Lagbanner
Spelarbetyg 2024: Målvakter och försvarare.

Spelarbetyg 2024: Målvakter och försvarare.

Säsongen 2024 blev en bergochdalbana för IFK Värnamo där insatsernas kvalité skiftat. I denna artikel sätter vi fokus på de defensiva spelarnas insatser, match för match, från allsvenskan till de avgörande kvalmatcherna mot Landskrona

En lång och en kaotisk säsong är över, och det är dags att dela ut säsongsbetyg. Betygen sätts enligt skalan 1–5 och kriterierna beskrivs senare i texten. Matcherna som bedöms är årets allsvenska bataljer samt de två kvalmatcherna mot Landskrona. Det är alltså bara dessa matcher som tas med i bedömningen och inget annat.

Det ska noteras att hela säsongen bedöms, och inte en enskild match. En enskild toppinsats kan således inte fullt ut kompensera för en längre formsvacka. Vidare ska det påpekas att Värnamo varit ett bottenlag under året och därför kommer det inte att hagla med höga betyg. För att bedömas så ska spelaren ha spelat minst 270 minuter.

Betygskriterierna är följande:

1 – Spelaren håller inte för Allsvenskan.

2 – Spelaren är godkänd men inte mer än så. Det finns en stabil grundförmåga men spelaren har också tydliga begränsningar vilket märks alltför ofta.

3 – Spelaren har en ganska bra säsong med en hög lägstanivå. Högstanivån är dock alltför låg eller uppvisas inte tillräckligt ofta för att få ett högre betyg. Ibland kan även ”treor” göra enkla misstag men det får inte ske ofta för att betyget ska förtjänas.

4 – Bra säsong där spelaren kontinuerligt haft höga toppar och presterat mot olika typer av motstånd och i olika matchsituationer.

5 – Spelaren har hållit en toppnivå med allsvenska mått och skulle kunna platsa i ett guldaspirerande lag.


Målvakter:

Jonathan Rasheed – 2:
Rasheed har spelat 14 matcher under säsongen. Petningarna har både berott på krämpor och på sportsliga orsaker. På de nämnda 14 matcherna så har det blivit 18 insläppta mål och fyra nollor. Det är mediokra siffror. Rasheed har snabba reflexer och är aktiv muntligt där han ständigt kommunicerar med backlinjen vilket är bra. Samtidigt är han ganska dålig med fötterna och det är nog en anledning bakom varför Sibila satte honom på bänken. Vidare har undertecknad sällan sett honom göra någon spektakulär räddning eller dylikt, och det blir därför endast en tvåa.

Viktor Andersson – 2:
Anderssons debutsäsong i Allsvenskan är godkänd. Under bedömningsperioden så har det blivit 18 matcher med 24 insläppta mål och sex nollor. Det är godkända siffror, men samtidigt inget märkvärdigt. Andersson spelade de sex första omgångarna samt de tolv sista tävlingsmatcherna. Däremellan var det bänknötande som gällde. En positiv notering är att Andersson blivit tryggare i sin roll och haft en ganska hyfsad höst. Det finns således potential i den passningsskicklige keepern. Det blir dock endast ett godkänt betyg och det beror bla på en svag vår. Förvisso gjordes en del fina räddningar under den perioden men samtidigt också en del enkla misstag när det kom till inspel från kanten. Dessvärre har det blivit ett och annat billigt insläppt mål under hösten, bla mot Malmö borta och 2-2-målet mot Landskrona. Därutöver så upplever jag att Andersson ibland har svårt att guida sin backlinje.


Försvarare:

Johan Rapp – 1
Inledningsvis bör det nämnas att bedömningsunderlaget är knappt. Rapp startade de tre första matcherna, och fick sedan göra totalt sex korta inhopp. På de tre matcherna som han startade så blev det åtta insläppta mål. Han kändes osäker i mycket; svag i duellspelet, missade markeringar och samverkade dåligt med Kotto (som var den andre mittbacken). Det ska betonas att Rapp och Kotto spelade tillsammans under 2023 och det går därmed inte att ensidigt skylla på att herrarna inte kände varandra. Till Rapps försvar ska det dock nämnas att detta var hans första sejour i Allsvenskan och det behövs nog några starter för att ”komma in i det”.

Victor Larsson – 3:
Larsson har en bra säsong bakom sig där har han levererat jämnbra insatser i omgång efter omgång. Det är en snabb spelare, både när det gäller fart och förmåga att fatta beslut. Det gör att han kan förutse potentiella faror och förhindra dem. Vidare är Larsson en passningsskicklig försvarare som sällan slår bort en boll. Under 2024 så har han också utvecklat sitt offensiva spel, man ser honom ofta hänga med upp i banan där han erbjuder passningsalternativ. Anledningen till att det inte blir en högre gradering är för att han är något misstagsbenägen, det syntes exempelvis mot Kalmar. Därutöver så har han det ibland kämpigt mot kraftfulla och tyngre yttrar. Förvisso skrev jag tidigare att Larsson varit mer aktiv offensivt vilket är positivt. Samtidigt har det endast blivit två mål och en assist vilket är relativt lite, han har också bränt några fina chanser.

Michael Steinwender – 2:
Österrikaren, som kom i somras, har blandat och gett. I sina bästa stunder ger han ett väldigt stabilt intryck och framstår som fysiskt stark, brytsäker och bolltrygg samtidigt som inlägg efter inlägg nickas bort. Han har dock gjort flera enkla misstag vilket lett till insläppta mål, särskilt när det kommer till aktioner i luftrummet. En sekvens jag tänker på är 1-0-målet mot Hammarby där han missbedömer ett ganska enkelt inlägg vilket gav Erabi ett gratismål. Det är just att han är så pass ojämn som gör det svårt att ge honom mer än ett godkänt. Ett annat besvärligt faktum för Steinwender är att han startat 18 tävlingsmatcher för IFK och endast vunnit två av dem. I vilken utsträckning det är hans ”fel” kan diskuteras, men samtidigt går det inte att blunda för den statistiken.

Albin Lohikangas – 2:
Lohikangas har blivit underkänd de två tidigare säsongerna. År 2022 kom han under sommaren och hans första halvår var ganska svagt. Han kändes väldigt osäker i de mesta; bla blev Lohi bortfintad några gånger, höll i bollen för länge och bidrog knappt med något i offensiven. Under 2023 så var det bättre, de skedde få enkla misstag och han bidrog med mycket spring. Samtidigt ansåg jag att det i alltför hög utsträckning saknades en ”tanke” med löpningarna. Han var nämligen ”överallt och ingenstans”. När han hade bollen på offensiv planhalva så visste han inte heller vad han skulle göra med den, vilket kan tolkas som bristande spelförståelse. Jag tycker att han höjt sig under detta år, det har blivit speltid i 23 matcher varav 14 starter. Han är relativt trygg i det defensiva och har gjort flera fina brytningar samt har ett bra positionsspel. Det finns fortfarande en hög löpkapacitet och han fattar beslut snabbare än tidigare. Därutöver så måste givetvis baljan mot Landskrona i playoff-matchen nämnas, ett mål som gör att IFK är kvar i serien. Anledningen till att det inte blir en högre gradering är för att det fortsatt finns brister kopplat till tex teknik och fysisk styrka. Det ska noteras att under bedömningsperioden blev det endast en poäng trots att han är en offensiv som ytterback som dessutom spelat ytter vid några tillfällen.

Freddy Winsth – 2:
Denna säsong påminner om Winsths tidigare år i Allsvenskan. Han har varit i rotationsspelare, det har nämligen blivit fjorton starter och åtta inhopp. När han spelar så bidrar han med moral genom att han alltid peppar lagkamraterna. Han erbjuder dessutom alltid en hög arbetskapacitet och visar sig ofta som spelalternativ. Samtidigt upplever jag att det är en begränsad lirare i stora delar av spelet, bla när det kommer till teknik, koordination och positionsspel.

Emin Grozdanic – 2:
Grozdanic gör en klart sämre säsong i år i jämförelse med 2023. Under fjolåret så var Emin klubbens bästa försvarare och höll en hög nivå i omgång efter omgång. Det finns dock förmildrande omständigheter, exempelvis missade han nästan hela våren på grund av en korsbandsskada. Sedan Sibila tog över rodret så har Grozdanic primärt spelat ytterback och inte mittback som ifjol vilket gjort att han delvis fått andra uppgifter. Det finns en grundförmåga när det kommer till duellspel, teknik och spelförståelse vilket gör honom till en duglig allsvensk spelare. I år har han dock gjort enkla misstag vid flertalet tillfällen vilket påverkat laget negativt, det röda kortet mot Landskrona var det största. Därutöver så upplever jag att beslutsfattandet varit sämre i år i jämförelse med tidigare. I och med att Grozdanic varit ytterback så har han ofta försökt delta i offensiven och det har varit med magra resultat, det blev exempelvis endast ett mål och noll assist. En annan svaghet för Grozdanic är att han inte är särskilt snabb och har sällan lyckats i kombinationsspelet med medspelarna.

Samuel Kotto – 2:
Kotto kom under vinterfönstret och lovordades tidigt. Det har vid flera tillfällen synts att det är en tekniskt begåvad försvarare och att potentialen är hög. Samtidigt går det inte att blunda för bristerna som emellanåt uppvisats. Kotto fick tidigt chansen av Mravac men tappade sin startplats för att därefter återta den under den senare delen av hösten. Han har exempelvis brustit när det kommer till passningsspel, positionsspel, beslutfattande och även nerver. Med de sistnämnda avses att han ibland börjat tjafsa med motståndare över småsaker. Inte heller markeringsspelet har alltid varit på topp. Det som gör honom godkänd är att han spelat upp sig under hösten och gjort en del bra insatser, bla mot Västerås där han hade Boudah i sin ficka.

Viktor Bergh – 4:
Bergh är, enligt mig, säsongens bästa spelare och det var olyckligt att han lämnade i somras. Bergh spelade samtliga matcher mellan omgång ett och omgång femton, därefter drog han till Djurgården. Under första halvan av säsongen så togs arton poäng och under den andra blev det tolv poäng vilket är en indikation på att Bergh var betydelsefull. Även om han var ytterback så hade en viktig offensiv funktion, med sin snabbhet så drog han ofta i väg i djupled när IFK vann boll och öppnade därmed upp ett spelalternativ. Genom sin rörlighet så öppnades också ytor för medspelarna. På poängkontot blev det 2+2. Därutöver så uppvisades en hög arbetskapacitet och det fanns ett tungt tryck i bössan. Det hade varit intressant att se hur säsongen utvecklats om Bergh hade stannat, kanske hade Värnamo löst kontraktet utan kval. Ett problem under hösten var att Värnamo hade svårt att få till omställningsspelet och utifrån den aspekten så hade en löpstark Bergh varit nyttig. Anledningen till att det inte blir en toppnotering är för att jag fortsatt anser att det finns brister kopplat till det defensiva och till tekniken.

Emin Hasic – 2:
Hasic spelade under våren och det blev sju starter samt fyra inhopp innan han flyttade till kroatiska Osijek. Han gjorde det "okej”. Det syntes inga enorma brister när det till fysik, spel i luftrummet och bollkänsla. Han var dock lite ojämn och nådde aldrig någon extraordinär nivå när han lirade.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-12-07 18:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo