Lagbanner
Hasic lämnar Värnamo!

Hasic lämnar Värnamo!

Värnamo säljer Hasic

Emin Hasic lämnar IFK Värnamo efter enbart ett år på Finnvedsvallen. Nästa klubb är NK Osijek som huserar i den kroatiska förstaligan.

När Hasic kom till Värnamo så hade han knappt någon erfarenhet av seniorfotboll. Han hade i stället, primärt, lirat pojk- och juniorfotboll, först för Häcken och sedan för Lecce. Den initiala tanken var att hösten´23 skulle bestå i att ”se-och-lära”, för att därefter ersätta Victor Eriksson som väntades lämna efter nyår. Under hösten blev det endast fyra inhopp.

Våren blev dessvärre ingen succé utan den kan beskrivas med termer likt ”mellanmjölk”, det som menas är att det fanns såväl bra som dåliga delar. Eriksson flyttade förvisso till USA, men Hasic blev ändå ingen startspelare utan har i stället varit en bricka som emellanåt roterats in. Det har blivit totalt sju starter och fyra inhopp inom loppet av sexton matcher. Att det inte blivit fler regelbundna starter är nog något som Hasic är besviken över.

I början på det allsvenska året så var det Rapp och Kotto som bildade mittbackspar, men duon fick det inte stämma. I den fjärde omgången, borta mot Sirius, så fick Hasic starta sin första match och därefter startade han ytterligare några bataljer. Han lyckades dock inte vinna Mravacs förtroende, efter uppehållet så har Larsson, Grozdanic och Steinwender gått före.

Kvalitén på Hasics prestationer har varit mixade, han är bra när det kommer till passningsspel, dueller och teknik. Ibland så är han dock småslarvig och Emin har haft problem med timingen. Även snabbheten får betraktas som en svaghet. Det är dock en ung spelare och det finns potential.

Om övergången är bra eller dålig, ur Värnamo-perspektiv, kan diskuteras. Det sägs att övergångssumman är ungefär 10 miljoner vilket är en hyfsad summa i sammanhanget. Som tidigare skrivet så var inte heller Hasic en nyckelspelare vilket gör att tappet blir mindre kännbart. Rent numerärt så finns det dessutom fem andra mittbackar i truppen; de som åsyftas är Steinwender, Grozdanic, Larsson, Rapp och Kotto.

Bilden kan dock kompliceras, för det första så anser jag att Hasic har varit bättre än Kotto och Rapp. Grozdanic har en hög nivå i sig men han har varit dålig i de senaste två matcherna och det är inte helt otänkbart att Hasic skulle kunnat peta honom. Larsson har jag egentligen inget dåligt att säga om, men Hasic har en annan spelstil och andra styrkor, exempelvis försvarsspel i luftrummet. På så sätt så hade Hasic kunnat betraktats som ett bra komplement till en mittback likt Larsson.

För Hasic personligen så är det nog en rolig flytt. Den kroatiska ligan är bättre än Allsvenskan (enligt UEFA:s rankning) och han har nog fått löften om speltid, för annars hade han likväl kunnat stanna hos Värnamo. Osijek är dessutom en relativt stor klubb i en kroatisk kontext, man är strax bakom jättarna Dinamo Zagreb, Rijeka och Hajduk Split. Laget kommer därmed kvala till Conference League.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-08-14 22:55:14
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo