Värnamos bästa målchans var ett distansskott från Thern i den 42:a minuten som räddas av Linde.

Statistiken för den första halvleken visade endast 0.24 i xG, noll avslut i målzonen, två tillfällen i offensivt straffområde och sex tillfällen i offensiv tredjedel. Det finns därmed också kvantitativa data som bekräftar att Värnamos anfallsspel var högst mediokert.

Det är Häcken som börjar den andra halvleken bäst. I den 47:e minuten så kommer Youseff ensam mot Larsson och den offensive spelaren tar sig förbi backen. Förvisso finns det fem andra försvarare i boxen men samtliga är ganska passiva vilket gör att Youseff kan avsluta. Hans försök går dock utanför.

Det börjar därmed skakigt för Värnamo men IFK spelar upp sig och uppvisar defensiv stabilitet samt har några bra attacker. Bla i den 63:e minuten när Larsson slår ett inlägg som Zeljkovic timar klockrent. Ajdin kommer nämligen in i boxen med fart men nicken går utanför.

Minuten senare så är det ett nytt inspel från högerkanten men denna gång är det från Thern. Bollen kommer återigen till Zeljkovic som avslutar men skottet går rakt på Hovland. Andrabollen styrs dock till en omarkerad Adjei som får ett jätteläge inne i straffområdet men han skjuter dessvärre över.

Knappt tio minuter senare så kommer dock kvitteringen, det börjar med att Adjei slår en passning till Engvall som är inne i boxen. Gustav tar emot bollen och hamnar i en duell mot Lod som blir syndabock i samband med en brytning. Försvararen fäller nämligen Engvall på ett otillåtet sätt och Värnamo tilldöms en straff. Från elva meter är Zeljkovic säker, med en hård placering i det ena nedre hörnet så kommer 1-1.

Det är en ganska livlig avslutning på matchen med rakt spel åt båda hållen, dock är det Häcken som har mest boll. Det främsta som göteborgarna lyckas skapa är en chans på tillägg; Agbonifo slår en boll i djupled till Lindberg som svarar med ett inspel. Inne i boxen så är det trångt men turligt nog lyckas Steinwender styra bollen över mål. Med en sämre träff så hade mittbacken gjort sig skyldig till självmål.

Häcken hade också en bra frisparksmöjlighet några minuter innan det. Det var Rygaard som fick chansen att avgöra men han skickade bollen utanför. Den nämnde dansken brukar annars trivas mot IFK men denna gång ville det sig inte. Värnamo skapar nästan ingenting på slutet, det bästa som man producerar i offensiv väg är några halvbra anfall.

På ett sätt så kan man säga att Värnamo gör en hyfsad andra halvlek. Det finns nämligen exempel på ordnade anfall med flera passningar inom laget. Dessutom täppte man till defensiven på ett fint sätt. Samtidigt har man svårt att skapa farliga chanser, det gäller både mot stående försvar och via snabba omställningar.  Inte heller på de fasta situationerna så lyckas man skapa något av värde. IFK missgynnades nog av att man saknade en ren anfallare från start, någon som är stark och bra på huvudet.

Man kan betrakta Värnamos tabellsituation på olika sätt. Man är på den negativa playoff-platsen och IFK är bara två poäng över nästjumbon Västerås som har två raka vinster i ryggen. Jumbolaget Kalmar har tre poäng mindre än Värnamo, så IFK skulle i teorin kunna vara sist efter nästa omgång. Samtidigt ska det sägas att man bara är tre poäng från elvan Norrpoäng och fem poäng från tian Brommapojkarna. Det är således fortfarande jämnt på den nedre halvan och än är inget kört.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-08-28 16:34:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo