Lagbanner
Luke Le Roux till IFK Värnamo!

Luke Le Roux till IFK Värnamo!

Luke Le Roux är en ny Värnamo-spelare.

Värnamo har värvat en ny central mittfältare, men det är inte Magnus Eriksson som det ryktats om. I stället är det Luke Le Roux, ett välkänt allsvenskt ansikte efter säsongerna i Varbergs BOIS. Hans kontrakt är skrivet till och med säsongen 2026 och han kommer närmast från den nederländska ligan.

Le Roux är uppväxt i Sydafrika och det var även där som karriären började. Det var dock primärt ungdomsfotboll som han ägnade sig åt i hemlandet. Vintern 2020 kom han till den allsvenska nykomlingen Varberg och det visade sig vara en smart flytt. Han stannade nämligen hos de grönsvarta i tre och ett halvt år samt utvecklades till en av lagets nyckelspelare.

För ungefär ett år sedan så lämnade han nedflyttningshotade Varberg och flyttade till nederländska Volendam. I Eredivisie så fick han starta åtta matcher och hoppa in vid sex tillfällen. Lagmässigt så var dock säsongen en besvikelse för Volendam som slutade sist och åkte ur ligan vilket sannolikt förklarar varför han anlänt till IFK.

En anmärkningsvärd detalj är att Le Roux har landslagsmeriter, det har nämligen blivit fem matcher för Sydafrikas förstalag. Därutöver så har han också spelat för deras ungdomslag, den främsta meriten därifrån är ett framträdande i Afrikanska Mästerskapen på U20-nivå.

Värvningen av Le Roux är spännande och har potential att bli något bra. I Varbergs färger så visade mittfältaren att han är en mångsidig box-to-box-spelare. Han arbetade nämligen hårt, vann många fysiska dueller och var även trygg i passningsspelet.

Trots det så är det lite oklart kring vilken roll som Le Roux förväntas ha under hösten som väntar. Blir det mycket spel direkt? Eller finns det en mer långsiktig tanke med värvningen? Luke kommer ansluta till truppen nästa vecka och han kommer således inte lira mot IFK Göteborg i höstpremiären. Vidare så frågan hur Le Rouxs fysiska status är, den nederländska ligan avslutades nämligen i slutet på maj.

Le Rouxs inträde gör att det blir trångt på Värnamos centrala mittfält. Förutom honom så kan också Näsström, Kenndal, Wenderson, Thern, Adjei, Bilalovic och Bustos inta någon av de centrala mittfältsrollerna.

Av de nuvarande mittfältarna så påminner Le Roux mest om Wenderson och kanske är det så att sydafrikanen är tänkt som en ersättare till den sistnämnde. Wenderson skulle nämligen kunna komma att flytta från Värnamo redan i sommar. Bland intressenterna så finns Hammarby och brasilianaren har uttryckt sig positivt rörande en flytt till huvudstaden.

Alternativt så kan det vara så att Wenderson lämnar IFK under vinternfönstret. I så fall kan tanken vara att Le Roux ska fostras in i Värnamos taktiska tänk under hösten och primärt få göra inhopp, för att därefter bli ordinarie säsongen 2025.

I sammanhanget kan det också sägas att den sittande mittfältaren William Kenndal är på väg bort från Ljusveckas träningsanläggning. Det är också något som skulle kunna förklara varför Le Roux köpts in. Det kan nämligen vara så att Enes (sportchefen) inte vill att antalet mittfältare i truppen ändras under sommaren och därför agerar enligt ”one in – one out”-principen.

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-07-03 17:12:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo