Hammarby-Värnamo:1-2 (0-0)

Värnamo vann med 2-1 mot Hammarby på Tele2 Arena. Målen gjordes av Bergh och Näsström. En spelare som kan få lite extra ros efter matchen är Engvall.

IFK Värnamo tycks vara en svårknäckt nöt för Hammarby, det bekräftades i den senaste omgången där de grönvita åkte på en ny förlust mot de småländska kamraterna. På de fem senaste matcherna lagen emellan så har Värnamo vunnit fyra och en drabbning har slutat oavgjort.

Matchen började avvaktande och inga farliga målchanser skapades. Förmodligen ville Värnamo undvika att göra samma misstag som mot Halmstad där man låg under med 2-0 efter sex minuter. Det var därför många spelare i defensiven och endast säkert spel där inga riskfyllda passningar eller dylikt förekom.

Det dröjer tills den 17:e minuten innan matchens första farlighet skapas och den tillfaller Värnamo, Bergh kommer nämligen i ett friläge mot Dovin efter en bra passning från Engvall. Dessvärre så går målvakten vinnande ur den striden i och med hans räddning. Några minuter senare så har Bergh ett nytt avslut och även Wenderson har ett skott i inledningsskedet.

I den 25:e minuten så hotar Hammarby efter att Besara och Djukanovic kombinerat via väggpass. Det leder till att Djukanovic får ett läge i straffområdet men hans avslut plockas enkelt av Rasheed.

När halvtimmen är spelad så kommer Värnamo i ett farligt anfall där en bolldrivande Adjei har Kalu med sig mot två grönvita försvarare. Adjei slår en pass i sidled som går mot Kalu men passningen är dåligt slagen samtidigt som Kalus mottagning brister vilket gör att chansen rinner ut i sanden.

På slutet av halvleken så är det lugnt. Förvisso har Besara ett halvbra frisparksläge och även Kalu, Engvall och Boudah avslutar men det är mållöst i halvtid. Halvleken var godkänd ur Värnamo-perspektiv, särskilt försvarsmässigt med tanke på att Bajen hade få farliga målchanser.

Efter pausen så kommer Hammarby ut aggressivt och i halvlekens första anfall så har Djukanovic ett skott som går ut till hörna. Hörnan blir också småfarlig eftersom Rasheed inte lyckas boxa undan den utan i stället studsar bollen längs mållinjen.

I den 49:e minuten kommer dock 1-0 för Värnamo och det är Engvall som drar upp anfallet samt slår en öppnande passning till Bergh vilket ger honom mycket yta. Yttern avancerar framåt och placerar in 1-0 i ena hörnet.

Därefter så följer en tiominutersperiod där Hammarby är väldigt svaga och står för väldigt enkla bolltapp. Hammarbys speluppbyggnad fungerar inte alls samtidigt som Värnamos återerövring är på topp.

Som en konsekvens av detta så blir det en del chanser för Värnamo. I den 54:e minuten så tar Engvall bollen från sin fd lagkamrat Oscar Johansson och ett tre-mot-två-anfall uppstår där Kalu och Bergh är med på varsin kant. Dessvärre så håller Engvall i bollen lite för länge och han testar med ett eget avslut som går utanför. Med facit i hand så borde han spelat snabbare och försökt frispela någon av sina lagkamrater.

I den 58:e minuten så slår Adjei ett inspel och Engvall styr bollen mot mål. Därefter touchas Fenger utav bollen och det är nära att backen gör ett självmål men målvakten Dovin lyckas turligt och omedvetet rädda med klacken.  Kort därpå så blir det en hörna och då är Hasic högst i luftrummet, men försvararens försök går utanför.

Trots bra spel så lyckas Värnamo inte döda matchen utan Hammarby kvitterar. I den 64:e minuten så har Kurtulus bollen vid halvplan och han slår en höjdboll som en djupledslöpande Pinas tar emot på bröstet. Ytterbacken kommer därefter ensam mot Rasheed och placerar in 1-1.

Hammarbys glädje blir dock kortvarig. I första anfallet efter 1-1 så kommer Bergh loss på kanten och han slår ett inspel till Kalu som skjuter varpå Tekie blockerar. På den efterföljande hörnan så är dock Näsström framme och nickar in 2-1.

Ungefär fem minuter senare så kunde matchen definitivt ha avgjorts. Larsson frispelar Engvall som avancerar på offensiv planhalva. Han skjuter i höjd med straffområdeslinjen och träffar stolpen, Adjei hugger på returen men Dovin räddar.

Under den sista kvarten så är tempot lägre samtidigt som Hammarby flyttar upp positionerna. Hemmalaget har dock svårt att sätta ett rejält tryck och det blir inga direkta farligheter från deras sida. Det kommer något halvdant försök från såväl Hammar som Besara, samt en frisparksmöjlighet för Besara som går rakt i muren.

Värnamo vinner mötet med 2-1 och det hela känns rätt och rimligt. Värnamos pressing är bra och likaså återerövringen, särskilt under den andra halvleken där Hammarby hade svårt att spela sig igenom. Att just återerövringen fungerade var viktigt eftersom backlinjen stod högt och det fanns därmed mycket yta för de grönvita att attackera, om de lyckats spela sig igenom.

Försvaret står, för de mesta, rätt, och det går inte att underkänna någon av backarna. Om man ändå ska säga något kritiskt så kan det påpekas att Winsth hade det småjobbigt mot Djukanovic men det blev ändå aldrig någon ”stor grej”. Även Hasic tycker jag ser osäker ut ibland, trots att det finns en grundpotential.

Kring det insläppta målet så kan det sägas att Winsth och Hasic hamnar långt från varandra vilket ger Pinas en lucka att springa in i. Det är dock en hög dos av skicklighet från både Pinas och Kurtulus, och sådant är svårt att försvara sig mot.

Mellan stolparna var Rasheed tillbaka och hans insats var stabil. Det är nog bra med en mer rutinerad keeper efter Värnamos skakiga start på Allsvenskan. Utöver att Rasheed är snabb med reflexerna så är han aktiv muntligt vilket gör backlinjen mer samspelt.

Offensiven står för en relativt bra insats men samtidigt går det att identifiera brister i samspel och effektivitet. Värnamo hade nämligen svårt att göra mål på Hammarbys bolltapp, trots att en del chanser skapades.

Adjei gör en insats som påminner om det man sett tidigare, han levererar en del fina aktioner men det är ändå ingen toppinsats. Det blir nämligen många förhastade beslut på den sista tredjedelen vilket gör att Värnamos anfallsspel blir lidande. Med mer speltid så blir han förhoppningsvis en smartare spelare, han är trots allt bara 20 år. Trots en del kritik så vill jag ändå säga att Adjei gör anspråk på en plats i förstaelvan i nuläget.

Längst fram så hade vi Kalu som startade sin första allsvenska match någonsin. Det finns flera fina kvalitéer i Kalu som både har snabbhet och styrka, med lite mer noggrannhet så hade det också kunnat bli ett mål mot Hammarby. Kalu står därmed för en godkänd prestation men med brasklappen att det där ”sista” saknas. Med det sista så avses förmågan att ta timade löpningar in i straffområdet och kliniska avslut.

Engvall gör säsongens bästa insats, trots att han blev mållös. Han var väldigt kraftfull och tog snabba steg fram när han fick tag på bollen. Han lyckades med flera av sina sköna dribblingar och slog också fina passningar som öppnade upp möjligheter för lagkamraterna.

Även Bergh förtjänar en rejäl dos beröm. Hans arbetsinsats är enorm med löpningar framåt och bakåt. I offensiv riktning var han alltid ett spelbart alternativ och blev på så sätt användbar när Värnamo ville variera anfallsspelet och byta sida, det blev tydligt när målet gjordes. I defensiven var han ständigt långt ner och försvarade vilket bidrog till att det var svårt för Hammarby att skapa något på deras högerkant.