Lagbanner
Inför: GAIS hemma

Inför: GAIS hemma

Värnamo och GAIS kommer drabba samman i den andra omgången. Spelort är Borås.

Efter 1-1 mot Elfsborg väntar en ny västgötsk utmaning i form av GAIS. Matchen kommer dessvärre inte att spelas på Finnvedsvallen utan det blir, återigen, Borås Arena. Det är ett tråkigt, men inte direkt oväntat, faktum. Våren har nämligen varit ganska kylig och under veckan har det t.o.m. fallit snö.

Undertecknad förväntar sig följande elva:

Andersson
Larsson – Rapp – Kotto – Bergh
Wenderson – Bustos – Thern
Johansson – Zeljkovic – Engvall

Det är en förändring i denna elva och det är att Bustos går in i stället för Kenndal. Förvisso var Kenndal bra mot Elfsborg men mot GAIS lär Mravac vilja spela mer offensivt och utnyttja motståndarnas defensiva brister. Då passar det bättre med en snabb dribbler likt Bustos.

Värnamo lär alltså gå in i matchen med en offensiv approach och det skulle även kunna innebära förändringar på ytterbackspositionerna, d.v.s. att Winsth och/eller Lohikangas startar. Båda spelarna är nämligen villiga att ta löpningar framåt och leverera inlägg samt inspel. Om Winsth startar så lär Larsson flyttas till mittbacksplatsen.

GAIS:
Den grönsvartrandiga föreningen har gjort en resa som påminner om Värnamos. Under loppet av några år lyckades man nämligen åka ur Allsvenskan, vinna division 1 och därefter ta sig upp från Superettan. Senast man spelade i den högsta serien var 2012.

De flesta experter och ”förstå-sig-på-are” tror att GAIS kommer åka ur serien. Samtidigt finns det också en betydande andel som tippat GAIS ovanför sträcket.

Det är vanligt att nykomlingar tippas i botten, delvis för att de just är nykomlingar och kunskapen om dem är låg. Det riskerar att resultera i en trivial och felaktig analys, det finns nämligen nykomlingar som gjort det bra. Samtidigt går det inte att blunda för att GAIS har en tunn trupp, i alla fall på pappret. Ingen i laget har varit ordinarie i något allsvenskt lag, förutom Mervan Celik.  

Å andra sidan är det på sin plats att nämna att GAIS var väldigt bra i Superettan och man har behållit flera av spelarna från i fjol. Man utmärkte sig med en slagkraftig offensiv som kunde anfalla på olika sätt. Totalt gjordes 61 mål och faktum är att man hade ett högre ”xG for” (förväntat antal gjorda mål) än faktiskt antal gjorda mål. Även om GAIS gjorde 61 baljor så skulle man alltså kunna påstå att de var ineffektiva.

Defensiven gjorde det också bra med endast 23 insläppta mål, även ur den aspekten var man bäst i Superettan.

Således höll GAIS-spelarna en hög nivå i Superettan, och den intressanta frågan blir om man kan göra det i Allsvenskan. Allsvenskan och Superettan är som bekant olika divisioner, och motståndet är bättre i den förstnämnda. Samtidigt har vi sett, bl.a. hos IFK, att det går att hitta spelare i lägre divisioner och göra dem till slagkraftiga allsvenska lirare.

Under transferfönstret så har följande spelare tagits in:

Edvin Becirovic (IFK Värnamo)
Armin Boudri (Venezia)
Keen Sims (Ljungskile SK)
William Milovanovic (Utsikten BK)
Robin Thomasson (Eskilsminne IF)
Harun Ibrahim (Molde, lån)
Jack Cooper Love (Elfsborg, lån)
Filip Gustafsson (tillbaka från lån)

En generell sak som kan sägas kring nyförvärven är att det inte är etablerade spelare utan det är yngre förmågor som GAIS hoppas kunna utveckla. Med Värnamo-ögon är det en spelare som är särskilt noterbar och det är Becirovic som har ett förflutet i IFK. Becirovic gjorde det hyfsat i både division 1 och i Superettan, men dessvärre fick han aldrig en riktig chans i Allsvenskan. Kanske får han en möjlighet hos göteborgarna.

Följande spelare har man lämnat:

Julius Lindberg (Häcken)
Niklas Anderson (pensionerad)
Dino Salihovic (IFK Norrköping)
Viktor Kruger (Oddevold)
Viktor Alexandersson (Fässbergs IF)

En lirare som kommer vara saknad är Julius Lindberg som var poängbäst i laget med elva mål och tio assist. Det är en teknisk och smart ytter med offensiv spets som kan skapa chanser på egen hand.

GAIS tränas av Fredrik Holmberg och det är en individ som kom till klubben 2020, först i rollen som assisterande, och sedan blev han huvudansvarig. Han blev förstatränare inför säsongen 2022 och har därmed vunnit division 1 och Superettan under loppet av två år. Han har också fått titeln ”Årets tränare” i båda serierna.

Det vittnar om att det är en bra tränare. Han har både fått beröm för det fotbollsmässiga, d.v.s. förmågan att etablera ett grundspel, göra taktiska förändringar och utveckla spelare, samt för sin personlighet. Det sägs nämligen att Fidde har bra relationer med sina spelare och den egenskapen kan bli viktig om det skulle börja blåsa motvind resultatmässigt.

GAIS deltog i svenska cupens gruppspel och där blev det en vinst, ett kryss och en förlust. Resultatraden innebar att man åkte ur gruppen.

Den första allsvenska matchen var mot Brommapojkarna och det blev ett rejält bottennapp. Man förlorade nämligen med 4-0, och den defensiva insatsen höll inte allsvensk klass. Det var både individuella brister, exempelvis enkla markeringsmisstag, och ett kollektivt misslyckande i form av att man blev långa mellan lagdelarna vilket gav BP stora ytor att attackera.

Rent offensivt så var det dock en ”okej” insats, man hade nämligen flera bra anfall och några chanser framåt. Förvisso gjordes inga mål men spelare som Boudri och Lundgren bör Värnamo se upp med.

Mot Brommapojkarna så startade:

Krasniqi
Wängberg – Norén – Cardaklija – Ibrahim
Henriksson – Åberg – Lindberg
Lundgren – Ahl-Holmström – Boudri

Att spekulera i en ”förväntad elva” är svårt eftersom Holmberg är benägen att laborera med sina resurser och testa olika konstellationer. GAIS har inte heller en tydlig ”fixstjärna” och på så sätt känns det som om ingen riktigt är given i elvan.

I matchen mot Brommapojkarna så fanns det alltså försvarsmässiga brister och det skulle i sin tur kunna motivera en förändring i backlinjen. En spelare som eventuellt ligger risigt till är Wängberg. Ytterbacken har varit GAIS trogen sedan 2017 och har således varit nere och vänt i Ettan. Det finns därmed ett stort grönsvart hjärta men vissa skeptiker ifrågasätter om han håller för Allsvenskan, och mot BP såg det inte bra ut. I professionell idrott går det inte att spela med en lirare endast på grund av mjuka värden, det är något som vår egen Freddy Winsth fått erfara.

Samtidigt så kan inte enbart Wängberg klandras för förlusten, exempelvis stod båda mittbackarna, Norén samt Cardaklija, för dåliga insatser.

Vidare så har centralanfallaren Ahl-Holmström varit ifrågasatt inför säsongen, har han vad som krävs för att hålla kvar GAIS i Allsvenskan? Han har tidigare spelat allsvenskt med Kalmar men lyckades inte bekänna färg. I GAIS har det gått bättre, dock på division 1- och Superettan-nivå. Han har fått kritik för att vara ineffektiv och lite ”klumpig”, mot BP kom han inte riktigt till sin rätt.

En spelare med startpotential är Celik som är det närmsta laget kommer en fixstjärna. Han är 34 år numera och har tappat explosiviteten, men det är fortfarande en teknisk spelare som har ”smartness”.

Matchen:
Ett faktum som måste nämnas är bytet av spelplats, påverkas av IFK av det? Och i så fall hur? Ibland kan fördelen med att spela på sin hemmaborg överskattas. Under 2023 så tog Värnamo 28 poäng på 17 matcher när man spelade utanför Finnvedsvallen, de två inledande ”hemmamatcherna” spelades i Borås. Det ger ett snitt på 1,65 poäng per match. Det blev 13 matcher på vallen och på dessa så erövrades 17 poäng, vilket ger ett snitt på 1,31 poäng. 

Att döma av siffrorna så verkar inte spel på hemmaplan vara en tydlig fördel, och därför är kanske flytten till Borås av mindre betydelse. Vidare så har IFK primärt tränat på konstgräs och för ett spelande lag likt Värnamo så bör konstgräs passa bättre än en halvdålig gräsmatta.

Det som skulle kunna vara negativt är att det väntas bli färre Värnamo-anhängare på Borås Arena i jämförelse med om matchen hade spelats på vallen. Nu lär förvisso en del GAIS-fans närvara, men drabbningen riskerar ändå att få en ”träningsmatchs-känsla” med flera läktarsektioner som gapar tomma. Det är i sin tur något som kan påverka spelarnas motivation negativt, det blir svårare att ”tagga i gång”.

Det är inte helt lätt att tippa matchen, som tidigare skrivet så har merparten av GAIS-spelarna liten eller ingen allsvensk erfarenhet. Matchen mot BP var ingen höjdare, men det är bara en drabbning och ett för tunt analysunderlag. Värnamos insats mot Elfsborg var inte heller förstklassig, trots att det blev en poäng.

Det känns därmed ovisst. Det ska bli intressant att se hur Mravac kommer ta sig an matchen, d.v.s. hur offensiv vågar han vara?

GAIS har en offensiv slagstyrka samtidigt som Värnamos försvarare har svårt när de hamnar ”en-mot-en” mot offensivt skickliga motspelare. Även om Värnamo lär gå för vinst så är det riskabelt att spela anfallsinriktat. Sexan Wenderson kommer att bli viktig för att skydda backlinjen.

Samtidigt visade GAIS upp defensiva brister mot BP och om det uppstår lika stora ytor som senast så finns det goda möjligheter för dribblers likt Bustos och Engvall. På samma sätt som Wenderson har en viktig defensiv roll för Värnamo så har Åberg det för GAIS.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-04-07 22:47:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo