Matcherna mot Sirius och IFK Göteborg summeras!

Värnamo förlorade mot Sirius och spelade oavgjort mot IFK Göteborg.

Det blir återigen en komprimerad artikel där två matcher summeras i stället för en. Drabbningarna som behandlas är förlusten mot Sirius med 4-2 samt det mållösa krysset mot IFK Göteborg. Resultateten innebär att Värnamo är på negativt playoff efter 18 spelade omgångar.

Värnamo-Sirius: 2-4 (0-2):
IFK åkte alltså på en tung förlust hemma mot Sirius och som så många gånger förut så inledde man med att släppa in ett tidigt mål. Redan i den nionde minuten så kommer ett inspel från Castergren och Wenderson gör en dålig mottagning vilket leder till att bollen hamnar hos Wikman. Den sistnämnde hinner förvisso avsluta men Wenderson tacklar honom i skottögonblicket och därför tilldelas Sirius en frispark. Denna utnyttjas på bästa sätt: formstarke Walta placerar nämligen in 1-0.

Spelmässigt så finns det dock positiva saker att ta fasta på under den första halvtimmen, IFK vårdar nämligen bollen tryggt och det defensiva arbetet är godkänt. Offensiven är dock blek och det syns på den sista tredjedelen. Sirius är väldigt stabila i sina försvarspositioner och IFK har få bolltouch i motståndarnas straffområde vilket resulterar i noll ”farliga chanser”.

Det bästa Värnamo producerar under perioden ett distansskott från Grozdanic i den 24:e minuten men det räddas av Tånnander. I den 32:a minuten så går bollen som på ett snöre mellan Näsström, Engvall och Lohikangas. Den sistnämnde tar emot bollen i straffområdet och testar med ett avslut men försöket blockeras.

Kalu var inte tillgänglig mot Sirius på grund av en sjukdom. Därmed så försvann Värnamos bästa straffområdesspelare och det var olyckligt då ingen riktigt kunde ersätta honom. Både Zeljkovic och Engvall tog förvisso löpningar in i boxen, ibland även Thern och Näsström, men ingen var särskilt het där inne.

Mravac hoppades nog på att Alsalkhadi skulle kunna få saker gjorda med sin snabbhet och dribblingsförmåga. Spelaren hamnade också i flera en-mot-en-situationer och försökte göra sin gubbe men oftast blev han avväpnad. Alsalkhadi var inte heller lyckosam när det kom till kombinationer med medspelarna. Det var därmed en kall insats från hans sida.

En annan offensiv svaghet för IFK var inläggen och inspelen. Flera gånger försökte Värnamo med detta men dessa var oftast felriktade, antingen gick de rakt i händerna på Tånnander, nickades bort av en motspelare eller gick ut över långlinjen.

Som tidigare skrivit så var defensiven solid under de första 30 minuterna, trots ett insläppt mål. Under halvlekens sista kvart så ändrades dock det, plötsligt fick Sirius i gång sitt spel och laget radar upp möjligheter. Den offensive mittfältaren Ljungberg var hal som en ål och minst sagt svårhanterlig för IFK:s backar.

I den 34:e minuten så dyker en chans upp när Walta har bollen på kanten. Lohikangas går upp
och pressar honom varpå Waltas motdrag blir att slå en djupledsboll mot Ljungberg som kommer en-mot-en mot Grozdanic. Den offensive spelaren fintar Emin men är ur vinkel och kan därför inte skjuta. I stället slår han en boll snett-inåt-bakåt som går mot Persson som skjuter men Rasheed reagerar snabbt och räddar. En annan Sirius-spelare försöker styra in returen men avslutet går utanför. I sekvensen så kan kritik riktas mot Steinwender, han blir nämligen alltför bolltittande och missar markeringen på Persson.

Två minuter senare så kommer 2-0 för Sirius. Ljungberg har bollen på kanten och passar vidare till Stensson som står utanför straffområdet. Stensson slår i sin tur ett inlägg som går mot den bortre delen av straffområdet där Persson och Grozdanic tampas. Anfallaren lyckas dock frigöra sig från markeringen och trots att han är i en dålig vinkel så kommer 2-0 via en volley på ett tillslag.

Gästerna från Uppsala hade bud på mer. I den 39:e minuten så slår Persson en perfekt djupledsboll till Ljungberg som tar en löpning bakom Grozdanic som därmed tappar honom. Ljungberg kommer således i ett friläge mot Rasheed men målvakten går vinnande ur den striden.

I den 42:a minuten så levererar Heier ett inlägg och en omarkerad Yeng, som befinner sig mellan Lohikangas och Grozdanic, får nicka ostört men försöket går utanför. På tillägg så har också Walta ett avslut men det blockeras.

