Lagbanner
Kan Voelkerling Persson rädda IFK från Superettan?

Kan Voelkerling Persson rädda IFK från Superettan?

Värnamos senaste nytillskott är Joel Voelkerling Persson.

Värnamo har hämtat in sommaren tredje namn; anfallaren Joel Voelkerling Persson. Spelaren plockas in på lån och planen är att han ska stanna säsongen ut. Det är dessvärre ingen harmonistisk klubb som han anländer till, kanske kommer Voelkerling Persson ändra på det. En positiv indikation är att forwarden fick en bra start, det blev nämligen mål och 90 minuter i debuten mot Jönköping Södra.

Spelaren fick sin tidiga fotbollsfostran i Trelleborg FF, det blev dock ingen seniorfotboll för klubben. Som 16-åring flyttade han till AS Roma och i den italienska huvudstaden så lirade han för deras U17-, U18- och U19-lag samt några matcher för reservlaget. Med andra ord gjorde han inget Serie A-framträdande i Romas färger.

Sommaren 2022 såldes han till Lecce och där har han ännu inte slagit igenom. Det första halvåret förstördes på grund av skador och under våren fick han nöja sig med nio korta inhopp. Den efterföljande sommaren lånades han ut till nederländska Vitesse i Eredivisie. Förvisso höll han sig skadefri under perioden men han lyckades ändå inte få träff. Det blev endast speltid i nio matcher, varav två starter, och noll mål för anfallaren. Vitesse hade en köpoption men den utnyttjades inte. Faktum var att Voelkerling Persson återvände till Lecce en månad tidigare än förväntat vilket indikerar att det inte riktigt fungerade.

Man kan betrakta övergången till IFK på olika sätt. Voelkerling Persson är 194 cm lång och en klassisk nummer-nio-anfallare. I och med att Kalu är skadad, han har problem med hälsenan, så saknar Värnamo en ”nia”. Med Voelkerling Persson så skulle därmed Värnamos bleka offensiv kunna utvecklas. Ett anfallspar bestående av Joel samt en mer löpstark anfallare, exempelvis Engvall, skulle kanske kunna bli en lyckosam kombination.

Om de vill sig väl så skulle Voelkerling Persson kunna bli nyttig i offensivt straffområde med bra spel i luftrummet samt fina avslut. Joel skulle också kunna fylla en funktion i speluppbyggnaden. Bredaxlade och långa anfallare brukar nämligen fungera bra som targets, d,v,s, spelare som kan ta emot och hålla i långbollar samtidigt som resterande lagkamrater fyller på

Värnamos assisterande tränare Vedran Vucicevic har uttalat sig i media och sagt att Joel kommer vara väldigt viktig för Värnamo. Att döma av de orden så lär Voelkerling-Persson gå direkt in i elvan och man förväntar sig att han ska vara bärande. Frågan är om Voelkerling-Persson kommer kunna axla den rollen. Matchen mot Jönköping Södra gav förvisso en positiv fingervisning, men division 1-motstånd är en sak och allsvenskt motstånd något annat.

Det som skulle kunna ses som ett orosmoln är Voelkerling-Perssons knappa erfarenhet av seniorfotboll. Därutöver så har han aldrig spelat i Allsvenskan. Vidare så har han två relativt jobbiga år bakom sig och frågan är hur den fysiska formen är efter flera månader utan seriematcher. Beslutet att låna in Voelkerling-Persson, samt förhoppningarna som tränarstaben verkar ha, riskerar därmed att framstå som naiva.

 I det läget som Värnamo befinner sig i så hade det varit mer önskvärt med ett mer etablerat namn. Det är lätt att tänka tillbaka på Magnus Eriksson-ryktet. Eriksson är en skicklig spelare som dessutom har pondus och karisma. Det är någon som inte godtar att det slöas på planen utan i stället ställer han ordentliga krav på medspelarna. I det jobbiga läget som Värnamo befinner sig i så hade det varit önskvärt med ett namn likt honom. Samtidigt inser även jag att det hela känns orealistiskt i det läget som Värnamo befinner sig i. Det är inte direkt en känsla av framtidstro som genomsyrar klubben, och då tar man det som man får.

Liknande saker kan sägas kring det faktumet att det är ett lån på ett halvår. Det är givetvis inte idealt att Värnamo ska fostra ett annat lags spelare. Om jag har fattat det rätt så finns det ingen köpoption, och därmed kommer sannolikt inte Voelkerling-Persson vara kvar hos IFK efter nyår. Med andra ord, det spelar ingen roll för honom om Värnamo åker ur Allsvenskan eller stannar kvar. Även det kan beskrivas som en olycklig omständighet.  
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-08-22 22:06:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo