Lagbanner
Studenternas, 2024-04-20 15:00

Sirius - IFK Värnamo
0 - 1

Sirius-Värnamo: 0-1 (0-1)

Sirius-Värnamo: 0-1 (0-1)

Värnamo vann mot Sirius med 1-0. Ajdin Zeljkovic blev målskytt.

Efter en del motgångar så finns det äntligen något positivt att rapportera om, Värnamo vann nämligen drabbningen mot Sirius med 1-0. En uppmärksam läsare kan ha noterat att det inte publicerades en ”inför-artikel” innan matchen och det beror på tidsbrist. På grund av det sistnämnda så kommer denna artikel att bli komprimerad.

En vinst kommer sällan fel, men denna vinst kan ändå beskrivas som ”extra viktig”. Dels hade Värnamo endast tagit en poäng på de tre inledande omgångarna, dels hade problemen med både Finnvedsvallen och den nya arenan fortsatt vilket sannolikt inneburit att stämningen i truppen inte varit på topp.

IFK fick en drömstart med mål efter fem minuter. Det var Adjei som blev neddragen utanför straffområdet och fram klev Zeljkovic som placerade in den i krysset. Därefter så är matchen ganska jämn med några chanser åt båda hållen. Det var dock få ”farliga” målchanser och därför kändes Värnamos ledning som trygg och kontrollerad. Med andra ord skulle man kunna säga att båda lagen bjöd på bra försvarsspel men brister i det offensiva.

Förvisso fanns det exempel på misstag i Värnamos försvar, såsom tappade markeringar och bristande positionsspel. Den sammantagna bedömningen är dock att IFK gör en stabil defensiv insats och det främsta tecknet på det är att Sirius knappt hade något konkret avslut inuti straffområdet. När de förekom misstag så fanns det ofta något understöd som kunde täcka upp och spelarna rörde sig som en enhet vilket gjorde det svårt för Sirius att spela sig igenom.

Det var en del förändringar där bak och nytt mittbackspar var Larsson-Hasic. Den förstnämnde var Värnamos bästa spelare och i princip felfri. Han var väldigt bra på att läsa spelet och stod alltid rätt, dessutom var han trygg med bollen. Hasic är godkänd men hans insats höll inte samma nivå. Exempelvis hade han problem med positionsspelet där han ibland tog löpningar ut på kanten vilket gjorde det blev öppet centralt. Förvisso är försvararen bra med bollen men ibland håller han den för länge och tar riskabla beslut vilket kan straffa sig. Spelaren ska dock berömmas för sitt spel i luftrummet.

Om man tittar på Värnamos spel mellan straffområdena så var det riktigt bra gällande passningsspel. Trots att Sirius försökte pressa högt och intensivt så hade de väldigt svårt med att ta bollen från IFK. Värnamo var bra med bollen och fick den att gå som på ett snöre. Det är imponerande med tanke på att Thern, som är en av Värnamos nyckelspelare, saknades.

Genom bollbehandlingen kunde Värnamo också få tempot att sjunka under stora delar av matchen vilket var frustrerande för Sirius som ville gå framåt i jakten på en kvittering.

Det som kan utvecklas är det offensiva. Värnamos gör som bekant mål men det ar via en frispark. Som tidigare skrivet så försökte Sirius pressa Värnamo högt och det innebar att det öppnades upp rejäla ytor på motståndarnas planhalva. Detta är något som hade kunnat utnyttjats bättre.

Flera gånger lyckades IFK spela sig ur Sirius press och komma i attack mot få Sirius-spelare men skickligheten och noggrannheten saknades. Fel beslut togs helt enkelt på den sista tredjedelen, det krävs att spelarna blir bättre på att kombinera med varandra.

Det är därmed förmågan att kontra som var en svaghet i matchen mot Sirius. Det fanns förvisso några tillfällen där Värnamo attackerade mot uppställt Sirius-försvar men det var relativt få gånger och därför är det svårt att skriva något generellt om den delen av spelet.

Två spelare som kan få ros efter matchen är Adjei och Alsalkhadi. Adjei gör knappast allt rätt utan han är slarvig men han är bra med bollen och går ofta framåt vilket ställer frågor till motståndarnas försvarare. Liknande kan sägas om Alsalkhadi som är bra en-mot-en och det hade kunnat bli en assist senast.

En negativ aspekt är Bergh i rollen som ytter, han fick spela 35 minuter på den positionen. Förvisso är han ovan vid den rollen men jag anser att han har bristande teknik och det gör det svårt för honom att bli en slagkraftig ytter på denna nivå. Därutöver så hade han svårt med beslutsfattandet.

En annan tråkig sak är att Engvall fortsatt är mållös och mot Sirius känns han ibland frustrerad vilket syntes på kroppsspråket. Han hade nog mått bra av att få göra en balja.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-04-23 17:51:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo