IFK Värnamo-IFK Göteborg: 2-0 (0-0)

Värnamo vann med 2-0 mot Göteborg, målskyttar var Kalu och Zeljkovic.

IFK Värnamo fick bästa möjliga start efter uppehållet, det blev nämligen 2-0 och således tre sköna poäng mot sin namne från Göteborg. Matchen började lugnt och känslan var att båda lagen primärt ville känna på varandra under den inledande kvarten. De första avsluten kommer från Thern och Mucolli men de skotten går inte på mål.

I den 21:a minuten så kommer den första farliga chansen, Bishesari har bollen och passar till en felvänd Thordarson. Islänningen blir stressad av Värnamos-press vilket leder till en idiot-passning till Kalu som kommer fri mot målvakten. Nigerianen fintar Bishesari men dessvärre så står både Svensson och Hausner mellan honom och målet samtidigt som Wendt är framme och pressar från sidan. Det slutar med att Kalu skickar bollen över ribban.

Det är ganska chansfattigt under långa delar av halvleken. Det är dock IFK Göteborg som är på tårna och oftast först på andrabollarna samt vinnare utav dueller. Gästerna har dock svårt att omvandla detta till några konkreta chanser. Värnamo var bra på att försvara straffområdet samtidigt som Blåvitts brast i de tekniska detaljerna på offensiv planhalva. Det syntes bla i den 36:e minuten där Abraham hamnade en-mot-en mot Winsth. Samtidigt kommer Wendt på överlapp och det leder till att Abraham passar lagkamraten samtidigt som han själv springer in i straffområdet. I nästa sekvens passar Wendt till Abraham som är inne i boxen och har ett jätteläge men den sistnämndes mottagning brister och det gör att Näsström kan få bort bollen.

Två minuter därpå så är det på nytt farligt från IFK Göteborgs del. I den 38:e minuten så prickar nämligen Mucolli stolpen och returen hamnar hos en fri Thordarsson. Den sistnämnde skjuter på returen och Rasheed lyckas snabbt resa sig upp från gräset och rädda avslutet. Det är minst sagt en imponerande räddning från Rasheeds sida som är snabb med reflexerna.

Mot slutet av halvleken så hettar det till lite grann. I den 40:e minuten så slår Larsson ett inlägg och målvakten boxar ut. Andrabollen kommer till Näsström som får en chans på halvvolley men det går utanför. Minuten senare så har IFK Göteborg en frispark som går in mot straffområdet, Grozdanic missbedömer bollen och det blir lite oreda i straffområdet men Rasheed lyckas till sist få tag på bollen bland all trafik.

I den 45:e minuten så är Wenderson på tårna och han bryter ett IFK Göteborg-inkast och tar sig framåt framåt. Det är endast tre Blåvitt-spelare på rätt sida samtidigt som Wenderson har med sig Kalu i attacken. Det slutar med att Wenderson passar till Kalu som dock får en dålig mottagning samtidigt som han får en tryckare från försvarande Santos. Det slutar med ett stressat Kalu-avslut som går över målet.

Precis innan halvtid så har också Göteborg en hyfsad chans där Mucolli slår ett inlägg. Inlägget kommer i det närmsta perfekt till Norlin men det verkar som om anfallaren missbedömer bollbanan. En alternativ teori är att Norlin är rädd för att nicka i det läget… Det ser nästan ut så.

Den andra halvleken startar bra för Värnamo, redan i 53:e minuten så kommer nämligen 1-0. Hausner passar hem till målvakten Bishesari som gör en dålig mottagning vilket leder till att han får bollen långt ifrån sig. Det utnyttjar i sin tur en pressande Kalu som petar in 1-0 för hemmalaget.

Fyra minuter senare så utökas ledningen. Thern passar till Engvall som förlänger till en fri Kalu som kommer ensam mot Bishesari. Målvakten räddar förvisso avslutet men returen kommer till Zeljkovic som placerar in tvåan i hörnet. Det är en läcker placering av Zeljkovic men det kan noteras att Kalu sannolikt befann sig på fel sida av offside-linjen när han fick passningen från Engvall.

2-0-underläget blir svårt att hantera för IFK Göteborg eftersom Värnamo är trygga i det defensiva arbetet. Göteborg har därmed svårt med att skapa bra lägen men ett av få kommer i den 68:e minuten när Mucolli levererar ett klockrent inlägg mot Skjellerup. Dansken timar dock inte nicken och därmed rinner chansen ut i sanden.

Minuten därpå så bryter Wenderson en passning och avancerar framåt samtidigt som göteborgarna sjunker lägre och lägre. Det slutar med ett avslut från Wenderson som dock går över.

I den 81:a minuten så får Kalu bollen efter en blåvitt felpass. Det uppstår ett två-mot-tre-läge där Engvall är med i anfallet. Kalu springer framåt och passar sedan till Engvall som tar emot, viker in och skjuter men skottet går strax utanför. Det är ett bra genomfört anfall och det är nära att bollen letar sig in bland nätmaskorna.

Bland Göteborgs-chanser så finns det en frispark från Pettersson och ett avslut från Carlstrand men bägge är går utanför. Det blir således en trygg avslutning på matchen för IFK Värnamos del.

Som alltid så är det tre poäng som är det viktigaste och det gäller även i detta fall. Vinsten innebär att Värnamo är på nionde plats i tabellen och IFK har därmed viss buffert ner mot nedflyttningsstrecket. Det är skönt med tanke på att Häcken och Djurgården väntar härnäst vilket är matcher där Värnamo förväntas kamma noll poäng.

Prestationen brister dock ur vissa aspekter. I den första halvleken så kändes göteborgarna hungrigare och Värnamo verkade fortsatt vara på semester, i alla fall i sinnet. Hemmalaget hade svårt med sina uppspel och motståndarna lyckades bra i sin press. Det var ofta så att Grozdanic och Larsson tvingades passa hem till Rasheed som i sin tur levererade en höjdboll mot mittplan. Väl i luftrummet så var dessvärre Blåvitt starkare och vann fler nickdueller.

När Värnamo kom över till offensiv planhalva så hade man svårt att skapa konkreta chanser, det såg såväl statiskt som initiativlöst ut. De lägen som blev till var via misstag från IFK Göteborg. En spelare som kan få en dos kritik är Thern, trots en god start. Tidvis så är han alltför stillastående och hamnar i passningsskugga. Ett negativt faktum för Thern är att Värnamo under året har spelat sämre när han varit på plan.

En positiv sak är dock att försvarsspelet runt eget straffområdet var bra under halvleken. Grozdanic, som startade sin första match för i år, var stabil och läste spelet exemplariskt. Därutöver så tog också mittfältet ett viktigt defensivt ansvar. Eloge kan ges till Näsström som vann många dueller och även Zeljkovic som tog jobbet hela vägen neråt och på så sätt gjorde det svårt för Santos.

Den andra halvleken är bättre från hemmalagets sida och det beror givetvis på de tidiga målen. Det var svårt för IFK Göteborg att sätta press på Värnamo och därmed kunde Värnamo spela av matchen genom stabilt försvar. Under halvleken är hemmalaget också farliga med sina omställningar som leder till en del chanser. Engvall och Kalu är explosiva spelare som är giftiga när de ges mycket yta på offensiva planhalva.

Slutligen vill jag även ge beröm till Wenderson som på nytt gör en bra match på mitten med ivrigt löpande och tufft duellspel vilket leder till en del vunna bollar. Brassen är en av Värnamos viktigaste pjäser, kanske den viktigaste, och skulle han lämna i sommar så är det ett tungt tapp för klubben.