Mravacs reaktion på den destruktiva matchutvecklingen blir tre byten i halvtid; Hasic, Adjei och Le Roux kommer in i stället för Grozdanic, Alsalkhadi och Näsström. Värnamo kommer ut piggt i den andra halvleken och redan i den 47:e minuten så har man ett bra anfall där Adjei passar till Le Roux som är vid straffområdeslinjen. Sydafrikanen uppfattar en löpning in i boxen av Larsson och bollen spelas därmed dit. Larsson hamnar i ett hyfsat skottläge men väljer att spela i sidled vilket gör att bollen kan rensas undan av en försvarare. Med facit i hand borde han skjutit i stället.

Fyra minuter senare kommer dock en reducering i samband med att Steinwender nickar in en hörna från Thern. Därefter så känns det som om Värnamo hamnar i ett positivt flow och får ett litet momentum. Det som avses är att de vitklädda har hög rörlighet och spelar med ett kvickt tempo samtidigt som det blir svårt för Sirius att få tag på bollen.

Den positiva känslan förstärks när kvitteringen kommer i den 63:e minuten. Det börjar med att Wenderson avväpnar Walta på mitten för att sedan avancera längs kanten. I nästa sekvens slår bollhållaren en passning i sidled till en omarkerad Thern som tar emot och placerar in 2-2.

Efter målet så var givetvis förhoppningen att IFK skulle fortsätta dominera och t.o.m. gå för segern. I den 67:e minuten så uppstår också en möjlighet efter ett bolltapp av Sirius. Det leder till att Le Roux passar till Adjei som kommer en-mot-en mot Widgren. Adjei tar ett snabbt steg i sidled och skjuter men Tånnander räddar. Returen släpps dock i en farlig yta där Thern befinner sig men mittfältaren skjuter utanför.

Det är minst sagt olyckligt med tanke på att Sirius nätar två minuter därpå. I det som kanske var deras första organiserade anfall i den andra halvleken så slår Stensson ett inlägg. Bollen går mot en yta där Persson samt Lohikangas står och den offensive spelaren går vinnande ur den striden när han styr bollen mot mål på ett tillslag. Lohikangas dåliga markeringsspel är det som kostar Värnamo i det läget. Det finns dock ett mått av otur i situation; Steinwender är nämligen på mållinjen och det är nära att han kan rensa.

Även efter 3-2-målet så fortsätter Värnamo att spela bra och Sirius blir nedtryckta. Vid flera tillfällen så får IFK in bollen i straffområdet men de farliga chanserna uteblir tyvärr. Det finns förvisso exempel på halvbra Sirius-kontringar och även några hyfsade passningskombinationer. Ändå skulle jag vilja påstå att deras offensiva spel är blekt efter Perssons andra balja. Givetvis kan det förklaras med att bortalaget ledde och därmed inte behövde gå framåt. En annan orsak kan vara Hasics inhopp, mittbacken var nämligen stabil när det kom till duellspel och positionering.

Som nyss nämnt så leder dock inte Värnamos övertag till särskilt mycket konkret. Det främsta som kan nämnas är ett inlägg från Thern i den 76:e minuten, bollen går till Engvall som styr den över mål. I stället för en kvittering så avgörs matchen i den 83:e minuten. Walta slår en långboll mot en yta som Persson och Steinwender springer mot. Den offensive spelaren är dock lite snabbare och efter att Persson fått en knuff från mittbacken så blir Sirius tilldömda en straff.

Beslutet att döma straff går att ifrågasätta. Det ser nämligen ut som om Persson faller lätt och medvetet söker straffen. Det som nog missgynnar Steinwender är att han knuffar motståndaren med raka armar. Från straffpunkten så gör Walta inga misstag utan han avgör tillställningen. Därefter är matchen avslagen och IFK tror nog inte ens själva på att en kvittering är möjlig.

Det slutar således 4-2 och trots förlusten så tycker jag det är felaktigt att kalla insatsen för ”dålig”, första halvlekens sista kvart exkluderad. Värnamo gör det ”okej” defensivt under (nästan) hela matchen men man faller på slarv och individuella misstag. Offensiven är svag under bataljens första del men efter halvtidspausen så spelar man snabbt och tar sig ofta in i Sirius defensiva zoner.

Dessvärre så utmärkte sig Grozdanic negativt. Han kändes väldigt osäker och hade det jobbigt när han hamnade ensam mot Ljungberg och Persson. Utöver honom så är det ingen jag vill underkänna. Förvisso gör Wenderson, Lohikangas och Steinwender misstag som leder till insläppta mål men det var engångsföreteelser och inget som är representativt för deras respektive insatser.

Angående positiva insatser så anser jag inte att någon står för en extraordinär prestation, dock gör både Hasic och Adjei fina inhopp. Den förste har jag redan skrivit om tidigare, den andre kom in med pigga ben och tog flertalet offensiva initiativ som var konstruktiva.

Slutligen vill jag ta upp två negativa saker. Ofta var det Thern och Zeljkovic som blev anfallspar när Värnamo försvarade, laget var uppställt enligt ett 4-4-2. Dessvärre så var duon ganska orörliga och gick inte in särskilt hårt i pressen. Med ett mer löpvilligt anfallspar så hade kanske Sirius kunnat stressats till misstag. Det var som bekant en blött matta där det fanns en halkrisk samtidigt som Sirius är ett lag som spelar längs marken.

Det finns en noterbar sekvens i den 27:e minuten där Tånnander har bollen och Wenderson ”idiot-pressar” honom. Det leder till att målvaktens passning, mot Widgren, blir felriktad och bollen går över långlinjen vilket ger Värnamo ett inkast högt upp i banan.

Den andra negativa saken är att backlinjen inte känns särskilt hopspelad och det märks när djupledsbollar blir slagna. Ibland så är spelarna för långt ifrån varandra, alternativt i otakt på så sätt att man upphäver offside-fällor.

IFK Göteborg – IFK Värnamo: 0-0
Efter förlusten mot Sirius så väntade en ny bottenkonkurrent i form av IFK Göteborg. Den matchen blev mållös och därmed stannar Värnamo kvar på den negativa playoff-platsen, endast en poäng bakom just Blåvitt. Med det i åtanke så hade det varit skönt att vinna, men man kan inte få allt sägs det.

Den första farliga chansen tillföll Värnamo i den andra minuten. Adjei har bollen och slår ett inlägg. Bollen går mot en yta där Thern och Olsson tampas men det är ingen utav dem som nickar. I stället är det en framrusande Engvall som lyckas få huvudet på bollen men nicken går utanför trots att han är nära mål. Till Engvalls försvar så ska det sägas att han tvingas tränga sig fram och det blir således svårt att styra nicken.

Trots en bra start så är det en jobbig matchbild för Värnamo rent defensivt. Göteborg har en hög samt intensiv press och det är svårhanterligt för Mravacs mannar. Det är tufft såväl inne i straffområdet som i det centrala området strax utanför. Göteborgs press är effektiv och så fort en Värnamo-spelare får bollen så blir denne omringad och passningssvinklar täcks. Förvisso kontrollräknade jag inte, men känslan var även att Blåvitt vann fler närkamper och luftdueller.

Wenderson, som brukar vara väldigt trygg på mitten, hade det tufft och stod för några bortslagna bollar. Samma gäller Näsström som också opererade på det centrala mittfältet. Den största spelare-besvikelsen var dock Steinwender som inte fick det att stämma. Österrikaren gav ett osäkert intryck och det syntes i bla passningsspelet, dessutom förlorade han flera nickdueller. Förvisso gjorde Steinwender en bättre andra halvlek, men insatsen i sin helhet hade flera brister.

En paradox är att trots att Göteborg hade ett högt bollinnehav och en pressing som klickade så var det relativt få farliga chanser från deras sida. Skärpan i avsluten, särskilt när det var med huvudet, var en brist och likaså sista-passningar.

Bland bra Göteborg-chanser så finns en i den 24:e minuten som kommer på en hörna som Wendt tar hand om. Inne i boxen finns Svensson som styr bollen mot mål via en volley men reflexsnabbe Rasheed är snabbt nere och räddar. Wendt är framme på returen och gör ett försök men avslutet träffar inte ens mål.

En annan möjlighet uppstod i början på matchen i samband med att Mucolli levererar ett inlägg. Bollen går mot en yta där den nyss nämnde Svensson tampas mot Larsson och Thern. Via någon av spelarna, oklart vem, så styrs bollen mot mål men turligt är Rasheed på tårna och avvärjer faran.

Tre minuter senare så kommer ett inspel från Salomonssons sida. Steinwender är i mitten av straffområdet och rensar men rensningen går rakt till Pettersson som får ett jätteläge men skjuter över. I den sekvensen så bör Steinwender styra bollen mot någon av kanterna och inte centralt.

Om man ska säga något positivt om Värnamos defensiv så är det att försvarsspelet på kanterna är hyfsat, Winsth och Lohikangas var nämligen följsamma och stoppade flera anfall. Även yttern Zeljkovic kan få beröm för sina löpningar hemåt som bidrog till att ytor täpptes till.

Den blåvita pressen hade en negativ effekt på Värnamos anfallsspel. Det blev nämligen svårt för smålänningarna att etablera ett eget passningsspel och i stället var det många bollar som, i ren desperation, ”tjongades” i väg utan någon tydlig adress.

Samtidigt bidrog också Göteborgs höga press till att det öppnades upp ytor i området mellan backlinjen och målvakten Karlström. Det fanns därmed möjligheter för Värnamo att ställa om och detta försökte man utnyttja med djupledsbollar mot en springande Engvall.

Ibland var detta också något som bar frukt. Bland bra Värnamo-chanser finns en i den 16:e minuten där Adjei slår en klockren djupledsboll till Engvall som hamnar i en löpduell mot Wendt. Gustav är dock steget före försvararen och kommer fri mot Karlström som dock räddar.

En liknande chans uppstår i den 45:e minuten där Wenderson väggspelar med Winsth och vinner lite yta. Brasilianaren tar sedan och slår en höjdboll som hamnar på en yta mellan Engvall och Karlström. De två nämnda spelarna springer mot bollen och turligt nog för Engvall så får bollen en studs som gör att den stannar upp. I nästa sekvens försöker anfallaren finta keepern men återigen så är det Karlström som vinner den interna ”matchen-i-matchen”.

Det fanns fler liknande exempel och oftast gick attackerna via högerkanten där Adjei sökte Engvall. Antal anfall som gick centralt eller via vänsterkanten var färre, knappt några chanser skapades därifrån. Med andra ord så var brist på variation en begränsning för Värnamo i denna match.

Den andra halvleken ter sig annorlunda. Det är inte lika fartfyllt och bägge lagen har färre tillfällen i varandras respektive straffområden. Istället är det mycket spel i de centrala zonerna. Känslan är att Värnamo primärt är intresserade av att bevara pinnen som man har och inte att gå för vinsten vilket gör att man intar en mer defensiv approach. IFK Göteborg å andra sidan var nog slitna efter den intensiva pressen i den första halvleken. Rent kvalitativt så är det inget finlir som den andra halvleken bjuder på. Det är i stället mycket tekniska fel och slarv. Det var sällan man såg någon genomtänkt kombination eller dylikt.

Rent defensivt så är det således en starkare halvlek från Värnamos sida, en indikation på det är att Blåvitt knappt skapar något farligt. Deras främsta chans dyker upp i den 85:e minuten då Carlén slår ett inlägg som Norlin får en skarv på men Rasheed räddar. För sakens skull kan det nämnas att Göteborg hade några hyfsade ”nästan-chanser” men dessa var dock relativt få.

I offensiv riktning så skapar Värnamo några lägen och med mer skärpa så hade man vunnit tillställningen. Den främsta möjligheten kommer i den 52:a minuten där Engvall slår en passning som går mot Winsth. Den sistnämnde låter dock bollen passera vilket lurar Göteborgs försvar och gör att Adjei kommer in i en tom yta med fart. Ghananen har Erlingmark bakom sig men Adjei är steget före. Felet som han gör är att han är långsam i beslutsfattningen, när han tagit sig in i straffområdet så tittar han åt sidan samt saktar upp. Adjei funderade nog kring om han skulle försöka leverera ett inspel till Thern eller Zeljkovic. Situationen slutar med att Adjei försöker gå på eget avslut men det hinner Svensson blockera. Med facit i hand så borde ghananen i stället skjutit direkt för han hamnade i en bra skottyta.

I den 68:e minuten så kommer en ny möjlighet. Thern har bollen och han slår in den i boxen samtidigt som Näsström tar en djupledslöpning. Löpningen är bra timad men Näsströms skarv är tam och enkel att plocka för målvakten. Tio minuter senare så kommer en ny chans för IFK. Det är Adjei som dribblar förbi Abraham på kanten och sedan slår ett inspel. Förvisso är det en rullande boll som Karlström bör plocka men målvakten tappar den i en farlig yta. Inbytte Johansson hugger på returen men dessvärre så är Bager lite snabbare och den sistnämnde rensar.

Även om det skapas några chanser så är Värnamos offensiv ganska blek under den andra halvleken, särskilt på slutet. Det är relativt få spelare som hänger med upp och knappt någon tog en löpning in i boxen.

Vidare så är bristen på offensiv spets en svårighet som gör sig gällande, den där sista skickligheten i de offensiva zonerna saknas. Exempelvis bränner Engvall flera chanser,
det är en spelare som varit ineffektiv under hela säsongen. Adjei har som bekant problem med spelförståelsen medan Zeljkovic inte riktigt kom till sin rätt. Den sistnämnde hade svårt att bli involverad på den sista tredjedelen och komma rätt i löpstegen.

Det bör dock poängteras att Engvall, Zeljkovic och Adjei inte gör några dåliga insatser utan det fanns bra aktioner från trion. Ingen av de verkar dock ha förmågan att vara den där matchvinnaren som är skillnaden mellan vinst och icke-vinst, de är i de lägena som man saknar Marcus Antonsson.

Slutligen vill jag hylla Winsth som gjorde en riktigt bra match. Han var säker i sitt positionsspel och gick vinnande ur flera brytningar. Han är också en positiv kraft på planen med sitt goda och uppmuntrande kroppsspråk. Det lär nog bli fler starter för Freddy.